Video : Tipsbladet
Superliga

FCK og Brøndby giver grønt lys til landskamp

I et tætpakket slutprogram har flere af Superligaens topklubber givet grønt lys til at lade sine spillere deltage i en landskamp. Det er sket i fred og fordragelighed, siger landsholdets U19-cheftræner, Morten Eskesen, der kan ende med at tænke i andre baner, hvis klubberne alligevel vil beholde deres spillere.

Superligaen er tæt som aldrig før med tre spillerunder igen, hvor særligt guldet kan skifte hænder efter hvert enkelt kamp i mesterskabsspillet.

FC København, FC Midtjylland, FC Nordsjælland og Brøndby IF ligger inden for to point af hinanden, og derfor er der brug for alle kræfter hos topklubberne i den sidste tilspidsede slutfase.

Alligevel er flere spillere fra blandt andre Brøndby IF og FC København udtaget til en U19-landskamp i næste uge. Det har fået fans af klubberne til at rynke en smule på næsen, da blandt andet FC Københavns kamp mod AGF tirsdag den 21. maj spilles samme dag, som landsholdet samles i Haderslev.

Under 24 timer senere spiller U19-landsholdet en testkamp mod Tyskland, mens sidste runde af Superligaen spilles søndag i samme uge. Fra FCK er Emil Højlund, Oscar Højlund og Victor Froholdt udtaget til landskampen.

Det er sket i fred og fordragelighed med FC København, som kan ombestemme sig og beholde spillerne hjemme, da kampen mod Tyskland ikke er placeret på en officiel Fifa-dato.

Som tingene er nu, er der dog givet grønt lys fra klubberne. Det fortæller U19-landstræner, Morten Eskesen, til Tipsbladet.

- Klubberne har givet grønt lys til de 20 spillere, som er med i næste uge. Derfra samarbejder vi så omkring deres load. Så hvis de for eksempel spiller fuld tid tirsdag aften for FCK, så skal de ikke være med landsholdet. Så det er et godt og sundt samarbejde.

Hverken Emil Højlund, Oscar Højlund eller Victor Froholdt har spillet fuld tid dette forår, og skulle det ske, at en eller flere får mange minutter tirsdag, så er der en god og sund dialog omkring begrænset eller ingen spilletid onsdag.

- Vi har et super godt samarbejde med klubberne og deres fysiske trænere. Vores stab er i kontakt med klubbernes fysiske trænere i forhold til load. Vi har samtaler med dem lige op til kampen omkring, hvor meget de kan spille. Alt det er der styr på, så vi ved, hvor mange minutter, de må få.

Siden starten på mesterskabsspillet er det blot blevet til en enkelt indskiftning for Oscar Højlund i FCK. Foto: Alamy

Aftalen er, at FCK-trioen møder ind til landsholdssamlingen i Haderslev efter deres kamp i Århus, hvis de vel og mærke bliver udtaget til den. Morten Eskesen vil nemlig gerne have spillerne til rådighed til onsdagens formiddagstræning, inden kampen mod Tyskland afvikles om aftenen.

Ifølge Morten Eskesen er det en god ide for spillerne, der er i udkanten af førsteholdet, at få kamptræning onsdag, fremfor at deltage i træning.

- Klubberne kan jo godt se en god ide i, at deres spillere får lad os sige 45 minutter dagen efter i en landskamp på et højt niveau. Nu gætter jeg på, at det vil svare til den load en træning svarer til. Det er klart bedre at spille en halv eller hel landskamp end en træning, vil jeg mene.

Brøndby-trioen Noah Nartey, Clement Bischoff og Oscar Schwartau er også blevet udtaget til U19-landsholdet, men de spiller dagen før FCK, mandag den 20. maj, og vil derfor kunne tilslutte sig samlingen i Haderslev.

Hvis flere nøglespillere i eksempelvis Brøndby IF eller FC København bliver skadet i de kommende dage, så vælger de to topklubber at beholde de udtagede spillere selv. Det scenarie er man klar over i DBU.

- Jeg er forberedt på, hvis spillerne bliver hjemme. Så har jeg nogen andre, jeg kan kalde ind, eller også spiller jeg landskampen med lidt færre spillere, siger Morten Eskesen.

Testkampen mod Tyskland er et led i forberedelserne til sommerens EM-slutrunde.