• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Kenneth Jensen

Overblik: Sådan ser slutspillet i Superligaen ud

Hvordan er det nu lige, det hele hænger sammen med det der slutspil i Superligaen? Tipsbladet.dk giver dig her overblikket og forklaringerne, så du er helt opdateret på, hvordan det ser ud, og hvad der er på spil.

Af Kenneth Jensen

Senest opdateret den 17. marts.

Grundspillets 26 runder er spillet, og nu kan vi kigge nærmere på de mesterskabsspillet og to gruppespilspuljer i Superligaen, og hvad der derefter følger.

Mesterskabsspillet:

1. FC København: 61 point
2. FC Midtjylland: 60 point
3. OB: 42 point
4. Brøndby IF: 38 point
5. Esbjerg fB: 38 point
6. FC Nordsjælland: 36 point

I mesterskabsspillet spiller alle mod alle. Hjemme og ude. Det giver 10 kampe for alle hold, der dermed ender på 36 kampe i alt. Nummer et vinder mesterskabet, nummer to tager sølv og en plads i Europa League-kvalifikationen. Nummer tre tager bronzen og en Europa League-kvalifikationsplads, hvis Sydbank Pokalen er vundet af et af de hold, der ender i top tre. Hvis Sydbank Pokalen er vundet af et hold, der ikke ender i top tre, skal nummer tre i tabellen møde vinderen.

Hvis sæsonen sluttede nu, ville FCK altså blive danske mestre, FCM tage sølvmedaljer og OB bronze.

Gruppespil:

Top to i de to puljer går videre til Europa Playoff, mens bund to går videre til Superliga Playoff, hvor det handler om at undgå nedrykning. Der spilles ude og hjemme resten af holdene i puljen.

Rent praktisk foregik puljeinddelingen anderledes i år, hvor grundspillets nummer 11 og 14 blev placeres i pulje 1, mens nummer 12 og 13 blev placeret i pulje. Derefter valgte grundspillets nummer syv og otte pulje, og både AaB og Randers valgte pulje 2, hvor der er længere ned til plads tre i gruppen.

Derfor ser gruppespillet i Superligaen således ud:

Pulje 1:

1. AGF: 31 point
2. AC Horsens: 31 point
-------------------------------------
3. SønderjyskE: 28 point
4. Vejle Boldklub: 20 point

Pulje 2:

1. AaB: 36 point
2. Randers FC: 34 point
------------------------------------
3. Vendsyssel FF: 22 point
4. Hobro IK: 21 point

Europa Playoff:

De to øverste hold i hver af de to puljer styrer fri af nedrykning og spiller nu i stedet om en plads i Europa. For eksemplificering tager vi de to hold, der ligger øverst på nuværende tidspunkt, og fører dem videre. Dermed er det AGF og AC Horsens fra pulje 1, der går videre, samt AaB og Randers FC fra pulje 2.

Nummer et fra pulje 1 møder nummer to fra pulje to ude og hjemme over to kampe, og nummer et fra pulje 2 møder altså nummer to fra pulje 1. Det vil give følgende kampe:

AGF - Randers FC
AaB - AC Horsens

De to hold, der samlet taber, går også på ferie og slutter sæsonen som nummer 9 og 10 i Superligaen. De to mandskaber vil have spillet 34 kampe i alt, når deres sæson er forbi. De to vindere går videre og møder hinanden over to kampe om en billet til Europa Kvalen. For nemhedens skyld lader vi de to bedst placerede hold gå videre, og det giver følgende kamp:

AaB - AGF

Taberen af det samlede opgør slutter som nummer otte i Superligaen og spillede 36 kampe, inden sæsonen var forbi, mens vinderen går videre til Europa Kvalen.

Europa Kvalen:

Hvis Sydbank Pokalen vindes af et hold uden for top tre i mesterskabsspillet, er det nummer tre i Superligaen, der møder vinderen af grundspillet og de efterfølgende Europa Playoff-kampe om en plads i Europa League-kvalifikationen. Hvis Sydbank Pokalen vindes af et hold i top tre, er det Superligaens nummer fire, der møder vinderen af grundspillet og de efterfølgende playoff-kampe.

Der spilles kun én kamp, og holdet fra mesterskabsspillet har hjemmebane i den kamp - i den aktuelle stilling i mesterskabsspillet ville det altså være nummer tre, OB, eller nummer fire, Brøndby IF, der skulle møde et hold i en direkte duel om en plads i Europa League-kvalifikationen.

Superliga Playoff:

Nu begynder det for alvor at spidse til for holde for de fire mandskaber, der kæmper om at undgå at rykke ud af landets bedste række. Der er en ændring fra denne sæson, der betyder, at det ikke længere er nummer tre fra den ene gruppespilspulje mod nummer fire fra den anden, men i stedet nummer fire mod nummer fire og nummer tre mod nummer tre.

Hvis vi igen tager de to puljer i gruppespillet som indikator, vil det give følgende kampe.

SønderjyskE - Vendsyssel FF

De to hold, der er de to treere, mødes over to kampe, og vinderen styrer helt fri af nedrykning og sikrer sig efter 34 kampe endnu en sæson i landets bedste række. Taberen går omvendt videre og har ikke klaret frisag endnu. I dette tænkte eksempel er det SønderjyskE, der styrer fri af nedrykning, og Vendsyssel FF der skal spille flere kampe for at redde sig.

Hobro IK - Vejle Boldklub

De to hold mødes som de to firere over to kampe, og den samlede taber rykker ud af Superligaen og er dermed færdig i Superligaen. Holdet afløses af vinderen af NordicBet Ligaen. I dette tænkte eksempel er det Vejle Boldklub, der ryger ud.

Vendsyssel FF og Hobro IK skal altså gennem en runde mere for at finde ud af, om holdene er Superliga-mandskaber fremadrettet, og nu venter så kampe mod hold fra NordicBet Ligaen. Vendsyssel FF skal møde nummer tre fra NordicBet Ligaen (fordi holdet tabte kampen om at styre helt fri af nedrykningspillet), mens Hobro IK skal møde nummer to fra landets næstbedste række. Vendsyssel FF starter på udebane, Hobro IK starter på hjemmebane. Der spilles ude og hjemme.

Vendsyssel FF - Næstved BK
Hobro IK - Silkeborg IF

De to vindere er Superliga-hold næste sæson, mens de to tabere er NordicBet Liga-hold.

Superliga

Mere Superliga

Fokus