Video : Tipsbladet
Superliga

FCK-boss: Topklubber giver mere plads til de små

Daniel Rommedahl oplever, at der er kommet noget godt ud af storklubbers forsøg på at lave en lukket liga.

12 af Europas storklubber forsøgte for to år siden at skabe European Super League.

Den lukkede udbryderliga blev i første omgang ikke til noget, men flere frygter, at storklubberne blot venter på en ny chance for at løsrive sig fra de små og mellemstore klubber.

Katarina Pijetlovic er stifter af den nye klubsammenslutning Union of European Clubs (UEC), som henvender sig til mindre europæiske klubber, og hun fornemmer, at det bevæger sig i den retning.

Det er dog ikke en opfattelse, som deles af FC Københavns Director of Football Operations and International Affairs, Daniel Rommedahl.

Rommedahl har både før og efter april 2021, hvor nyheden om European Super League sendte chokbølger ud i Europa, siddet sammen med de 12 stiftende klubber.

Det har FCK-lederen gjort i klubforeningen European Club Association (ECA), hvor han er medlem af bestyrelsen.

- European Super League var faktisk det bedste, der kunne ske for ECA.

- For det rev ligesom låget af den her kogende gryde, som jeg selv havde kunnet mærke i flere år.

- Tidligere havde jeg en følelse af, at vi godt kunne sidde og tale om tingene, men i sidste ende sad der seks-syv store klubber og bestemte, hvad der skulle ske, siger Daniel Rommedahl.

- Den følelse er forsvundet nu. Der er i stedet blevet blandet blod mellem de store klubber og os andre, og det må aldrig ske igen, at der kan sidde nogen og køre sådan et dobbeltspil, siger han.

Rommedahl mener, at folkedomstolen tilbage i april 2021 talte et så tydeligt sprog, at Europas storklubber - i minimum en årrække - vil afholde sig fra lignende tiltag.

Daniel Rommedahl har noteret sig, at den nye klubsammenslutning UEC er kritisk i forhold til den interne magtbalance i ECA, og hvordan det påvirker europæisk klubfodbold.

FCK-lederen peger på, at ECA i foråret gennemgik en reform, hvor storklubberne - heriblandt de 12 stiftende klubber i European Super League - afgav noget af magten til de mindre klubber internt i ECA.

- Det kunne storklubberne have stemt ned, men det gjorde de ikke, siger han.

Daniel Rommedahl mener desuden, at det er problematisk at klandre storklubberne for, at de med tiden har vokset sig store og nu dominerer i Champions League sæson efter sæson.

Dygtig ledelse, løbende udnyttelse af markedsmuligheder og historie har ifølge Rommedahl været med til at skabe de storklubber, der findes i europæisk fodbold i dag.

- Historien har været med til at gøre dem store og stærke. Hvis man tager Coca-Cola, så er de jo ikke bare opstået og har mange flere markedsandele end alle andre. Alle klubber kommer fra et sted og har arbejdet sig frem og er nu i toppen af hierarkiet, siger han.

Daniel Rommedahl kunne alligevel godt ønske sig større udskiftning i toppen i Champions League, og han nævner de nordamerikanske ligaer i ishockey, basketball og amerikansk fodbold - NHL, NBA og NFL - som et slags forbillede.

Her opererer klubberne inden for et lønloft, der betyder, at holdene ikke sæson efter sæson kan outspende hinanden.

Rommedahl mener, at lignende tiltag lige nu er på vej i europæisk fodbold. Han peger på, at strammere regler af Financial Fairplay i de kommende år vil gøre flere klubber i stand til at kæmpe sig ind i Champions League.

Han køber derfor ikke UEC's præmis om, at adgangen til Europas bedste klubturnering bliver mere og mere lukket.

- Det er bare spekulationer. Intet peger i den retning. Jeg er enig i, at der er færre, der kan vinde turneringen.

- I løbet af de næste par år bliver lønloftet indført på den måde, at klubberne kun må bruge 70 procent af deres omsætning på løn. Det er et stort fremskridt i forhold til tidligere.

- Så der kommer nogle værktøjer, der stiller krav til, at klubberne drives fornuftigt. Så må vi se, om det sker, og om Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) kan lave et system, som kan bruges, så ingen løber om hjørner med det, siger Daniel Rommedahl.

/ritzau/