Foto: Getty Images
Superliga

Se priserne: Dyreste Brøndby-FCK-derby nogensinde

Det er historiens dyreste derby, vi søndag skal se mellem Brøndby IF og FC København og Brøndby IF. Tipsbladet har set nærmere på tallene bag det københavnske brag mellem Superligaens nummer to og et.

Ståle Solbakken var cheftræner for FC København, Alexander Zorniger stod i spidsen for Brøndby IF, og FCK havde allerede sikret sig et knusende sikkert mesterskab, da københavnerne hjemme i Parken vandt 1-0 over Brøndby i 33. spillerunde.

Det var i midten af maj 2017, transfermarkedet i Europa var for alvor ved at vokse sig stort, og FCK havde to mand i startopstillingen købt til over 20 millioner kroner i Federico Santander og Andreas Cornelius, mens Brøndby trods Zornigers mange nye folk ikke var i nærheden af at have folk til over 15 millioner kroner på banen.

Sæsonen 2016/17 er også seneste gang, FC København og Brøndby IF er sluttet som etter og toer i Superliga-stillingen, og selvom FC Nordsjælland er klar favorit til at ligge på andenpladsen i stedet for Brøndby om 24 spillerunder, giver det noget ekstra krydderi til søndagens derby at se netop FCK og Brøndby som nummer et og to i tabellen efter otte runder.

Samtidig er kampen mellem de to mest omtalte og fulgte klubber i Danmark et billede på, hvor meget både Superligaen og transfermarkedet i Danmark og Europa har udviklet sig på de knap 6½ år, der er gået siden Solbakken og Zornigers duel en maj-dag i 2017.

Da Tipsbladet et par måneder forinden havde opgjort Superligaens spillerbudgetter, var FC København og Brøndby IF også vores nummer et og to med anslået forbrug på spillere på henholdsvis 110 og 75 millioner kroner.

I dag er det tal fordoblet for FC København til 220 millioner kroner, mens vi har vurderet Brøndby IF til 110 millioner, som altså var FCK's forbrug tilbage i 2016/17-sæsonen.

Dyre drenge
Det er mange penge, og det kan da også ses på de to klubbers udlæg i transfers for spillere.

278 millioner kroner har FC Københavns nuværende spillere og udlejede spillere i vores vurdering kostet klubben i transfers, mens det tilsvarende tal for Brøndby IF er 204 millioner kroner og i øvrigt støt stigende efter en masse indkøb i de tre seneste transfervinduer.

At FC København ligger så meget foran i spillerbudget i vores vurdering skyldes, at lønningerne og bonusserne hos FCK er langt højere i de fleste tilfælde end hos Brøndby, der ikke spiller i Champions League.

FC København ejer nu en håndfuld spillere, der har kostet mellem 22,5 og 45 millioner at købe, mens Brøndby er på vej frem med Nicolai Vallys, Jacob Rasmussen, Rasmus Lauritsen og Håkon Evjen købt ind til mellem 16 og 22,5 millioner kroner, og adskillige andre ganske dyre spillere på holdet.

Spillere for knap en halv milliard kroner, et fordoblet FC København-spillerbudget og store spillersalg sætter altså rammen for det dyreste derby i København nogensinde.

Spillere til 80-100 mio. kr.
Det er voldsomme beløb, men toppen af Superligaen og derbyet er næppe slut med at vokse i finansiel størrelse.

”Dengang i 2016/17-sæsonen havde Superligaen ikke passeret grænsen for et spillersalg på 100 millioner kroner. Nu er det jo lige før, at spillere til over 100 millioner kroner bliver solgt i bundter,” siger Jesper Jørgensen, partner og økonom ved Deloitte, til Tipsbladet.

”Transfermarkedet er vokset vildt i størrelse. Det er ikke kun priserne på de bedste spillere, her i 2023 er også spillere fra det næste lag blevet solgt til priser, der havde været ekstremt tilbage i 2016/17. Og det gør jo, at spillerkøbene til Superligaen bliver tilsvarende dyrere,” siger Jesper Jørgensen.

Det er især FC København, der fører an, og for Jesper Jørgensen at se tyder intet på, at Andreas Cornelius til 45 millioner kroner og en rekordløn sidste sommer også er den dyreste spiller nogensinde i Danmark, når vi skruer tiden et par år frem.

”Peter Christiansens strategi er at have en række dygtige spillere fra akademiet, som relativt ikke koster ret meget. På den måde får man råd til enkelte, meget dyre og dygtige spillere, i stedet for at man skal betale transfers for en lang række spillere i truppen, der sagt med al respekt er gennemsnitsspillere for FCK.”

”Man skal slet ikke udelukke, at de om en håndfuld år køber spillere til 80-100 millioner kroner. Man skal ikke gøre det med hovedet under armen, men man kan godt blive presset til det, uanset om man egentlig vil det eller ej, hvis konkurrenterne ude i Europa gør det. FC København har bevæget sig op i spillerbudget for at nå spillere fra en højere hylde, men man er stadig væsentligt mindre end flere af de klubber, man skal måle sig med. Det er svært at melde sig ud af det våbenkapløb,” siger Jesper Jørgensen.

Brøndby IF og FC København spiller 14.00 søndag på Brøndby Stadion.