Video : Tipsbladet
Superliga

Savet over til træning som 16-årig: Hærder mig

Det var hårdt at komme i Superliga-truppen som 16-årig, men i dag har det vist sig at være en stor hjælp, fortæller et af Danmarks største talenter.

RANDERS (Tipsbladet): Han får lutter roser for sit gode spil her i 2024 og gjorde det sådan set også sidste år, selv om Randers FC's resultater ikke var specielt gode.

Mandag i denne uge endte han på en af Europas mest prestigefyldte lister over stortalenter, og Mads Enggård har i det hele taget gang i en god sæson og indledning på seniorkarrieren, ligesom han også er omkring Danmarks U/21-landshold.

Som 20-årig er han en af dem, Randers FC nu trækker på, og som direktøren forventer at sælge inden for få år, ligesom Enggårds kammerat Filip Bundgaard røg afsted i februar til Brøndby.

I et interview med Tipsbladet fortæller Mads Enggård om den udvikling, der tog fart relativt kort tid efter, han var blevet valgt fra i FC Midtjylland og kom til ungdomsafdelingen i Randers.

- Thomasberg og Rasmus hev mig op for, at jeg skulle have en fornemmelse af, hvordan det var at træne og spille i Superliga-truppen. Vi havde en kamp i Brøndby, hvor Frederik Lauenborg blev skadet. Jeg havde ikke været i nærheden af at spille en gældende kamp, men vi havde ingen andre på bænken, der kunne spille midtbane. Jeg var den eneste, så de brugte mig, selv om det ikke var en prioritet, at jeg skulle spille. Men så fik jeg chancen og gjorde det godt, siger Mads Enggård til Tipsbladet.

- Det havde jeg i baghovedet, selv om jeg sad på bænken i et år derefter. Så blev Lauenborg desværre korsbåndsskadet, og så sagde Thomas og Rasmus til mig på træningslejren i Tyrkiet, at jeg konkurrerede med én anden om pladsen, og at jeg lå til at få den. Det var to uger før første kamp, og der blev jeg ærlig talt allerede lidt nervøs der.

At komme tidligt op er ikke nødvendigvis let.

Som teenager og den yngste i truppen sammen med Filip Bundgaard var der pres på fra toppen af hierarkiet, men det, der dengang var hårdt, ser Mads Enggård i dag som en vigtig del af hans uddannelse som spiller.

Foto: Alamy

- Jeg er gået fra at være en spiller, der stort set kun kunne tacklede. Jeg smadrede igennem i mit pres, jeg var god til at læse spillet og til at se, hvor modstanderen spillede bolden hen. Men kan jeg være med i spillet, og jeg har taget nogle kilo på og vokset nogle centimeter. Jeg er blev mere vant til seniorfodbold. Jeg følte lidt i starten, at det var en dreng mod mænd, når jeg spillede. Nu er det mand mod mand, siger Mads Enggård.

- Jeg har lært så meget af det, lige siden jeg blev rykket op. Tit gik jeg fra træning og tænkte, at jeg havde haft endnu en lortetræning. Jeg var blevet svinet til, for man svarer jo ikke igen, når man er 16 år. Der lytter man bare, når der er store personligheder som Marxen, Greve, Vito og Carlgren. Og jeg kunne godt blive ked af det bagefter. Men det gav mig hår på brystet at være med så tidligt. Nu tager jeg selv ansvaret og hanker op både i mig selv og andre.

Fredag aften møder Randers FC hjemme OB, og det er et Randers-hold i godt spillehumør, der i disse uger får cheftræner Rasmus Bertelsens idéer til udtryk et år efter, han blev cheftræner i stedet for Thomas Thomasberg.

- Med Rasmus og Fatah spiller vi meget moderne fodbold. Vi må godt tage nogle chancer, selvfølgelig uden de skal være dumme. Vi skal være modige, ikke dumme, og det har givet sindssygt meget til holdet, siger Mads Enggård.

Mads Enggård og Randers FC kan mere eller mindre lægge permanent afstand til nedrykningsstregen ved at slå OB, som man i så fald vil være ti point foran med seks runder tilbage, mens der før Vejles søndags-kamp mod Hvidovre i så fald ville være 12 point ned til stregen.