Video : Tipsbladet
Superliga

Så vilde er forskellene i Superligaen på dødbolde

Der er stor forskel på, hvordan Superliga-klubberne klarer sig på dødbolde. Her er Tipsbladets store analyse af klubbernes succes og fiasko gennem årene.

HERNING, ÅRHUS OG KØBENHAVN (Tipsbladet): Dødbolde kan være det, der gør forskellen på, hvem der i et tæt kapløb mellem FC Midtjylland, Brøndby IF og FC København om to måneder er dansk mester.

Og dødboldene kan også snildt vise sig at blive den faktor, der rykker pilen i en bundkamp, der kan blive tæt, hvis Vejle begynder at vinde kampe.

Tipsbladet har lavet en stor analyse af dødboldene i Superligaen gennem de seneste ti år, og det viser sig, at der er betydelig forskel på, hvordan klubberne klarer sig på dødbolde, og hvordan de prioriterer deres dødbolde.

Brøndby har i perioder scoret mange mål på dødbolde, men har også indkasseret relativt mange mål og chancer

Ud fra det aktuelle billede af Superligaens dødbolde og de seneste ti års data har vi grov-sorteret de aktuelle Superliga-klubber i tre kategorier ud fra, hvor intenst de satser på dødbolde.

De satser på dødbolde
FC Midtjylland, AGF, Lyngby, Viborg FF (Sønderjyske, AC Horsens)

FC Midtjylland er fuldstændig selvskreven i toppen af listen.

FCM's satsning på dødbolde og indkast siden Benhams køb af klubben i 2014 vendte ikke bare Superligaen og klubbernes fokus på hovedet i årene efter. FCM har også inspireret et stort antal klubber i større ligaer i Europa til at arbejde mere målrettet med dødbolde, ligesom Benhams anden klub Brentford har været en trendsetter.

FCM satser i øjeblikket igen stenhårdt på at komme til tops på dødbolde i Superligaen, hvor AGF lige nu har indtaget tronen.

AGF har i den grad satset på dødbolde under Uwe Rösler og var faktisk ikke nær så udpræget et dødboldhold inden da under David Nielsen, selvom man også i de år havde et duelstærkt hold. AGF fokuserer ligesom FCM på dødboldene til træning og i analyserummet, men meget af den aktuelle dominans handler også om, hvor suveræne de tårnhøje og stærke midtstoppere er i begge felter sammen med en af Superligaens største og stærkeste hovedstøds-specialister, angriberen Patrick Mortensen.

Lyngbys data er ikke specielt imponerende over tid, men det er voldsomt interessant at se holdet være så langt oppe på listen i Expected Goals for og imod siden oprykningen under Freyr Alexandersson i sommeren 2022.

De underliggende data viser, at Lyngby får unaturligt mange hjørnespark af et bundhold, der har bolden meget lidt, og med tanke på, at Lyngby på den måde har forudsætningerne mod sig sammenlignet med topholdene, er de gode data på dødbolde bemærkelsesværdige. Det er helt klart noget, David Nielsen skal bygge videre på og udnytte i nedrykningsslutspillet.

Endelig er Viborg også værd at bide mærke i. Viborg har siden oprykningen i 2021 markeret sig ved at spille modigt og direkte angrebsspil, der i perioder også har betydet en masse indkasserede mål som i denne sæson. VFF slår positivt ud i chanceskabelsen, og når man ser på de fysisk stærke spillere, klubben har hentet til i de seneste år, sammen med dataene viser det en klub, der ligesom Matthew Benhams Smartodds har dataglade ejere (der kom ind kort før oprykningen), antyder det et stort fokus på dødbolde.

Sønderjyske og AC Horsens er nødt til at blive nævnt her, selvom de spiller 1. Division – de var gode på dødbolde, da de var i Superligaen med satsninger på indkast og på at samle og sætte hold, der kunne tryne de andre Superliga-klubber på standardsituationer.


De satser mindst på dødbolde
FC Nordsjælland, Silkeborg IF, OB, Randers FC

FC Nordsjælland skiller sig ekstremt meget ud på listen, og skævvridningen i tallene bliver ekstra påfaldende med tanke på, at FCN langt de fleste sæsoner dominerer boldbesiddelsen og også får mange hjørnespark, som man eksempelvis har gjort i denne og i sidste sæson i Superligaen.

FCN har konsekvent spillet med et purungt hold gennem nærmest hele perioden siden 2014 og som ingen andre i Superligaen prioriteret hurtige, ofte små, boldspillere.
Resultatet er, at FCN er blevet trynet på dødbolde.

Men bemærk at FC Nordsjælland er mærkbart bedre de seneste par år. Man er stadig ikke blandt Superligaens førende hold, men man er heller ikke blandt de dårlige hold længere. Det virker meget bevidst og påfaldende efter Mansour-familiens opkøb, hvor man har hentet flere erfarne og dyre spillere til, så de tider, hvor modstanderne bare kunne mase FCN på dødbolde, er ovre.

Silkeborg IF slår slet ikke ud på samme måde som FC Nordsjælland, men vi lægger alligevel klubben i samme segment i disse år, hvor så meget i Silkeborg handler om det etablerede spil og klubbens søgen efter boldspillere, der ikke nødvendigvis slår ekstremt positivt ud i de fysiske spidskompetencer som hos eksempelvis modstykket FC Midtjylland.

SIF henter boldspillere, uanset om de ikke er så høje, hurtige eller smider en masse vægt på, når der skal laves bænkpres – det kan vi også se i holdets data.

OB og Randers forsøger det samme i disse sæsoner: Hurtige, gennembrudsstærke og ikke specielt store offensive spillere, der ikke ligefrem har deres styrke i luftspillet.

Det giver fine spillersalg som med Yankuba Minteh og Filip Bundgaard men også sårbarhed på modstanderens hjørnespark og indlæg. Forsvarsspillerne fejler ikke noget i luftrummet, det handler nærmere om, at modstanderne ofte har flere hovedstødsstærke folk på banen.

Både OB og Randers har tidligere i den tiårige periode vægtet dødboldene betydeligt højere i rekrutteringen.

Hverken/eller
Brøndby IF, Vejle, Hvidovre, FC København
FC København ryger i mellem-kategorien. FCK ligger højt på listen for scoringer og chancer, fordi man dominerer så mange kampe med bolden, har gjort det i ti år og dermed får så mange hjørnespark og frispark på modstanderens banehalvdel.

FCK indkasserer i disse år en del chancer på dødbolde, og ud over at Jacob Neestrup har italesat det som et fokuspunkt, handler det også om, at det nuværende FCK set over en hel sæson spiller oftere med mindre, vævre typer velegnet til boldbesiddelse og hurtigt kombinationsspil.

På den måde hører FCK til her i mellemkategorien og ikke blandt dem, der satser på dødbolde og også sætter holdet og rekrutteringen af nye spillere efter at være gode på standardsituationer.

Brøndby har i perioder scoret mange mål på dødbolde, men har også indkasseret relativt mange mål og chancer med tanke på, at Brøndby i de fleste sæsoner har domineret mange kampe og har flest Superliga-point efter FCK og FCM.

Brøndby har det seneste halvandet år taget mod flere chancer, end man selv har skabt på dødbolde, men i denne sæson retter tallene sig dog med en pæn overvægt i Brøndby-scoringer på dødbolde over for indkasserede mål.

Vejle og Hvidovre vil egentlig gerne og har også typerne til at lave ravage, men holdene har bolden så lidt oppe i nærheden af modstanderens mål, at de aldrig for alvor kan folde sig ud.