• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Victor Risager

Kursskifte i FCM: Der er kun én vej for Capellas

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

54-årige Albert Capellas meldes på vej til FC Midtjylland, og der vil efter alt at dømme betyde et markant skift i klubbens spillestil. Det vurderer forfatter og journalist Nicolai Lisberg.

Af Victor Risager

I årevis har “fysik” og “duelstyrke” været nøgleord, når man har snakket om FC Midtjyllands spillestil. Snart kan de meget vel erstattes af ord som “boldbesiddelse” og “genpres”.

Tirsdag skriver B.T. Sport, at Albert Capellas bliver FC Midtjyllands næste cheftræner. Den 54-årige spanier har tidligere været U21-landstræner for Danmark, og han er i skrivende stund akademichef i selveste FC Barcelona - en klub, hvor han desuden har tilbragt størstedelen af sin trænerkarriere.

Og ender Capellas som forventet på Heden, vil det efter alt at dømme være et stilskifte "Ulvene" har i vente.

Det vurderer journalist og ekspert Nicolai Lisberg, der har skrevet bogen “Barcelonismo”, som han blandt andet har interviewet Capellas til.  

- Man kan godt sige, at der er et stykke vej fra Bo Henriksen til Albert Capellas i forhold til måden at tænke fodbold på. Dermed ikke sagt at Bo Henriksen kun er lange bolde og fysiske dueller, men det er ikke to trænere, der minder særligt meget om hinanden, siger Nicolai Lisberg og fortsætter:

- Det er nogle andre værdier end nærkampe og fysik, Capellas prædiker, selvom det ikke er diskvalificerende at være fysisk stærk. Han er meget inkarneret i sin måde at tænke fodbold på. Jeg går også ud fra, at hvis Midtjylland har haft møder med ham, ved de godt, hvad for en slags fodbold han vil spille. Så det kan være, at man ser et stilskifte i FC Midtjylland. Jeg vil i hvert fald blive overrasket, hvis man ansætter Albert Capellas og forventer, at det skal være lange bolde.

Albert Capellas står i stedet for alt det, man normalt forbinder med FC Barcelonas og ikke mindst Johan Cruyffs tanker om fodbold. 

- Han er indbegrebet af det, man i Barcelona kalder Barcelonismo - den her filosofi om, hvordan man skal spille fodbold, og hvordan man skal opføre sig som klub og menneske, siger Nicolai Lisberg og uddyber:

- I forhold til spillestil er han troende i Barcelona-kirken, en Cruyff-discipel. Han har også arbejdet sammen med Johan Cruyffs søn, Jordi, og har haft en direkte forbindelse dér. Det handler om 4-3-3-formationen, aggressivt pres, og at man skal have bolden så meget som muligt, fordi når man har bolden, er man i kontrol. Det er den eneste måde, Albert Capellas ved.

- Han er meget modstander af, at folk kalder hans tankegang for “romantisk”. Det har ikke noget med romantisme at gøre. Tilgangen er også kynisk, fordi helt grundlæggende kan modstanderen ikke score, når man har bolden, og når man har bolden langt oppe på modstanderens banehalvdel, er der også længere til målet.

- Han går også meget op i det, han kalder Superman-filosofien. Det er tanken om, at hvis man spiller i meget små rum i hverdagen og dermed tvinger hjernen til hele tiden at være klar og under pres, er det nemmere, når man spiller på en større bane. På samme måde som at Superman har det lidt lettere på jorden på grund af tyngdekræften på Krypton.

Kan berige dansk fodbold
En bekymring, man som FC Midtjylland-tilhænger kan have vedrørende Albert Capellas, er imidlertid erfaringen som cheftræner. Eller rettere manglen på samme.

Han har tilbragt størstedelen af sin karriere i forskellige roller på FC Barcelonas akademi, og ellers har han været assistenttræner i Brøndby, Maccabi Tel Aviv, Borussia Dortmund og Dangdai FC. Hans eneste cheftrænerjob på topniveau var tjansen som dansk U21-landstræner.

Det er noget utraditionelt for en 54-årig træner, der kan være på vej til FC Midtjylland, men det er ingen bekymring for Lisberg.

- I Barcelona var det måske mere planlægningsprocessen, der tiltalte ham. Det med at bygge en spillekultur op og bevare nogle værdier i en klub. Så er han senere hen blevet assistent - blandt andet for Peter Bosz i Dortmund. Og så kan man jo godt være en kammerat og være en cheftræner, men han har måske et ry for at være mere den smilende assistent, som spillerne kan komme til.

- Derfor er han måske ikke gået cheftrænervejen, før han fik jobbet for det danske U21-landshold. Dér gjorde han det til gengæld godt og lykkedes med at implementere en filosofi, så det [den manglende erfaring] er jeg ikke så nervøs for, og han kender jo også Danmark via sin tid i Brøndby, fortæller forfatteren.

I sidste ende glæder Nicolas Lisberg sig til at følge med, hvis det ender med et samarbejde mellem spanieren og FC Midtjylland. I Albert Capellas ser han nemlig en træner, der kan berige Superligaen og dansk fodbold. 

- Det er et interessant valg, og jeg synes især, at det er interessant, netop fordi det måske clasher lidt med den forestilling, vi har om FC Midtjyllands stil. Jeg tror, kan han få succes i Midtjylland, hvis han får tid, fordi når man kommer ind og skal ændre forholdsvis radikalt, tager det tid. Man kan måske sammenligne det lidt med Alexander Zorniger i forhold til presspillet, og det tog også lidt tid for Zorniger i Brøndby.

- Det er en, der kan berige dansk fodbold, fordi han trods alt har været i store klubber, har stået under store trænere og udklækket store talenter, og fordi han har meget klare tanker om fodbold, lyder det afslutningsvis fra Nicolai Lisberg.

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.