Superliga

Overblik: Konkurser i dansk fodbold

Hvis Brøndby eller FC Fyn går konkurs, vil det langt fra være første gang, at en dansk klub må degraderes. Tipsbladet.dk kigger på fortilfældene.

Det kan blive en markant uge i dansk fodbold denne januar, hvor to divisionsklubber kan risikere at gå konkurs. I Brøndby forhandler man på livet løs i kampen for en økonomisk redningsplan, men hverken klub eller eksterne iagtagere vil nu afvise, at en konkurs kan blive et tema.

Det samme er tilfældet i 1. divisionsklubben FC Fyn, hvor man har givet sig selv en deadline den 31. januar for at finde en løsning på situationen. Alt tyder dog på konkurs for den fynske klub.

Hvis enten Brøndby, FC Fyn eller begge klubber går konkurs, vil det langt fra være det første tilfælde i dansk fodbold. Og der er håb for Brøndby og FC Fyn, for der er liv efter en eventuel konkurs og degradering i dansk fodbold.

En række klubber har således prøvet at blive fældet og tvangsnedrykket på grund af økonomiske problemer, men historien viser, at det sagtens kan lade sig gøre at vende tilbage til det oprindelige niveau. Her er et overblik over de danske konkurser.

Frem - 1993
Boldklubbben Frem levede en kaotisk tilværelse i begyndelsen af 1990'erne. I 1992 vandt klubben bronze, men bare et halvt år efter rykkede klubben ned i den næstbedste række i DBU's grund- og slutspilsliga. Der blev klubben et års tid, inden den var tvunget til lukning på grund af konkurs. Klubben skyldte flere millioner til blandt andet tidligere spillere, Told og Skat samt divisionsforeningen, og kreditorerne var enige om at lukke klubben. Frem rykkede ned i Danmarksserien som den første danske klub, der blev tvangsdegraderet som følge af økonomiske problemer.

Frem vendte tilbage til divisionsfodbolden i 1995, men blev i de sekundære rækker i en lang række år. Først i 2003 lykkedes det igen for Frem at rykke tilbage i Superligaen.

Lyngby FC - 2001
Lyngby rykkede op i 1. division i 1980 og var i 21 år fast inventar i den bedste række, men så gik det galt. I sensommeren 2001 kom det frem, at økonomien var virkelig dårlig i klubben nord for København, og gennem det meste af efteråret kæmpede klubben for at finde økonomiske midler. Samarbejde med både danske og udenlandske klubber samt offentlig støtte fra kommunen blev forsøgt som mulige redninger, men det lykkedes ikke, og lige før afslutningen på efteråret gik klubben konkurs. Lyngby skulle derfor spille sæsonen færdig med et amatørhold – en regel som siden blev droppet – og efter at være sluttet som nummer 12 i tabellen, rykkede Lyngby yderligere to rækker ned til Danmarksserien i sommeren 2002.

Fem år senere var Lyngby Boldklub tilbage i Superligaen, og siden har klubben bevæget sig mellem toppen af 1. division og bunden af Superligaen.

FC Nordjylland – 2004
Den aalborgensiske traditionsklub Aalborg Chang etablerede i 2001 et professionelt selskab under navnet FC Nordjylland med Ole Bach Jensen som investor, og drømmene var store og handlede både om mesterskaber og Champions League-deltagelse. I begyndelsen gik det også fint med oprykning til den næstbedste række, hvor FC Nordjylland etablerede sig som et stabilt hold, men så trak Ole Bach Jensen sin økonomiske støtte.

Det kunne klubben ikke holde til, og i sommeren 2004, kort før begyndelsen på den nye sæson, løb klubben tør for penge. Moderklubben Aalborg Chang lukkede derfor den professionelle afdeling og trak holdet fra 1. division. Det var ikke teknisk set en konkurs, men DBU straffede Aalborg Chang hårdt ved at sende klubbens førstehold helt ned i serie 6. Klubbens bedste hold spiller i foråret 2013 i serie 1.

Køge Boldklub – 2009
Køge Boldklub var en af de klubber, som i mange år havde bøvl med økonomien. Det var ikke nemt at drive fodboldvirksomhed i det sydsjællandske, særligt når også Herfølge Boldklub lå på egnen, og de to klubber ikke kunne blive enige om en fusion.

Ironisk nok var det netop i den sæson, da Herfølge og Køge endeligt bestemte sig for at slå pjalterne sammen, at det gik galt. Køge skyldte blandt andet Skat 1,2 millioner, og før forårssæsonen erklærede klubben sig konkurs. Topfodbolden i Køge blev dog reddet af HB Køge-fusionen, så allerede fra den efterfølgende sæson, havde byen et hold i Superligaen.

FC Amager – 2009
Udfordrer til FC København. Intet mindre ville FC Amager være, da projektet blev offentliggjort i 2007 med start fra sommeren 2007. I stedet endte fusionen mellem en række af klubberne på Amager med at blive en af dansk fodbolds største fiaskoer. Fremad Amager rykkede op fra 2. division i 2008, så FC Amager debuterede i den næstbedste række. Ambitionen var at rykke op i Superligaen allerede i 2010 og hurtigt komme til at spille europæisk fodbold, men i stedet levede klubben under et år. Det var svært at etablere en ny klub i en hård finanskrise, og allerede i foråret løb FC Amager tør for penge. Klubben gik konkurs i slutningen af marts, og holdet blev trukket fra 1. division. FC Amager blev opløst, og Fremad Amager rykkede ned i Københavnsserien. Efter to oprykninger i træk var Fremad Amager i 2011 tilbage i divisionerne, og klubben ligger i dag i 2. division.

Frem – 2010
Frem har haft ondt i økonomien ad flere omgange siden konkursen i 1993. Et par gange er Valby-klubben blevet reddet på målstregen, men i 2010, bare et år efter den seneste redningsaktion, gik Frem konkurs. Der var store problemer med klubbernes regnskaber og med indkrævningen af penge fra sponsorater, ligesom det kom frem, at en aktionær havde stjålet 50.000 kroner af kassen.

Frem gik konkurs i sommerpausen og måtte, som reglerne foreskriver, rykke to rækker ned til Københavnsserien. Ligesom kollegerne i lige så traditionsrige Fremad Amager har Frem dog klaret sig strålende siden konkursen. Først vandt Frem Københavnsserien, så Danmarksserien, og i dag er klubben nummer fire i 2. division.