Video : Tipsbladet
Superliga

FCK er kommet tættere på kæmpesalg til udlandet

ANALYSE: FC København er tættere på et salg til en milliardær i dag, end klubben var i går, selvom det ikke er hovedformålet med at sætte til salg-skiltet op foran Parken og badelandene i Rødby og Billund.

I nogle uger har jeg haft et punkt stående på idélisten til historier, det gav mening at se nærmere på i begyndelsen af 2022.

'Hvad er der af klubsamarbejds-modeller og ejerskabsmodeller derude for FC København, hvis klubben skulle sælges fra i 2022 eller 2023?'

Tirsdag eftermiddag blev det mere aktuelt, da FC Københavns moderselskab Parken Sport & Entertainment meddelte Fondsbørsen og offentligheden, at Parken, de tilknyttede kontorbygninger og dele af Lalandia i Rødby og Billund er sat til salg.

FC København skal efter et salg være lejer i Parken og spiller der i det, bestyrelsesformand Allan Agerholm kalder 'mange, mange år', man vil også leje sig ind i de to vandlande i Billund og Rødby (og beholder alle feriehusene og lejlighederne sammen med de mange danskere, der har købt sig ind i ferieboligerne), så der er ikke lagt op til et nyt storstadion på Amager eller et farvel til oplevelsesindustrien, snarere tværtimod, hvis man skal tro topfolkene i Parken.

Forberedt i længere tid
Men før vi ser på Lalandia og det kommende salg og ombygningen af Parken, skal vi se på det, der immervæk er mest interessant for de fodboldinteresserede, FC København.

Parken meddelte sidste efterår, at man vil splitte selskabet op i flere dele, så nye investorer lettere kan komme ombord.

Det giver mening i forhold til en omfattende ombygning af Parken, som selskabet er ved at undersøge nu sammen med Københavns Kommune, og muligvis også, hvis der efter det massive byggeri Lalandia-byggeri i Søndervig ved Ringkøbing opstår nye muligheder for at bygge vandlande, eksempelvis i udlandet, hvor man har kig på et projekt i køreafstand af Stockholm og nok også kunne finde på at se mod syd.

Fodbolddelen FC København skulle også have været udskilt, men den manøvre er udsat indtil nytår.

Det er i det store hele en teknikaltet.

Med opsplitningen i datterselskaber bliver det lettere for underholdnings- eller ejendomsspecialister at engagere sig uden at skulle eje en del af et fodboldhold.

Og for dem med appetit på et fodboldhold, der ligger nummer 41 på UEFA's rangliste, er det blevet nemmere at købe FC København uden at skulle tænke på belægningsprocenten i indtil flere badelande med tilhørende restauranter og supermarkeder.

Formanden Allan Agerholm understregede i flere interviews tirsdag, at der ikke er planer om at sælge FC København, men det var også værd at bemærke, at han ikke afviste, det på et senere tidspunkt kan komme på tale.

Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at den største aktionær Erik Skjærbæk er mest interesseret i Lalandia-delen af koncernen og mulighederne for at udvikle sig der.

Selvom fodbold er spændende og stadigt mere økonomisk interessant, blegner omsætningen i fodbolddelen sammenlignet med de penge, der er i Lalandia, penge der givetvis bliver endnu større, når Søndervig-kæmpeprojektet åbner (det er i øvrigt ikke sat til salg, det er kun selve badelandene i Billund og Rødby).

Til gengæld er Lars Seier Christensen, der kom ombord i 2019, særdeles interesseret i fodbold, og selvom det ikke er planen at sælge FC København eller få en medinvestor, er det også naivt at tro, at denne uges melding ikke vækker opsigt internationalt, hvor der stadig er masser af pengefolk og investorgrupper, der gerne vil ind i fodbold.

Derfor er fodbold-FCK interessant 
Kommer det til at ske?

Det ved jeg ikke, og det tvivler jeg også på, at ejerne eller ledelsen i Parken gør – hvis de gjorde, skulle de fortælle det til børsen.

Men FC København er interessant, ikke så meget på grund af Pep Biel og Roony Bardghji som på grund af den europæiske placering og Superligaens plads i det europæiske hierarki.

Det er næppe med FC Midtjylland som en fyldig faktor, ugens beslutning er taget, men ironisk nok hjælper den hjemlige rivals fornuftige Europa-resultater mulighederne for et helt eller delvist FC København-salg, fordi det er med til at holde hånden under Danmarks Europa-placering.

Den gennemgribende omlægning af Champions League og Europa League i 2024 vil også tælle op i regnskabet – modellen hedder lige nu dobbelt så mange kampe i gruppespilsfasen i Champions League som i dag, og flere kampe i Europa League, hvilket vil give et ordentligt hop i præmiepengene for at komme i gruppespillene om 2½ år.

Hvis Danmark holder sig i Top 15 eller 17-18-stykker, hvis det måske er skillelinjen mellem rimelige og noget nær ingen chancer for CL-gruppespil fra 2024, er FC København interessant for en fodboldglad rigmand eller investorgruppe, der gerne vil i Champions League.

De 10 klubber foran FCK på UEFA-ranglisten lige nu er AC Milan, Club Brugge, Olympiakos, Valencia, Røde Stjerne, Frankfurt, Dynamo Kijev, Zenit, Dinamo Zagreb og Slavia Prag.

Ok, Valencia er i alvorlige økonomiske problemer, Olympiakos har også været i en bedre forfatning, men billige er de klubber ikke.

Gazprom og den russiske regering slipper næppe Zenit foreløbig, onde tunger vil sige, at Dynamo Kijev måske også snart meget konkret kommer under påvirkning af selvsamme nabo i Øst, Slavia Prag er ejet af Kina, Dinamo Zagreb og Røde Stjerne er også tæt på at være statsanliggender i deres respektive nabolande, og Frankfurt, Club Brugge og AC Milan er indlysende i en helt anden priskategori end FCK.

Der er meget få klubber i Europa med FCK's Europa-rangering, en rimelig chance for at komme i Champions League og ejere, der trods alt ikke er i oligark-klassen eller fra den ene dag til den anden kan skrue op og give FCK et spillerbudget på 300-400 millioner kroner.

Det giver næppe megen mening at gøre FCK til et lille hjul i et klubsamarbejde, når man har en UEFA-rangering, der er ekstremt mange penge værd – så skal det i hvert fald være et samarbejde, der ligesom Red Bull Salzburgs og RB Leipzigs også løfter lillebror op på Champions League-niveau.

Så FC København er nok ikke øverst på dagsordenen for de nye Southampton-medejere Henrik Kraft og Rasmus Ankersen, når de skal finde klubber til deres nye multiklub-konglomerat og have et sted, hvor lovende U/19-spillere kan komme på græs – ja så taler vi i hvert fald spillere, der skal kunne være med på Champions League-niveau, som Red Bull er de eneste, der kan levere.

Så er der nogen, der gerne vil i Champions League, har pengene og måske endda også har lyst til at købe sig ind i Parken og finansiere en ombygning, selskabet i sin eksisterende form ikke havde megen appetit på eller mulighed for selv at finansiere, kan ugens melding vist sagtens tages som en invitation til en kop kaffe, selvom klubben og selskabet selvfølgelig er nødt til at sige noget andet.

Sker det? Som sagt, ingen anelse, og det tror jeg heller ikke, nogen inden for murene for alvor ved, Men det vil være tåbeligt og naivt ikke at se det som en reel mulighed, også med den bagtanke, at der om 2½ år kommer endnu flere penge i Champions League og Europa League. 

Hvorfor nu?
Hvorfor åbner Parken Sport & Entertainment for en gennemgribende reform nu?

Selskabet peger på muligheden for at få frigivet mange millioner i stedet for at have dem bundet i lån til mursten og fysiske faciliteter.

Det vil gøre det lettere, hvis der skal startes nye projekter i ind- og udland, eller hvis man i sommeren 2023 kan se, at et dansk mesterskab giver en fornuftig chance for at komme med i den ny Champions League et år senere.

Nye projekter kan også blive lettere at løfte, hvis man ikke selv skal låne alle pengene og måske indgår i et samarbejde med en ny, stærk og dygtig partner, hvad end denne findes i Danmark eller udlandet.

I år fylder Parken 30 år, og som stadion er det en mere end moden alder – det er ikke nok med en klat maling og et nyt lysanlæg.

Byggeprojektet i Parken kommer til at koste kassen, og med en gæld på den tunge side af en milliard kroner var det helt sikkert sjovere og nok også nødvendigt for, at et nyt stadion bliver til noget, at man får det solgt til nogen, der ikke er kede af at skulle afdrage det over flere årtier, i stedet for at Parken Sport & Entertainment i sin eksisterende form og med den nuværende gæld over en milliard kroner skulle til at gældsætte sig yderligere.

Så stadion har udgjort et pres på selskabet, fordi man ikke bare kan gøre som familien Glazer i Manchester United, hvor vandet bogstavelig talt fosser ind, når der er uvejr, fordi man har gjort så lidt ved Old Trafford.

Allan Agerholm og selskabet afviser på det kraftigste, at man har været presset til noget som helst af banken eller de seneste par års coronakrise, noget som en anonym investor påpeger i en artikel i Berlingske.

Men man må dog konstatere, at nye projekter bliver betydeligt lettere at løfte med en eller flere nye partnere ombord, i stedet for at man igen skulle have gået i banken selv for at låne til det hele. Og at banken næppe bliver ked af at se gælden barberet ned, efter kassekreditten blev udvidet med flere hundrede millioner kroner i de første måneder af coronakrisen i 2020.

Og så vil det mulige salg af Parken og den åbning, det er for et salg af FC København, heller ikke nedspille det scenarie, at hovedaktionærerne i sidste ende er mest interesserede i vandlande og den del af underholdningsindustrien, der ikke har fodbold som drivende kraft.

Da især ikke i et årti, hvor der muligvis er masser af pengefolk, der gerne vil have en fodboldklub og spille med i Champions League, også hvis det oftere giver underskud end overskud på årsregnskaberne. Hvilket kunne blive nødvendigt for at følge med den stadigt hårdere konkurrence i Europa på alle fronter, hvor FC København ud over at få gavn af et nyt, ombygget stadion også med fordel kunne se på træningsanlæg og på at skrue op for spillerbudgettet, ligesom konkurrenterne ude i Europa har gjort.

Her og nu ændrer ugens melding intet på forårets vigtige Superliga-slutspil, der meget gerne skal give et mesterskab og muligheden for at udnytte den gode UEFA-rangering til den første tur i Champions Leagues gruppespil i seks år.

Salgsprocessen, som blev skudt i gang med tirsdagens meddelelse, tager adskillige måneder, men mon ikke alt bliver et par gram nemmere, hvis man kan lokke med udsigten til store europæiske modstandere i efteråret i stedet for mere grå hold som Slovan Bratislava, PAOK og Lincoln Red Imps, der var på besøg tidligere i denne sæson.