Fra FC København til South Carolina Gamecocks.
Den 20-årige målmand Filip Versterre besluttede sig for at tage på eventyr i sommer, da hans aftale med FC København udløb, og nu har han taget hul på et helt nyt kapitel i Guds eget land.
Filip Versterre, der var på U19-holdet i FCK og ligeledes har en fortid i Lyngby Boldklub, spiller collegefodbold i USA, hvor han studerer på University of South Carolina og vogter målet for universitetsholdet South Carolina Gamecocks.
- Jeg blev kontaktet allerede i 2023, da jeg var i Lyngby. Når man spiller på et vist niveau i Danmark, får man rigtige mange beskeder fra alle mulige agenter, der skriver, at de kan få én til USA. Jeg ignorerede dem alle sammen, men så kom der alligevel én besked, jeg reagerede på, fortæller Filip Versterre til Tipsbladet.
Den besked kom fra Alexander Brems, der foruden at være målmandstræner har bragt en del unge fodboldspillere fra Danmark til USA qua sin rolle i agentfirmaet NSSA.
- Da jeg fik kigget lidt på det, må jeg indrømme, at jeg fandt det meget interessant. Men så dukkede FCK jo op og tilbød mig en aftale, og den griber man selvfølgelig, når den mulighed byder sig, fastslår Versterre.
Derfor blev det først i sommeren 2024, at han kunne tage på eventyr i USA. Foreløbig har det til fulde levet op til forventningerne.
Når det er sagt, så har Filip Versterre naturligvis stadig ambitioner på vegne af fodbolden, og college-fodbold i USA er ikke ligefrem nogen stor talentfabrik.
- Topskolerne er ret gode – de er måske midt U19-Liga i Danmark. Selv om nogle af dem er fyldt 25. Man kan godt støde på spillere, der er gode nok til at blive professionelle, men det svinger meget. Der er nogle, hvor man tænker 'ham her kan ikke sparke til en bold', og så er der andre, der er sindssygt gode. Det er en virkelig sjov balance, siger målmanden og tilføjer:
- Det vigtigste for mig her er, at jeg hele tiden har haft MLS-øjne på mig. Før jeg tog til USA, var jeg forbi FC Dallas i 10 dage og træne med deres MLS-hold, og her de seneste par kampe har Atlanta Uniteds målmandstræner været forbi. Der har også været snak om en mulig træning med dem. Det er virkelig vigtigt for mig, at jeg på den måde kan blive udfordret på et højere niveau.
Millionlegat
I USA tjener Filip Versterre som sådan ikke penge på fodbolden, men han er i besiddelse af noget, de fleste amerikanere vil give deres højre arm for - et såkaldt "full scholarship".
I USA skal man selv betale for at gå på college, og det kan nemt løbe op i halvanden million kroner. Men Filip Versterre har fået opholdet fuldt finansieret via sit scholarship, som indebærer, at han får betalt bolig og leveomkostninger - derudover får han også lidt lommepenge. Danskeren skal altså stort set ikke have sine egne penge op af lommen.
- Jeg har da lidt ondt af mange af mine medstuderende, som arbejder i supermarkeder og alle mulige andre steder for at få det til at løbe rundt. De er da nok lidt misundelige på mig. Men når man - som jeg - har spillet fodbold på et vist niveau i et land som Danmark, er man enormt attraktiv at få ind. Derfor tilbydes disse scholarships, siger Versterre.
Han tror fuldt og fast på, at opholdet i USA kommer til at gavne hans karriere på sigt.
- Jeg tror, at de spilminutter, jeg får her, er med til at forme mig som fodboldspiller, og det er måske lidt en bagvej ind til de store klubber. At tage til USA, som jeg har gjort, tror jeg, kan være en virkelig fed vej vej – også for andre. Jeg vil da anbefale andre unge spillere i Danmark at gøre det samme. Der er også hele det sociale aspekt i det – man får en masse nye venner, og man bor lige ved siden af sine holdkammerater og andre unge studerende, siger han.
En rutsjebanetur i FCK
Hvis Filip Versterre var braget igennem i FC København, havde han naturligvis ikke opholdt sig i USA som målmand for South Carolina Gamecocks, men keeperen var reelt ikke i nærheden af sit store gennembrud.
Det startede ellers vældig fint, efter han tiltrådte i sommeren 2023.
- Det var lidt af en rutsjebanetur. Jeg var på træningslejr med førsteholdet og trænede med dem i en god periode, og så lige pludselig var jeg ikke med dem i et halvt år. Jeg spillede næsten heller ingen U19-kampe. Det var en speciel periode, siger Versterre, der havde håbet på mere:
- Den gjorde ondt engang imellem – selvfølgelig også når jeg ikke engang spillede U19, hvad jeg var vant til i Lyngby. Det var en hård omgang, men alene træningsmiljøet gav mig en masse læring.
Netop læringen valgte han at lægge utrolig stor vægt på i FC København.
- Jeg havde det mindset, at jeg var i den største klub i Danmark, så jeg skulle tage ALT med fra det. Jeg prøvede at suge alt den taktiske forståelse med, jeg overhovedet kunne, for trænerne i det miljø er på så højt et niveau, at jeg bare skulle malke al den viden, jeg kunne, slutter Filip Versterre.
Som er godt i gang med at udleve sin amerikanske drøm.