• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Helenius: Egoist på den rigtige måde

Helenius: Egoist på den rigtige måde
Illustration

Nicklas Helenius er tæt på drømmen om Premier League. Kom tættere på den høje angriber, der taler ærligt om det nødvendige i at være selvisk.

Af Troels Bager Thøgersen

Nicklas Helenius er tirsdag blevet solgt fra AaB til Premier League-klubben Aston Villa. 

Tipsbladet tog i marts en god snak med Nicklas Helenius om udviklingen i AaB og drømmen om en dag at spille netop i den bedste engelske række, Premier League. 

Får hele historien her

Bragt i Tipsbladet 27. marts 2013 

21-årige Nicklas Helenius fra Svenstrup ved, hvad han kan og ikke kan. Det samme gør klubber fra adskillige europæiske lande, der har kig på de 195 cm og 85 kilo tunge angriber, der har scoret regelmæssigt for AaB i halvandet år. Angriberen fortæller her, hvordan han har udviklet sig fra reservespiller til Superliga-profil, fra midtbanespiller til angriber og hvorfor hans selvtillid bliver forvekslet med arrogance.

David Trezeguet er 190 cm høj. Tysklands EM-vinder stjerne Oliver Bierhoff er 191 cm. Det samme er Tyrkiets ikon Hakan Sükür.

Evertons legendariske Duncan Ferguson er 193 cm. 

Og Nicklas Helenius fra AaB rager 195 cm i vejret.

Føj dertil et godt stykke over 30 seniormål, en fødselsattest dateret 1991, A-landskampe for Danmark og du har et angriber-CV, som AaB’s snart forhenværende sportsdirektør Lynge Jakobsen bør klemme et pænt millionbeløb ud af til sommer, når Nicklas Helenius har et år tilbage på sin kontrakt. Og det er fuldt ud berettiget fra et sportsligt og finansielt synspunkt.

For Nicklas Helenius er hurtig, han kan afdrible modstandere, han er en særdeles kølig og hårdtsparkende afslutter sin alder taget i betragtning, og så er han rigtig god til at rykke sig fri og scorer pragtmål fra distancen.

Der er bare en hage. 

Det kan godt være, at Nicklas Helenius er højere end de kummefrysere af nogle hovedstødsstærke angribere, vi opremser i indledningen på denne artikel. Men hvor mange hovedstødsmål har du set Nicklas Helenius score i Superligaen?

Rigtigt. Ingen. 

”Jeg bliver aldrig en boksspiller, der går op mellem to forsvarsspillere og header den ind. Jeg kan blive bedre til mine løb i feltet og snitte den ind med hovedet, jeg kan blive bedre i timingen med kantspillerne. Men bare at stige op og heade den ind, det bliver nok aldrig naturligt for mig,” siger Nicklas Helenius.

”Med U/21 har jeg prøvet, for eksempel i Serbien og Makedonien, hvor de aldrig har set mig før, at modstanderne tror jeg er enormt god til at heade. Det er min hurtighed, der er min styrke, og det overrasker dem, fordi jeg er så lang. Det overrasker også, at jeg er så god med fødderne. Jeg har altid set mig selv sådan, som en der skal med i spillet og afslutte med fødderne,” siger Nicklas Helenius. 

Højeste mand tog hjørnespark
Til Nicklas Helenius’ held opvejer spilforståelsen og evnerne med fødderne så rigeligt den manglende farlighed i luftrummet.

Forkærligheden for at bruge fødderne frem for hovedet havde Nicklas Helenius med sig, da han som 13-årig tog fra Svenstrup-Godthåb et kvarters kørsel syd for Aalborg til Drenge-holdet i AaB.

På det tidspunkt var han begyndt at skyde i vejret, men det var langs jorden – og på midtbanen, ikke i angrebet – at Nicklas Helenius markerede sig.

”Jeg stod tit alene på Godthåb Stadion og sparkede på mål. Jeg har altid kunnet sparke hårdt, og har altid afsluttet langt udefra. Dengang kunne målmændene ikke altid nå overliggeren, især da vi spillede Drenge og yngre. Jeg kunne sparke bolden op på midten allerede da jeg var 11 år,” siger Nicklas Helenius.

”Da jeg kom ind til Aalborg sparkede jeg hjørnespark, selv om jeg var den højeste spiller. De syntes, at jeg sparkede den helt præcist ind i hovedet på mine medspillere. De vidste, at headning og det at have modet til det ikke var naturligt for mig. Det mod har jeg nu, og nu skal jeg så lære at blive spændstig, når jeg kommer op i duellen,” siger Nicklas Helenius.

I juni 2008 var AaB’s sportsdirektør Lynge Jakobsen ved at gøre holdet klar til Champions League. Og så skrev AaB kontrakt med seks ungdomsspillere.

Fem af dem spiller i dag divisionsfodbold eller er helt stoppet med topfodbold. Og den sjette er Nicklas Helenius. Men det var ikke fordi, at Helenius fra starten var et hit. Tværtimod var AaB’s daværende ynglingetræner Jacob Larsen og ungdomschef Poul Erik Andreasen efter angriberen.

”De var ikke helt tilfredse med mig og sagde, at de lidt havde fortrudt min kontrakt. De synes ikke, jeg gjorde det godt nok,” siger Nicklas Helenius.

”Jeg synes, det var ævl, jeg blev dælme sur. Det var Poul Erik [Andreasen, AaB’s ungdomsansvarlige] og [daværende U/19-træner] Jacob Larsen, jeg mødtes med sammen med mine forældre. Jeg ville vise dem, for jeg syntes ikke, at det passede. Jeg fortsatte, som jeg var, jeg ville vise dem. Jeg vidste inde i mig selv, at det nok skulle gå. Så blev jeg topscorer i Ynglingeligaen året efter. Jeg lod fødderne tale,” siger Nicklas Helenius.

I maj 2010 fik Helenius debut på Superliga-holdet i sidste spillerunde, hvor gæsterne HB Køge for længst var rykket ned.

I september samme år var AaB på vej ud i stormvejr, Magnus Pehrsson blev fyret som cheftræner, og da Kent Nielsen tog over, scorede Nicklas Helenius sit første Superliga-mål mod AC Horsens og scorede i oktober og november fire mål på tre uger.

Men AaB var på vej ud af Superligaen med en bundplacering i vinterpausen. Så med hjælp fra private investorer hentede AaB Morten t t ”Duncan” Rasmussen, Thomas Augustinussen og Kayke Rodrigues.

”Så hentede de jo ”Duncan”. Jeg kom helt ud af den, jeg forstod det ikke. Jeg havde lavet fem mål, så hvorfor skulle jeg ikke spille? Men det var ”Duncan” og Jeppe, det var rutinen, der talte. Jeg forstod det ikke helt. Jeg gjorde, hvad jeg kunne og scorede ikke i det halve år. Jeg fik kun 15-20 minutter per kamp,” siger Nicklas Helenius.

”Jeg tænkte: ”Det her, det gider jeg ikke bruge tid på.” Jeg forstod det ikke, jeg havde scoret fem mål og gjort det godt. Jeg mente, at jeg kunne gøre forskellen og være med til at redde klubben,” siger Nicklas Helenius.

Skal være selvisk 
Nicklas Helenius tror meget på sig selv og sin fremtid i fodbold. Han er ærgerrig, og under interviewet henviser han flere gange til specifikke aktioner i sine kampe, også dem der ligger langt tilbage i tiden. Nicklas Helenius tænker og lever fodbold, og det har allerede ført ham langt i karrieren her en måned før han fylder 22 år. Den høje, kortklippede angriber tager det nært, når han spiller skidt, og det ramte ham meget hårdt, da han røg ud af startopstillingen i foråret 2011. Mantraet om, at angribere vurderes på antal mål, har Nicklas Helenius efter eget udsagn haft helt inde på kroppen,og derfor har han det fint med at være selvisk, hvis det giver ham – og holdet – succes.

”Jeg tænker meget på mig selv og mit eget spil. Jeg har det bedst, når jeg kan sige, at jeg har spillet en god kamp. Da vi vinder i Horsens har jeg det af helvede til, for jeg havde spillet en elendig kamp. Der gik mange ting galt. Jeg havde en uge til at tænke op til Randers-kampen, hvor jeg havde en af mine bedste kampe, og vi vandt 1-0. Det synes jeg viser mental styrke. Jeg fik meget skældud for den kamp, men jeg tænkte fuck det og viste, hvor meget jeg betyder for holdet,” siger Nicklas Helenius.

”Jeg synes ikke, at man skal være lidt egoistisk, man skal være det meget. På den rigtige måde. Da jeg spillede Søren fri mod Esbjerg i de sidste sekunder af 1. halvleg, stod jeg helt fri, da han afsluttede. Men jeg forstod ham. For jeg havde også afsluttet, hvis jeg havde haft bolden inde i feltet. Det gider jeg ikke engang skælde ham ud for. Jeg sagde bare til ham: ”Så du, hvor fri jeg var?” Han svarede ja. ”Jeg havde gjort det samme,” sagde jeg til ham. Du bliver bedømt på, hvor mange mål du laver. Og det synes jeg er forkert. Du skal også se på hvad angriberen ellers gør for holdet,” siger Nicklas Helenius.

”Jeg vil prøve det umulige, lave noget lækkert. Det er derfor, jeg scorer flotte mål, og det skaber chancer for mine holdkammerater. Det ligger til mig. Jeg synes, man skal være egoist på den rigtige måde. Kommer jeg til en 50-procents chance, så tænker jeg først afslutning, selv om jeg har en fri holdkammerat ved siden af mig.”

Læs resten af historien på næste side