• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Martin Svensson: På landsholdet om et år

Martin Svensson: På landsholdet om et år
Illustration

Martin Svensson taler om sin udvikling, det sorte hul og perspektiverne i Randers. 

Af Troels Bager Thøgersen

BRAGT I TIPSBLADET 14. JUNI 2013

Svensson 2.0

"Jeg hviler mere i mig selv nu," siger Martin Svensson, der tirsdag havde første dag som Randers-mand efter syv år i Silkeborg. Den boldglade falstring fortæller om at være ude i Silkeborg, vejen tilbage til fodboldlivet i Superligaen og hvorfor Randers-fans ikke skal være bekymrede for, om han kan falde til og tåle modgang.

Årets spiller i Silkeborg.

Gentagne problemer med at møde til tiden og arbejde seriøst. Sat til at selvtræne uden for førsteholdstruppen af Troels Bech. ADHD-diagnose. Saksesparksudligning i overtiden. Ny chance under Bech og Viggo Jensen To år i Randers FC.

Sådan kan man helt kort opsummere Martin Svenssons fodboldkarriere, siden han som 16-årig rykkede fra Lolland Falster Alliancen.

Martin Svensson kan mere med en bold end næsten alle andre med det rødbede-farvede pas.

Og meget få danske spillere har som Martin Svensson oplevet at blive kylet ud af sit eget førstehold, og så endda i en klub som Silkeborg IF, der traditionelt strækker sig meget langt for at passe på sine egne. Men det kunne Troels Bech ikke længere, da han i efteråret 2011 satte Svensson uden for førsteholdet.

- Der er noget selverkendelse. Jeg er nødt til at tænke tilbage og indse, at det ikke kun var ham, der var en stor idiot. Det har også været mig selv, der var lidt en tosse. Det er man nødt til at indse for at komme videre i processen, siger Martin Svensson.

Martin Svensson kravlede i foråret for alvor ud af det hul, han selv havde taget de fleste af spadestikkene til.

Svensson lignede endelig en Superliga-spiller til fuld spilletid hver weekend, men til gengæld var Silkeborg IF i for lange perioder ikke på Superliga-niveau og røg ud af landets bedste række.

Martin Svensson havde kontraktudløb, og når offensivspilleren ser tilbage i dag, var en forlængelse med Silkeborg ikke for alvor aktuel.

- Forholdsvis tidligt i forløbet vidste jeg, at det ikke skulle være Silkeborg. Det har jeg vidst i et halvt år, og John Sivebæk og jeg satte os ned og lagde en plan for, hvad jeg ville, hvad næste skridt for Martin Svensson er, siger Martin Svensson.

- Der var et par muligheder i Holland, og der var et par spændende klubber i Superligaen, der var interesserede. Randers er i Østjylland, og jeg synes, at jeg mangler at spille på højt niveau i Superligaen i et helt år, før jeg er klar til skridtet til udlandet. Jeg tror, at Randers er det rigtige sted for mig at lære, at blive det. Derfor faldt valget på Randers, siger Martin Svensson, der håber på igen at få tilbud fra udlandet.

- Det var lige under subtoppen. Det havde været min drengedrøm at blive udlandsprofessionel, det vil jeg meget gerne en dag. Men jeg skal til udlandet på det rigtige tidspunkt. Jeg vil ikke komme hjem igen uden at have spillet, bare have kigget på. Jeg skifter klub for at blive bedre og for at spille. Det var lige tidligt nok. Jeg har hørt om mange eksempler, hvor spillere kommer for hurtigt hjem igen. Hellere vente til at Danmark ikke kan give en mere, så er det i orden at smutte, siger Martin Svensson.

23-årige Svensson er glad for, at Troels Bech og Viggo Jensen gav ham chancen for at komme tilbage efter sine fejltagelser. Og Silkeborg kommer han til at savne. Men sammen med sin agent John Sivebæk nåede Svensson frem til, at det var sundt at starte et nyt sted.

- Problemet er, at når du ved, du spiller hver gang, kan du komme til at lulle dig i søvn. Man yder ikke det maksimale til træning, man får ikke et los i røven og er ikke presset af en konkurrent til pladsen om søndagen. Jeg følte, at det var på tide at prøve nogle helt friske rammer. Rammer hvor man skal være ydmyg og kæmpe for hvert eneste minut på banen. Det kunne lige så nemt være blevet en anden klub, men Randers matchede mine kriterier for udvikling. Jeg vægter højt, at klubben skal spille i Europa. Det var bare et godt match, siger Martin Svensson.

I Randers skal Svensson slå Kamper, Fischer, Borring eller en af angriberne af. Det er langt fra givet, at en træner som Colin Todd med stort fokus på kontinuitet skifter ud i sin startopstilling i de første måneder.

Men det lyder til, at det er den ekstra konkurrence, Martin Svensson glæder sig til.

 Der er flere om buddet, og det er sådan, det skal være. Når man spiller, er det fordi, at man har været den bedste, ikke fordi træneren synes, at man er flink, eller på grund af fortidens bedrifter. Jeg vil gøre mig fortjent til at spille, jeg vil ikke på holdet, fordi træneren synes jeg er flink, eller fordi jeg engang var god, siger Martin Svensson.

Det sorte hul
Der er sket meget for Martin Svensson siden efteråret 2011.

- Jeg har ikke nogen virkemidler tilbage, og når træningsindsatsen ikke er god nok, så kan vi ikke blive ved med at være tålmodige. Så må vi vente på, at han bliver klar, eller også må vi finde en løsning, sagde Silkeborg-træner Troels Bech dengang til Midtjyllands Avis, da Svensson blev beordret til at selvtræne.

Svensson mødte for ofte ikke til tiden, trænede ikke nær godt nok og krævede en masse energi af trænere og ledere. Undervejs fandt Svensson og Silkeborg takket være professionel hjælp ud af, at den unge Silkeborg-spiller havde ADHD.

En af effekterne er svigtende koncentration og omskifteligt humør, og Martin Svensson forstår i dag, hvorfor klubben handlede.

- Jeg skulle møde ind derovre, T t men jeg måtte ikke træne med de andre. Jeg skulle passe mig selv, når jeg havde meldt min ankomst. Det var pissehårdt ikke at måtte sige hej til mine kammerater. Jeg vidste ikke, hvad de gik og sagde. Uanset, hvor mange gange jeg bad om lov til at træne med, var svaret nej. Det var ikke sjovt, det var rent ud sagt en lorteperiode, siger Martin Svensson.

- Jeg havde flere måneder, da jeg ikke måtte træne med i Silkeborg. Uanset hvor meget man løber i skoven og på løbebånd, er det ikke det samme. Jeg glemmer aldrig, da jeg kom til Esbjerg på prøvetræning. Jeg syntes, at jeg aldrig havde været mere " rippet" i mit liv. Men første gang, vi løb på træningsbanen, var jeg ved at besvime. Det er noget helt andet, når man skal bremse, op i tempo igen. De fik mig på et tidspunkt, da jeg var i pisseringe form rent fodboldmæssigt. Jeg kunne have løbet direkte herfra og til København. Men i fodbold kunne jeg holde til en spurt, så var jeg helt færdig. Jeg var ikke i fodboldmæssig form til noget som helst, siger Martin Svensson, der har forståelse for, at Troels Bech traf beslutningen.

- Troels Bech prøvede virkelig at hjælpe mig. Han havde også sit at slås med, og på et tidspunkt flød hans bæger over. Det var så nok ret drastisk, da det skete. Sådan følte jeg det. Jeg var trods alt en ung knægt, der var langt hjemmefra. Men det var fair nok, jeg havde måske selv gjort det, hvis jeg var træner. Han var mand nok til, da jeg havde fået og grebet min anden chance, at sige, at det var fortjent, at jeg igen spillede. Og det var jeg også selv meget stolt over. Det var som en anden debut, siger Martin Svensson.

Svensson var tilbage på Silkeborgs hold i april og maj 2012. Men i sommeren var han og Silkeborg klar til at gå hver deres vej, og Silkeborg ville ikke have en krone i transfer.

- John og jeg havde en snak om, hvorvidt jeg skulle rykke til Hobro eller se på forholdene i Skive. Det var Hobro og Skive, jeg kunne være kommet til for 12 måneder siden. De var de eneste, der ville røre mig, fortæller Martin Svensson.

Hobro og Skive var Martin Svensson ikke klar til. Da Keld Bordinggaard blev fyret i efteråret, kom Martin Svensson tilbage fra en skade, og med Viggo Jensen som chef fik Martin Svensson chancen for at komme tilbage i startopstillingen.

- Viggo lærte mig, at man er nødt til at tilpasse sig. Vi spillede for overlevelse, og min spillestil er helt klart mere med hæl og tå og tekniske lækkerier. Man kan ikke miste den i en bundkamp ved at rulle den under foden, så rev Viggo hovedet af dig. Det gjorde han også til træning. Det måtte jeg lægge på hylden og spille mere simpelt. Jo mere simpelt, jeg spillede, desto bedre blev jeg. Det lærte Viggo mig. De tekniske lækkerier er et ekstra krydderi, der ikke automatisk skal indgå i ens spil.

7. oktober scorede Martin Svensson sit berømte saksesparksmål i tillægstiden mod AC Horsens, og siden spillede han samtlige kampe for Silkeborg indtil sidste runde i Odense, hvor Svensson var ude med en forstuvet ankel. At Martin Svensson skulle spille 21 Superliga-kampe i træk var utopi, da han for halvandet år siden end ikke var i form til at gennemføre et træningspas.

- Det er vildt, så stærkt det er gået. Hvis jeg fortsætter udviklingen lige så hurtigt, så kan jeg jo være fast mand på A-landsholdet om et år. Det kan også gå den anden vej meget hurtigt. Det er barsk verden, hvor man skal være på dupperne hele tiden. Ellers bliver man overhalet fra den ene og den anden vej, siger Martin Svensson.

- Det er da lidt sjovt, at dem, der pegede fingre for et år siden og sagde, jeg aldrig ville spille topfodbold igen, dem der grinede af mig, dem føler jeg, at jeg kan grine og pege fingre af i dag, siger Martin Svensson.

Kant eller forward - bare han spiller
Nu er Martin Svensson Randersspiller.

Og det både vil og skal han leve sig ind i.

- Jeg flytter til Randers hurtigst muligt. Peter Christiansen hjælper mig med at finde noget, og så skal jeg på plads hurtigst muligt for at koncentrere mig om fodbold. Klubben går op i, at man bor i byen, det var sådan set et krav. Det synes jeg på en måde er fedt, at man står til regnskab for de mennesker, man møder. Det er kun fair, at en fan kan møde et af idolerne nede ved bageren eller i supermarkedet. Det er fair nok, at man skal bo i den by, man skal træne i, siger Martin Svensson

Hvor Martin Svensson skal spille henne er indtil videre et åbent spørgsmål. Det samme gælder chancen for at starte inde fra første kamp. Men efter de sidste måneder i Silkeborg IF og med Viggo Jensens formaninger i baghovedet glæder Martin Svensson sig til at vise, at han kan spille god fodbold i Randers.

- Colin spurgte, hvor jeg så mig selv på banen, og jeg svarede ude på kanterne. Han sagde, at jeg også kunne ligge oppe ved Ronnie og Brock-Madsen. Der er en masse træningskampe, og det kan sagtens være, at jeg spiller angriber, kant og offensivt midt undervejs. De fleste er glade for bare at spille, og det er jeg også. Bare jeg er god nok. Jeg skal ikke have noget klinket ved kun at sige, at jeg kun vil spille venstre wing, siger Martin Svensson.

Det med at modtage bolden har både trænere og ledere i Randers understreget. I sidste sæson var Randers et solidt hold med pres og direkte spil som det offensive kendetegn.

Med Svensson har Randers en type, der ligesom Mikkel Beckmann både kan løbe hurtige kontraer og sætte modstandere af i et kompakt forsvar.

- Når vi skal møde Viborg i den første kamp, vil de have kæmpe respekt for et Randers-hold, der blev nummer tre. De vil nok stå med alle 11 mand på egen banehalvdel, og der plejer jeg at være god, når jeg har frie tøjler til at udfordre. Jeg synes, at jeg er god fra stående position i en-mod-en situationer. Jeg behøver ikke tilløb. Forhåbentlig kan jeg være med til at åbne de forsvar, der graver sig helt ned.

Martin Svensson smiler meget under interviewet. Den snart 24-årige offensivspiller har to år til at vise, at han kan omsætte stort teknisk talent til stjernestatus i Superligaen. Det vil være bemærkelsesværdigt, hvis den plan lykkes, når Svensson tilbragte lange perioder i 2011 og 2012 med at løbe for sig selv i skovene omkring Søholt.

Svensson brænder for at bevise, at det kan lade sig gøre.

- Det ved Randers også godt. Jeg tror, at jeg var en af de mest hypede kontraktfrie spillere i Danmark. Det var dejligt at mærke, at så mange gerne ville have mig. Det betyder, at jeg har gjort et godt stykke arbejde, som er blevet honoreret af Randers. Jeg håber på, at jeg kan betale det tilbage.

Superliga

Mere Superliga

Fokus