Video : Tipsbladet
Superliga

Esbjerg som satellitklub? - Vi taler både med engelske og tyske klubber

Esbjerg fB's hovedaktionær og sikkerhedsnet trækker sig. Måske skal EfB fremover være satellitklub for større klubber i udlandet; den dialog finder i hvert fald allerede sted. Stort interview med formanden, der selv trækker sig, men som efterlader 60 millioner i afskedgave.

De seneste år har Esbjerg fB været afhængig af, at "venner af huset" holdte hånden under klubben. Den bedste ven i den henseende har været hovedaktionær og hovedsponsor Claus Sørensen Gruppen, som EfB indtil for nylig skyldte 30 millioner kroner.

Men nu er det slut. Gruppen er færdig med at poste penge i Superliga-klubben, men exitten er ikke så hård, som den lyder. Claus Sørensen Gruppen efterlader 60 millioner kroner i afskedsgave: Gælden har den eftergivet, og samtidig har den lagt 30 nye millioner; 5 i januar, 15 til resten af denne sæson og 10 til næste sæson.

I stedet skal EfB overtages af andre og måske være satellitklub for en større end af slagsen i England eller Tyskland. Det fortæller afgående Kristoffer Jarl Kristensen i et interview med tipsbladet.dk. Han er formand i EfB og direktør i Claus Sørensens Fond Holding A/S og i øvrigt efterkommer af manden, hvis navn pryder den vestjyske erhvervsgigant

- Vi stopper af den grund, at nu har vi været med til at rydde op, hvad der skal ryddes op. Vi har givet EfB et godt fundament til at arbejde videre på. Tiden kommet til, at EfB skal videre. Det kan de ikke hverken med mig som formand eller med Claus Sørensen som en slags sikkerhedsnet, siger Kristoffer Jarl Kristensen.

Hvorfor ikke?

- Fordi vi ikke er villige til at gå længere, end vi har gjort. Vi har ryddet op, gjort vores pligt. Det ligger ikke i vores forretningsmodel at drive fodboldforretning. Det har vi aldrig ønsket. Nu fylder vi kassen op og afskriver den finansiering, der har været undervejs (altså gælden, red.). Så giver vi stafetten videre til nogle, som forhåbentlig er bedre end os.

- Så længe jeg sidder der, og Claus Sørensen står i baggrunden, så siger alle: ”Der er det sikkert godt parkeret.” Så det er simpelthen for at give plads til nogle med større visioner, end vi har med EfB. Vi er ikke gået vores vej, vi er stadig hovedsponsor, og vi vil altid være en stor sponsor. Vi vil bare ikke stå med ansvaret. Vi påtog os ansvaret, fordi vi var med til at bringe EfB i den situation, de var bragt i, og det har vi taget konsekvensen af. Nu har vi fået EfB på fode igen.

- Nu er der penge på bogen, og driften er positiv (lille overskud i 2019, red.). Vi har fyldt X antal millioner i og har lagt et meget stort tocifret millionbeløb nu, så klubben kunne blive interessant for investorer, der har en anden tilgang, end vi har. Det kunne være udenlandske klubber eller nogen med tilknytning til fodbold.

Læs også:Ejere betalte Esbjergs transferfest: Gav millioner til nye spillere

Kristoffer Jarl Kristensen, der altså både er en af dem, der bestemmer i Claus Sørensen Gruppen og i Esbjerg fB, fortæller, at klubben allerede er i dialog med mulige investorer.

- Vi taler da med forskellige mennesker og har aftaler fremadrettet med nogle, som vi skal snakke mere med. Det er en proces, der foregår, uanset om jeg er der eller ej.

Dialogerne er på et tidligt stadig, og Jarl Kristensen og co. har eksempelvis ikke lagt sig fast på, hvordan forholdet til de nye investorer skal være.

- Nu er der kommet styr på tingene i EfB, og det må alt andet lige være en attraktiv klub for udlandet at kigge på. Eller for andre, der har mere forstand på fodbold, og som har lyst. Det kunne være en model som i FC Midtjylland eller som satellitklub for en engelsk, tysk, hollandsk klub, hvad ved jeg, siger Esbjerg-formanden.

- Vi taler både med engelske og tyske klubber, om vi kan finde ud af et samarbejde på et niveau. Det behøver ikke kun være ejerskab, det behøver ikke kun være for at tilføre penge, men også knowhow.

Farvel til lokal forankring?
Esbjerg fB har i årevis haft et markant lokalt aftryk, både i form af egenudviklede talenter på banen og lokale sponsorer og investorer i loungen. Risikerer den at miste noget af den lokale forankring, hvis den overtages af udlændinge eller andre uden tilknytning til Esbjerg?

- Jo, men man må erkende, at rammebetingelserne for at være med i fodbold har ændret sig: Der er skærpelser fra DBU, krav om det ene og andet, VAR, store omkostninger, de store klubber bliver rigere og rigere, de små fattigere og fattigere. Konkurrencen bliver skærpet betydeligt, og der kommer flere penge i fodbold. Hvis man skal være med i det game, skal man være finansielt meget stærk, siger Kristoffer Jarl Kristensen

- Fakta er bare: For langt de fleste koster det rigtig mange penge at drive fodboldklub. Så nemt tjener vi ikke vores penge, at vi bare smider 10-20 millioner ekstra i om året.

Læs også:Nyt i Esbjerg: Formanden træder tilbage - klubben søger nye investorer

EfB er med fem mesterskaber og tre pokaltitler en af dansk fodbolds traditionsrige klubber. Det er desuden kun seks år, siden klubben mødte Fiorentina i Europa Leagues knockoutfase.

Mange fans regner klubben som en stor, historisk tung en af slagsen. Skulle de finde på at udtrykke bekymring over, at Esbjerg skal være underordnet en anden klub i en intern fødekæde, indvender Kristoffer Jarl Kristensen:

- Man kan sige to ting. For det første: Ingen snakker om i FC Midtjylland, hvem der ejer FC Midtjylland.

- Det andet: Jeg har ikke mødt nogen, der har stillet sig op nede i køen, hvor man køber øl, og sagt: "Jeg vil gerne betale det dobbelte for min øl." Det eneste, jeg har hørt, er, at pølserne er for dyre, at vi køber for dårlige spillere, og at det er for ringe, man ikke kan komme ind på sit årskort, når vi spiller Europa League. 

- Man får det, man betaler for. Jeg kan ikke rigtig se, hvordan vi skal gøre det anderledes. Det er nemt nok at skrive, at "nu må de kraftedeme købe nogle ordentlige spillere", men det er måske ud fra den antagelse, at penge er noget, man henter fra træet i baghaven, men det er det ikke.

Til syvende og sidst handler det altså, som det så ofte gør her i tilværelsen, om penge. De er blevet så store, at Claus Sørensen Gruppen ikke kan eller vil være med længere, og så længe inden andre lokale kommer med de fornødne midler, må man sælge til dem, der gør.

Kristoffer Jarl Kristensen forsikrer dog om, at de ikke sælger til hvem som helst.

- Vi har også sagt nej tak til nogle, som ikke helt stemte overens med det, EfB ville. Det skal være lødigt, det, der kommer. Ellers siger EfB nej tak. Vi skal ikke have nogle, der kommer ind og splitter det hele ad, og efter to år går de deres vej, og så står EfB med problemerne, siger bestyrelsesformanden.

- Men kommer der en Bundesliga-klub eller en Premier League-klub eller en klub fra en af de andre store ligaer og vil arbejde sammen med os, fordi de har spillere, de gerne vil have testet og matchet, så kunne det da være et fantastisk godt match.

Læs også:Esbjerg med overskud for første gang siden 2015

Læs også:Efter Esbjergs choktransfer: Jeg har før slået en Premier League-målmand af

Læs også:Esbjerg-træner: Der var en vis usikkerhed om, hvor attraktiv vi er som klub