Video : Tipsbladet
Superliga

Ingvartsen om Superliga-klub: Har et godt forhold

I en efterhånden meget international klub lykkedes det Marcus Ingvartsen at blive topspiller, selv om han bare kommer fra Farum. I begyndelsen handlede det bare om glæden ved at spille med den lille kugle, men siden bar målbevidstheden ham til Bundesligaen. Bringer den ham også tilbage til Farum?

Med årene er FC Nordsjællands akademi blevet mere og mere internationalt.

Det begyndte med, at klubben hentede spillere rundt omkring på resten af Sjælland, og i dag er FCN også i stand til at tiltrække nogle af de mest spændende teenagere fra resten af Norden. Endelig er der samarbejdet med Right To Dream-akademiet fra Ghana, og i 2022 er det også planen, at der kommer et akademi i Egypten.

Det sætter alt sammen sit præg på ungdomsholdene i FC Nordsjælland. Men trods det brede udsyn kan det også lade sig gøre at finde og udvikle gode spillere i hjembyen Farum.

- Jeg er født og opvokset i Farum, så jeg havde 10 minutter på cykel til stadion. Der var alle de faciliteter, jeg havde brug for, der var dygtige trænere, der var en god plan for de unge spillere, og der var egentlig aldrig grund til, at jeg skulle skifte væk. Jeg var fra Farum, og det hele var tæt på, husker den nuværende Union Berlin-angriber Marcus Ingvartsen om, hvordan det hele begyndte for ham i Farum Boldklub – og hvorfor han aldrig søgte videre til en anden klub.

Marcus Ingvartsen blev født den 4. januar 1996. Han var moden af sin alder og begyndte i skole et år før tid. Da han som fire-fem-årig begyndte at spille fodbold, var det også med spillere fra årgang 1995, som han spillede med frem til teenagealderen.

- Som jeg husker det, var det en helt normal klub. Vi kørte til træning sammen med vennerne dengang, trænede og hyggede. Det var ikke så organiseret, som jeg ved, det er nu allerede i noget yngre aldre, siger Ingvartsen om de tidlige år.

- Det gav energi, det gav godt humør, det gav glæde. Dem, jeg gik i skole med, spillede jeg fodbold sammen med. Weekenderne blev brugt på fodbold og på at spille kampe. Dengang var der også turneringer med flere kampe på én dag. Det var fællesskab og hygge og glæde ved at spille ved den lille kugle, siger Ingvartsen om sporten, der med tiden blev mere og mere seriøs.

- Jeg mener stadig, det hed Farum som U/14, men det var mere som Nordsjælland, og det blev mere og mere organiseret. Der kom bedre trænere til og bedre spillere udefra. Jeg kom sammen med min egen årgang '96, og på det hold var Mathias Jensen og Mads Pedersen. Specielt de to har jeg spillet sammen med i rigtig mange år og kender rigtig godt, siger han om to spillere, som han har spillet sammen med i ungdomsafdelingen, på førsteholdene, på U-landsholdet – og nu altså også på Tipsbladets ungdomsdrømmehold for FC Nordsjælland.

Se FC Nordsjællands ungdomsdrømmehold nedenfor - og læs begrundelsen her:

- Da jeg skiftede til årgang '96, havde vi noget FCN-camp om sommeren, og en ny træner, René Klok, kom og skulle være U/14-træner. Der var en masse spillere, der kom udefra, og René Klok fik samlet en super gruppe og var en dygtig træner. Det var den sommer, hvor der virkelig blev skruet op for seriøsiteten, og hvor man kunne begynde at mærke, at det betød mere i weekenderne, og det betød mere til træning i hverdagen.

Som barn var Marcus Ingvartsen ikke blandt de allerbedste, også fordi han spillede sammen med spillere, der var et år ældre. Udviklingen gik dog fremad, og som 15-årig var han med omkring de første U-landshold for årgang 1996.

- Men stadig at holde fast fra dengang; det kræver noget målfasthed. Jeg har været rigtig målbevidst. Jeg har slet ikke noget imod at træne ekstra, at gøre de ekstra ting. Jeg kan godt lide at arbejde meget organiseret og sætte mig mål, have planer. Jeg begyndte tidligt at træne ekstra. Jeg havde et par skader i de unge år, som fik mig til at tænke over det på en anden måde; hvor meget jeg rent faktisk gerne ville det, og jeg fandt ud af, hvor meget ekstra jeg var villig til at gøre. Det har hjulpet mig meget senere hen, siger Ingvartsen.

Målbevidstheden – og målnæsen – tog ham hele vejen op til Superliga-holdet, og som 21-årig blev han ligatopscorer. Derfra blev han solgt til belgiske Genk, og i 2019 drog han videre til Union Berlin, hvor han i dag spiller Bundesliga-fodbold. Der er gået fire år, siden han forlod Farum, og den 25-årige angriber kender i dag ikke mange af spillerne fra Superliga-holdet personligt.

- Dem, jeg spillede sammen med, er andre steder, men jeg er stadig i kontakt med nogle af dem fra organisationen og skriver lidt med dem. Jeg følger stadig med, bare udefra. Jeg har ikke tæt kontakt med så mange af de spillere, der er nu. Det er nogle helt andre drenge, som jeg ikke kender så godt, og nogle helt nye navne er kommet op. Men jeg følger med, for den klub har betydet rigtig meget for mig. Det er sjovt at se, hvordan de udvikler sig og gør tingene, siger Marcus Ingvartsen.

Og så er spørgsmålet, om det engang skal slutte, hvor hele startede: Hjemme i Farum.

- Det er svært at sige. Jeg har ikke nu tænkt så meget over, hvordan det hele skal slutte. Der er jeg slet ikke kommet til endnu. Forhåbentlig er der en del år til, og der kan ske en masse ting. Men opstår muligheden, og det passer, alt efter hvordan klubben ser ud til den tid, så er det en klub, jeg har et rigtig godt forhold til. Det kunne måske være spændende, men det er svært at sige, siger Ingvartsen.