• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Tipsbladet retter fokus mod Superligaens unge spillere og trækker denne gang AaB's purunge dribler frem i lyset.

Af Nicki Reinhardt

Med få minutter tilbage af lørdagens opgør imellem AaB og Silkeborg kom Superliga-historiens næstyngste debutant på banen i form af Lucas Andersen. Med sine 16 år og 173 dage var aalborgenseren således 138 dage ældre end FC Københavns Kenneth Zohore, da han debuterede for et år siden.

Normalt er Lucas Andersen tilknyttet AaB's U/17-hold, men i begyndelsen af 2011 har Kent Nielsen åbnet døren til Superliga-truppen på klem - både i form af spilletid i træningskampene og en plads på klubbens træningslejr i Spanien. Selv om debuten kun kastede et par minutter af sig, kan vi godt forvente at se endnu mere til den unge AaB'er i fremtiden, lyder det fra U/17-træner Lars Knudsen.

- Han er en meget dygtig drible-finte-spiller, som primært sætter sine holdkammerater i scene. Han laver de afgørende ting, lige inden bolden bliver sat i kassen, fortæller Lars Knudsen, der - bortset fra en enkelt sæson - har arbejdet med Lucas Andersen, siden han kom til AaB fra Aalborg Freja som 10-årig.

-Driblingerne er hans helt store spidskompetence. Der er han ekstraordinær - også i forhold til hvad man ser i Superligaen. Hans hurtighed gør samtidig, at han virkelig kan bruge de færdigheder til noget. Han kan afgøre kampe på egen hånd. Han scorer måske ikke så mange mål, som nogle andre spillere med samme færdigheder, men laver til gengæld en masse assists.

Ifølge U/17-træneren er det ikke blot et medfødt talent, men også lysten og viljen til at træne ekstra, der har gjort Lucas Andersen til en dygtig tekniker.

- Han har brugt rigtig meget ekstra tid på at træne en hel masse finter. Hvis han ser noget på tv, så tager han bolden under armen og går ud i haven i tre timer, indtil han kan det. Han kan de ting, som vi sidder og nyder de helt store stjerner udføre på fjernsynet. I øjeblikket er han ved at bevise, at han også kan bringe det ind på Superliga-niveau i en tidlig alder, siger Lars Knudsen.

Den unge dribler forsøger at indrette sin hverdag, så fodbolden får en høj prioritering. Eksempelvis ved at ændre på sin kost for at få det optimale ud af de timer, der bliver lagt i styrketræningslokalet for at gøre fysikken klar til at kunne præstere på allerhøjeste niveau.

- Det kan være blot være at sikre, at man får nok at spise. Når man er en ung fyr, som træner seks gange om ugen, spiller kamp i weekenden og stadig vokser, så er der en risiko for, at man ikke får nok brændstof til kroppen. Derefter er der selvfølgelig selve kostsammensætningen, som man kan rode med ved at skrue op og ned for kulhydrater og proteiner. Nogle har nemmere ved at lave om på sådanne ting end andre, men jeg ved, at Lucas gør en indsats for det, fortæller Lars Knudsen, der beskriver den driblestærke AaB'er som en meget åben og glad person uden den mindste form for nykker.

- Det er en fyr, som er vellidt af alle. Han har spillet i AaB, siden han var 10 år gammel, så han har oplevet mange gange, at der kommer nye spillere ind - også spillere, som i princippet kunne være nogen, der gerne vil stjæle hans plads på holdet. Der har han altid været en af dem, som har taget hånd om de nye, startet en dialog med dem, når de varmer op, og i det hele taget spørger til dem. I tillæg hævder han aldrig sig selv. Man hører aldrig fra ham, at han har været af sted med landsholdet og scoret det afgørende mål. Han glæder sig over, at det sker, men han hævder sig ikke på den konto.

Udlandet har allerede fået øjnene op for Lucas Andersen, som flere gange har været på træningsophold i Liverpool. Han har spillet 7 kampe på U/16-landsholdet og 12 kampe på U/17-landsholdet.

Lørdag kan Lucas Andersen komme til at prøve kræfter med FC København, der kommer på besøg i Nordjylland

Superliga

Mere Superliga

Fokus