• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Mikkel Fuhr Nielsen

Fem toptalenter på besøg i FC Midtjylland

Foto: Jan Christensen/Getty Images

FC Midtjylland har det seneste lange stykke tid haft besøg af fem nigerianske talenter fra samarbejdsklubben FC Ebedei.

Af Mikkel Fuhr Nielsen

Siden 2003 har FC Midtjylland haft et tæt samarbejde med den nigerianske fodboldklub og akademi FC Ebedei.

Superliga-historikerne vil kunne nikke genkenden til navne som Rilwan Hassan, Adigun Salami og Sylvester Igboun, som alle er blevet hentet fra FC Ebedei og til FC Midtjylland. Er man begyndt at følge Superligaen de senere år, vil man måske snarere huske spillere som Frank Onyeka, Paul Onuachu og Raphael Onyedika.

Alle seks og mange flere satte et markant aftryk på Superligaen, inden nogen af dem blev solgt videre for store millionbeløb. Den succes håber FC Midtjylland at kunne gentage, og derfor har man lige nu fem talenter fra FC Ebedei til prøvetræning.

Tipsbladet er bekendt med deres navne, men FC Midtjylland vil gerne holde dem internt. Der er tale om fem talenter i alderen 16-17 år. En duelstærk stopper, en højre back med en god indlægsfod, en central midtbanemand, en driblestærk offensivspiller og en fysisk stærk angriber.

De har trænet med på klubbens U17- og U19-hold i halvanden måned. Udover træningssessionerne handler opholdet også om at lære dem om forskellene på nigeriansk og dansk kultur.

Det understreger Jonas Dal, der er ansvarlig for samarbejdet mellem FC Ebedei og FC Midtjylland, til Tipsbladet.

- Vi skal se dem an, og de skal se os an. Det er egentlig for at gøre det endnu bedre, end alle mulige andre gør. Det er også en del af deres læring, så når vi engang gerne vil tilknytte dem, så bliver de både tilknyttet, fordi de er dygtige fodboldspillere som samtidig kan begå sig i den europæiske kultur uden at falde fra hinanden.

- Du kan være nok så god en fodboldspiller, men hvis ikke du kan være i omgivelserne, så bliver det svært. Det handler også om at kunne lægge mange af de indtryk, der kommer, til side, og så samtidig være en dygtig fodboldspiller, siger den 46-årige midtjyde, der er ansvarlig for samarbejdet med FC Ebedei.


Thomas Thomasberg og Jonas Dal var tidligere konkurrenter på trænerbænken, nu er de kollegaer i FC Midtjylland (Foto: Lars Rønbøg).

Jonas Dal slår dog fast, at det er talentet hos den enkelte, som er i centrum.

- Når vi tager dem herop, er det fordi, at vi ser noget specielt hos hver af dem. Nogen ender med at falde lidt igennem, og så var det måske ikke helt så godt, som det vi så i Nigeria. Men andre gange tænker vi også: "hold da kæft, hvad er det for en diamant, vi har fat i her."

Det er også konklusionen denne gang.

- Det der er fælles for den her kvintet, er, at de har gjort det godt. Men det er stadigvæk det taktiske og tekniske, at de mangler. Men de har så en helt vild fysisk evne. Deres hurtighed, atletiske evne, styrke, smidighed og hårdhed. Det kan godt være, at det gør ondt på dem, men de skal jo nærmest miste benet, førend de ikke spiller.

Planen er, at de fem talenter skal retur til FC Ebedei på tirsdag, og så kan FC Midtjylland tidligst skrive kontrakt med dem, når de fylder 18 år. FC Midtjylland intensiverede i 2021 samarbejdet med FC Ebedei, der ligger i den sydlige del af Nigeria og som til dagligt ejes og drives af Churchill Oliseh.