• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Martin Davidsen

FCM vil hente Skandinaviens guld

FCM vil hente Skandinaviens guld
Illustration

FC Midtjylland skal blive endnu bedre til at finde Skandinaviens største talenter, siger klubbens nye formand Rasmus Ankersen.

Af Martin Davidsen

FC Midtjyllands nye bestyrelsesformand Rasmus Ankersen har i gennem flere år været en markant stemme i debatten om talentudvikling.

Med sine bøger 'Opdragelse af en vinder', 'Sult i paradis' og 'Guldminerne' har han blandt andet fokuseret på, hvordan man skaber de bedste rammer for talentudvikling med inspiration fra nogle af verdens bedste atleter, ligesom han har været fortaler for at pace sine børn positivt for at opnå succes.

Rasmus Ankersen skal nu sætte sig i formandsstolen i FC Midtjylland, og her vil hans tanker om talentudvikling også komme i spil.

- Ideen med min bog 'Guldminerne' var jo at se på, hvordan man kan bygge en guldmine eller et miljø, hvor man producerer den ene topatlet efter den anden. FC Midtjylland kan blive en klub, hvor vi kan se, om de teorier virker i praksis. Det betyder ikke, at FC Midtjylland skal være min legeplads, men der er nogle principper fra bogen, som jeg også har beskrevet før, som vi vil kigge på. Det handler blandt andet om at træne mere på et tidligere tidspunkt, og vi har en del projekter og andre ting, der handler om at spotte talent. Vi kommer til at gøre nogle ting anderledes, men vi tager et skridt ad gangen, fortæller Rasmus Ankersen til tipsbladet.dk.

LÆS OGSÅ: Ny FCM-boss gør op med rådden kultur: Flere profiler på vej

I dag ejer Rasmus Ankersen virksomheden 21st Club, der arbejder med at fortolke 'big data' i sport. Han har blandt andet være med til at studere og analysere engelske landsholdsspillere samt nogle af verdens bedste spillere.

- Vi havde et studie, hvor vi kiggede på alle landsholdsspillere i England og undersøgte, hvor mange der har spillet på U/17-landsholdet. Det er under 25 procent. Kigger man så på de spillere, der er blevet shortlistet til Ballon d'Or-prisen i løbet af årene, så er det mere end 95 procent, der har spillet på U/17-landsholdet for deres respektive land. Det betyder, at man allerede kan se de allerbedste spillere i verden, når de er 15 år. Alle kan se, at de vil blive gode, men der er en stor gruppe, der også bliver rigtig dygtige og når det højeste niveau, men som går under radaren, når de er 15 år gamle, siger Rasmus Ankersen, der har en vision om, at FC Midtjylland skal blive endnu bedre til at finde de store talenter i en ung alder.

- Skal man teoretisere det lidt, så handler det om, at der findes 'talenter der råber' – det synlige talent. Og så er der dem, man kan kalde 'talenter der hvisker' – det mindre synlige talent. Vi skal være bedre på begge områder. Vi skal være i stand til at tiltrække de spillere, der er de allerbedste, når de er 15 år. Ikke bare bare i Danmark, men i Skandinavien. Det kommer vi til at gøre nogle ting for. Vi skal også blive bedre til at finde de uslebne diamanter, og vi skal være klar over, hvad vi kigger efter, når vi spotter potentiale. Ofte ser man kun på det, der er lige nu, og dermed glemmer man at kigge på det, der kan blive. Vi skal være indstillet på, hvordan vi spotter potentiale, så vi ikke kun finder talentet, der råber, men også det hviskende talent, siger Rasmus Ankersen.

FC Midtjylland har i mange år været stærkt knyttet til det afrikanske kontinent, hvor klubben har et samarbejde med et talentakademi i Nigeria. Rasmus Ankersen slår fast, at FC Midtjylland fortsat vil prioritere arbejdet i Afrika.

- Vi kommer ikke til at ændre noget omkring akademiet i Lagos pt. Vi fortsætter det samarbejde, vi har, for det har ført mange gode ting med sig. Her tænker jeg ikke kun på de afrikanske spillere, men også det, de har tilført træningsmiløjet i FC Midtjylland. Når spillere som Winston Reid og Simon Kjær er blevet så gode, skyldes det også, at de har været i stand til at træne sammen med nigerianere, der har haft et højt, fysisk niveau på et tidspunkt. Jeg har personligt den mening, at der er et kæmpe uudnyttet potentiale i Afrika i forhold til at rekruttere fodboldspillere. Der har FC Midtjylland meget know-how, men lige nu ligger det ikke først for, at vi skal udvide vores satsning i Afrika, siger Rasmus Ankersen.

Den nye bestyrelsesformand udtalte torsdag, at FC Midtjylland har en ambition om at nå tre europæiske gruppespil inden 2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus