Video : Tipsbladet
Superliga

FC København er tvunget til at matche FCM-satsning

WEEKENDANALYSEN: Når FC Midtjylland inden længe præsenterer udformningen af et nyt træningsanlæg og udvidelse af stadion, bør FC København matche de jyske ambitioner med et større spillerbudgetter og egne byggeplaner.

Der er ikke noget at sige til, hvis Claus Steinlein, Svend Graversen og FCM-hovedaktionær Matthew Benham har lidt ondt i ansigtet af at smile her i december-kulden.

Ok, fredagens nyhed om, at FCM's bestyrelsesformand Rasmus Ankersen stopper til nytår og er helt væk, når en konsulentrolle udløber efter denne sæson, er tung.

Men i helikopter-perspektiv skal FC Midtjylland nok klare det problem, det bliver at finde en afløser for Rasmus Ankersen og ikke mindst at organisere sig ud af, at han nok bliver umulig at erstatte én-til-én.

Til gengæld må der være sommerfugle i maven hos FC København og i Parken Sport & Entertainment.

For på trods af, at FC København til sidst fik lukket et potentielt afgørende hul i Superligaen op til FC Midtjylland, er det FCK's store jyske rival, der har initiativet i Superligaen i disse år.

Ansættelsen af Bo Henriksen 31. maj løb med opmærksomheden, men det var i virkeligheden nyheden fire dage senere om, at Anders Holch Povlsen købte 25 procents andel i klubben via nyudstedte aktier, der var den store begivenhed i år.

Det kastede 125 millioner kroner af sig, penge der vel at mærke gik til klubben og ikke til Matthew Benham.

De penge skal bruges på et topmoderne træningsanlæg på det område, hvor det nuværende anlæg ligger i Ikast, og på at få udvidet VIP-faciliteterne og stadion i Herning.

Og sammen med millionerne fra Champions League og de store pengekister, Matthew Benham og Bestseller-familieoverhovedet Anders Holch Povlsen sidder på, giver det også FC Midtjylland mod på at skyde yderligere penge i spillerbudgettet og den sportslige sektor.

Brasilianske Marrony har ganske vist haft et meget svært første halvår i FC Midtjylland, men at klubben overhovedet tør betale 23 millioner kroner for forwarden og yderligere 11 millioner kroner til sommer plus en million euro, hver gang man måtte kvalificere sig til Champions Leagues gruppespil og sende Marrony i aktion 50 procent af tiden, hænger i høj grad sammen med det uhørt stærke bagland.

Jeg tvivler meget på, at FC Midtjylland ville bytte ejere med FC København, og det fortæller historien om, hvor meget stærkere FC Midtjylland står i dag sammenlignet med i de tre mesterskabssæsoner i 2015, 2018 og 2020, og hvor man samlet set har klaret en halvsæson med store omvæltninger fornemt med en førsteplads i ligaen og udsigt til, at holdet vil være stærkere i 2022.

Slå tilbage!
Det kan FC København ikke have siddende på sig.

En reform af strukturen i Parken Sport & Entertainment, som formelt blev vedtaget i går fredag, åbner for, at nye investorer kan komme ind og samarbejde om nye projekter.

Det er oplagt, at det handler om den meget tiltrængte ombygning af Parken, der fylder 30 år til sommer og er slidt, og muligvis om nye underholdningsparker som Lalandia, der vel bliver yderst relevante igen den dag, vi endelig får nogenlunde styr på coronavirussen.

I forbindelse med fredagens selskabsmeddelelse om den endelige vedtagelse af reformen kom det frem, at udskilningen af fodbolddelen er udskudt til 1. januar 2023.

Men mon ikke man alligevel kunne se et hårdt tiltrængt boost til fodboldafdelingen for sig, nu hvor det trods alt er den, omverdenen går mest op i?

Selvom det, Ståle Solbakken sagde i sine sidste år som manager, ikke ligefrem er karrierefremmende at ytre i FC København, har nordmanden nok en pointe i, at FCK i den grad trænger til sit eget træningsanlæg i europæisk topklasse.

Det kan da ikke passe, at Irlands fodboldforbund og diverse oligarkejede klubber i Øst- og Sydeuropa skal overgå FCK på faciliteter?

Når rivalen FCM spiller ud med et træningsanlæg, der skal være overligger i Skandinavien og et af de bedste i Nordeuropa, er det ikke bare for at komme i avisen og tv-nyhederne en dag eller to.

FCM vil have optimale chancer for at hente den næste Andreas Schjelderup eller Roony Bardghji, for ikke at tale førsteholdsspillere med masser af muligheder ude i Europa, og hvis det ligner et direkte angreb på hovedstadsklubben FC København og andre lignende klubber, er det fordi, det lige præcis er et angreb fra Heden.

Det skal FC København matche og overgå, og det bør også være muligt, når man ligger i en af Europas mere attraktive storbyer.

Send flere penge, afsnit 47
Og så er der pengene.

FC København er stadig den store hanløve på savannen for at citere klubbens tidligere direktør Dan Hammer, men efter to sæsoner uden DM og en reel fare for at glippe tredje sæson i streg, er løven lidt grånet og nusset i pelsen.

Foryngelsen i 2021 er spændende på linje med trenden i Europa, hvor nærmest alle tuner deres klub til at sælge spillere så dyrt på det transportbånd, transfermarkedet er med envejstrafik for de bedste i retning af Premier League og nogle enkelte andre stærke klubber.

Da FC København torsdag aften slog Slovan Bratislava 2-0 i Conference League, havde holdet følgende aldersfordeling:
* Seks 18-årige
* To på 22 år
* Tre på henholdsvis 25, 28 og 29 år

Og det er endda uden 16-årige Roony Bardghji, klubbens mest lovende spiller.

Lidt hovedregning siger, at det giver en gennemsnitsalder på 21,3 år, og selvom skader var en god del af forklaringen på den ultraunge startopstilling, fortæller det en historie om et kraftigt forynget FCK-mandskab.

Det er fint og godt, men det er altså også noget af et forventningspres at lægge på spillerne, unge såvel som gamle, og da ikke mindst på cheftræner Jess Thorup og sportsdirektør Peter Christiansen, der bliver målt på at vinde mesterskaber og kommer i de europæiske gruppespil mere eller mindre hver eneste sæson.

Jeg ved, at Ståle Solbakken og den tidligere tekniske direktør Johan Lange, der tog til Aston Villa et par måneder før fyringen af nordmanden, i årevis kæmpede for at få et større spillerbudget, når de europæiske ambitioner var så store, og FC Midtjylland voksede sig stærkere og stærkere med god hjælp fra Brentford.

Måske har FC København og moderselskabet Parken Sport & Entertainment ikke råd i øjeblikket, hvor coronavirussen stadig hærger og gør det tungt og lidt træls at eje forlystelsesvirksomheder på den korte bane.

Men man ville altså gøre den sportslige afdeling en stor og fortjent tjeneste ved på en eller anden måde at vinde nogle ekstra millioner, så budgettet i stedet hed 225-250 millioner kroner om året i stedet for cirka 175 i dag.

Champions League og Europa League bliver lavet totalt om i sommeren 2024 med ekstra mange kampe og indtægter fra tv og præstationer, og I må kalde mig Nasser Al-Khelaifi, hvis de håbefulde klubbers investeringer i spillertruppen ikke accelererer i takt med udsigten til endnu større omsætning.

Om det så kræver at få en medinvestor ind i fodboldafdelingen, hvilket på papiret er noget, den ny struktur i Parken åbner for, vil man for mig at se beskytte investeringen FC København bedste ved at finde finansieringen til en oprustning.

Jeg siger på ingen måde, at det bliver nemt, eller at det er risikofrit at bevæge sig ud i et sådant hajfyldt farvand. Man behøver heller ikke have en trup med 17 spillere over 30 år. Men det bliver dælme svært at vinde mesterskaber og kvalificere sig igen og igen til Europa, hvis gennemsnitsalderen tilnærmelsesvis skal ned omkring de 21,3 år mod Slovan Bratislava, der jo var rene FC Nordsjælland-tilstande.