Video : Tipsbladet
Superliga

OB og Horsens jagtede Luijckx: Jeg kunne ikke smutte ud af bagdøren

SønderjyskE-spilleren Kees Luijckx var efterspurgt i det netop lukkede transfervindue, men hollænderen fik af ledelsen ikke lov til at forlade klubben. Det er han glad for, nu han igen er kommet i startopstillingen.

Han er blevet 33 år og med Marc Pedersen på skadeslisten lå det i kortene, at Kees Luijckx skulle være en vigtig figur og leder i SønderjyskEs forsvar. Men da sæsonen gik i gang, var hollænderen på bænken. Sat der af træner Glen Riddersholm, som i stedet prioriterede et midterforsvar med Stefan Gartenmann og nyindkøbet Patrick Banggaard.

Det var en svær pille at sluge for Kees Luijckx, der slet ikke havde set fravalget komme. Derfor var det også en sommer, hvor han havde mange tanker i hovedet. Tanker, der bragte ham på randen af et exit i SønderjyskE.

- Jeg må sige, at de her måneder har været svære. Det er jo ikke, fordi der er sket noget særligt, men man må forstå, at det var en yderst svær situation for mig, fordi jeg slet, slet ikke så det komme, at jeg ikke skulle spille. Jeg var meget skuffet. Det gør noget ved en som spiller. Nu har jeg været i fodbold længe, så jeg er med på, at der sker ting, man ikke forstår, og for mig handler det nu om at se fremad, siger Kees Luijckx til tipsbladet.dk.

Siden Luijckx i 2015 skiftede til Sønderjyske, har han været en vigtig figur på holdet. Ikke kun som forsvarsspiller, men også som leder. Han har også vist sig som en fin dødboldsspiller, der har scoret mål med hovedet og på straffespark. I 2017/2018-sæsonen scorede han eksempelvis syv gange i 33 kampe.

- Glen tog en beslutning i preseason, og så så det ud til, at det skulle være en meget svær sæson for mig. Hvis jeg ikke skulle spille en hel sæson, ville det få konsekvenser for mig, og det var min bekymring. Jeg er 33 år, meget fit og har nogle gode år tilbage som fodboldspiller, så min karriere skal ikke slutte på bænken. I forsvaret er det sjældent, man skifter ud i løbet af kampene, så der var ikke udsigt til meget spilletid.

Interesse fra blandt andre OB og Horsens
Hollænderen har spillet de sidste to kampe fra start, og de kampe endte med at blive afgørende for, at han blev i SønderjyskE. Inden havde han bare spillet 13 Superliga-minutter i opgøret mod AaB, og Glen Riddersholm havde faktisk også været ude og sige, at han ikke så Kees Luijckx som en af de to bedste centerbacks i truppen, og at der ikke var tegn på, at forsvarsspillet ville blive bedre med ham på banen.

Bare fem dage efter udtalelsen var Luijckx i startopstillingen og spillede hele kampen mod FCM, som SønderjyskE tabte med 0-2, og senest spillede han igen fuld tid, da det blev til 0-0 mod OB.

Læs også:SønderjyskE må undvære profiler mod AC Horsens

Inden han fik spilletid, blev der arbejdet på at finde ud af, hvad der skulle ske med fremtiden.

- Jeg talte mest med ledelsen om fremtiden, og de ville meget gerne beholde mig, og Glen ønskede det samme. Jeg var ikke tilfreds med min rolle i starten, så jeg måtte finde ud af, hvad bestyrelsen tænkte. Det var (Hans Jørgen) Haysen, jeg talte med, og jeg gjorde det klart, at jeg ville væk, hvis jeg skulle sidde på bænken. Men de ville til sidst ikke slippe mig, fordi det var nogle konkurrenter, der henvendte sig, siger Kees Luijckx og forklarer:

- Så jeg havde muligheder, men så begyndte jeg at spille, og det ændrede mit perspektiv. Jeg har også været meget glad for at være her i SønderjyskE - meget, meget glad, og hvis jeg smutter en dag, skal det ikke være ud af bagdøren, siger Kees Luijckx om årsagen til, at han ikke forlod Haderslev-klubben.

Interesse var der rigeligt af i transfervinduet, men det skal tre parter til at enes. Blandt de interesserede klubber var OB, hvor Luijckx kender træner Jakob Michelsen fra deres fælles fortid i SønderjyskE, og så var aftenens modstander i form af AC Horsens også klar til at hente Kees Luijckx, hvis muligheden skulle opstå.

- Der var meget interesse i Danmark. De hold, du nævnte, var der interesse fra. Der var interesse fra Norge og Holland. Den hollandske interesse nåede dog aldrig at blive konkret.

Glad i Haderslev
Kees Luijckx' ønske om at komme væk fra SønderjyskE handlede ene og alene om, at han ville spille og ikke sidde på bænken. Det gør han klart. For alt andet sætter han pris på ved Haderslev-klubben.

Læs også:OB var enig svensk klub: Midtstopper sagde nej til skifte

Det er den klub, Luijckx har spillet førsteholdsfodbold i længst tid i sin karriere, og han har fået den danske kultur ind under huden, ligesom han blandt andet taler dansk. 

Glæden er gengældt - i hvert fald holder SønderjyskE-fansene enormt af den stærke stopper fra Holland. Og det kan Luijckx godt mærke.

- Det, der er vigtigt for mig at sige - og det kommer fra mit hjerte - er, at støtten fra SønderjyskE-fansene har været fantastisk. Jeg har virkelig kunnet mærke støtten. Den har holdt mig kørende.

Kees Luijckx er stadig i en hård kamp med Stefan Gartenmann og Patrick Banggaard om spilletid i midterforsvaret, men efter to kampe fra start i træk har han tro på, at han fremadrettet også er en, træner Glen Riddersholm peger på. 

Nu er transfervinduet lukket, og det betyder også, at fokus den næste tid kan være på at sikre, at SønderjyskE får masser af point i efteråret. Og hvis det så er nødvendigt, må Luijckx kigge på sine muligheder igen i januar, hvor transfervinduet åbner.

Den hollandske forsvarsspillers kontrakt løber ud til sommer.

Læs også:SønderjyskE slår fast: Enig med Kees Luijckx om at fortsætte

Læs også:SønderjyskE-stopper i kovending: Ikke intentionen at skifte klub

Læs også:Riddersholm om bænkede spillere: Ingen kan tale sig på holdet