• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Ole Hoffskov

Fotograf vil ikke længere dække Brøndby og FCK

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Fotograf Lasse Lagoni ønsker ikke længere at dække kampe med deltagelse af FC København og Brøndby IF. Han tager konsekvensen af flere beskæmmende oplevelser fra kollegaer.

Af Ole Hoffskov

Lasse Lagoni er Brøndby-fan, og så er han fotograf. I mange år har det været lidt af en drøm for ham at være i stand til at følge sit yndlingshold og kombinere det med at tjene til dagen og vejen.

Men det er slut nu. I hvert fald for en stund. 

For to uger siden kunne fotograf Lars Rønbøg fortælle til Tipsbladet, at han valgte at udvandre fra opgøret mellem Brøndby IF og Pogon Szczecin, fordi han flere gange oplevede at blive ramt af ølkast, og efter søndagens derby i Parken har en anden fotograf, Teis Markfoged, på Twitter fortalt om en række ubehagelige oplevelser under kampen, hvor der blandt andet blev kastet kanonslag og mønter efter ham. 

Lasse Lagoni, som er freelancefotograf for Gonzales Foto, har ikke oplevet noget lignende, da han på det seneste har været optaget af andre opgaver, men i kølvandet på kollegaernes beretninger har han frabedt sig i fremtiden at dække kampe, hvor Brøndby IF og FC København er den ene part. 

- Efter Lars' og Teis' oplevelser er jeg nået frem til, at jeg nu vil tage et aktivt fravalg. Derfor vil jeg have nogen Brøndby- eller FCK-kampe lige foreløbig, og så må vi se, hvor den lander. Gør klubberne noget? Bliver den selvjustits, man taler så meget om, til noget?

- Personligt har jeg lidt svært ved at se den blive til noget. Jeg har selv stået på tribunen i mange år, og der hersker et hierarki på sådan en tribune, og det er ikke et, man bare lige går op imod. Jeg kan godt forstå, at folk er bange for de konsekvenser, det han have. Så det er en svær problematik at løse, siger Lagoni til Tipsbladet.

Han fastslår, at han er meget påvirket af de beretninger, han har fået fra andre fotografer de seneste par uger.

- Det er ubehageligt for mig at høre. Jeg er ret sikker på, at det gør ondt at få et plastiksæde i hovedet, og vi fotografer sidder alt andet end lige med ryggen til tilskuerne. Det skal være sikkert og trygt at gå til fodbold, og det er det bare ikke i øjeblikket, siger Lasse Lagoni og tilføjer:

- Jeg bliver faktisk ked af det på dansk fodbolds vegne. Jeg synes, man i årevis har været på vej i en rigtig retning, og jeg var glad, da fansene kom tilbage efter corona. Det er enormt ærgerligt, at sådan noget her sker. Jeg er også forarget. Vi er på arbejde og passer sådan set bare vores job. Vi gør ingen fortræd, og så skal vi stå model til sådan noget. Det er helt vildt. 

Nu har Lasse Lagoni altså valgt, at han ikke længere ønsker at tage til fodbold, når FC København og Brøndby er på plakaten. Fotografen har et lille håb om, at hans kollegaer måske lader sig inspirere.

- Jeg kunne godt håbe, at der er flere af mine kollegaer, der følger trop, nu hvor jeg melder ud, som jeg gør. Jeg skyder også billeder til en del koncerter, og der oplever vi ofte, at artisternes agentur stiller med nogle kontrakter, der fratager fotograferne deres rettigheder. Der er vi blevet gode til i fællesskab at sige fra. Så dukker vi ganske enkelt ikke op og fotograferer koncerten. Måske er det samme dominoeffekt, jeg håber, det her kan starte, siger han.

Lasse Lagoni fastslår, at han er klar over, at nogle fotografer kan komme i klemme, fordi de er kontraktligt forpligtet til at levere billeder til klubberne, og han har respekt for, at et boykot kan ramme den enkelte fotograf hårdt økonomisk, da mange er freelancere, og billeder af FCK- og Brøndbys kampe ofte sælger godt.

Fodboldhjertet banker stadig for Brøndby IF, og Lagoni har haft mange store oplevelser som fotograf til de blå-gules kampe. Derfor har det heller ikke været en nem beslutning at afstå fra at dække Brøndbys kampe for en stund.

- Jeg sidder ikke og råber og skriger på sidelinjen, jeg er naturligvis professionel og passer mit arbejde, men mit hjerte banker af glæde, når Brøndby scorer. Det er jeg naturligvis ked af at gå glip af. Jeg ville elske at skyde en masse flotte billeder, men mest at alt gør det ondt i mit blå-gule hjerte. Det gør ondt at tabe til FCK, men det, der gør mest ondt, er de mange beskæmmende episoder, slutter Lasse Lagoni.

FC København vandt 4-1 over Brøndby i søndagens derby. 

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.