Solbakken: Malmö kan blive en konkurrent til FCK
Foto: Mikkel Khan Tariq / Polfoto
Superliga

Solbakken: Malmö kan blive en konkurrent til FCK

Malmö FF er for andet år i træk klar til Champions League-gruppespillet, men FC København-manager Ståle Solbakken glæder sig over svenskernes succes frem for at bekymre om at være blevet overhalet i Skandinavien.

Bragt i Tipsbladet 28. august
Sidste år øgede Malmö FF omsætningen med 171 millioner kroner blandt andet på grund af deltagelsen i Champions League, og nu regner man med, at der er mindst 160
millioner europæiske kroner mere på vej.

Samtidig står FC København til et underskud på over 50 millioner kroner, mens man for første gang i 10 sæsoner ikke skal spille europæisk i efteråret, så spørgsmålet er, om der er ved at ske et skifte i den skandinaviske magtbalance, og om det er noget, der bekymrer en manager i FCK?

”Nej, det gør det faktisk ikke. Det viser bare, hvor små marginaler, der er i det game her. Jeg skal ikke tage noget fra Malmös præstation, men hvis du så de to kampe mod Salzburg i fjor, så var det meget stolpe-ind, og de har været flinke til at have marginalerne på deres side i Europa. De ligger jo nummer fem i den svenske liga, og de har byttet meget ud på holdet.”
”Det bekymrer mig egentlig ikke. Det glæder mig snarere, for det viser, at det fortsat er muligt, for  jeg tror ikke, at det er normalt, at et skandinavisk hold ni år i træk kommer i gruppespil. Så vi må hellere se det med skandinaviske briller og glæde os over, hvordan det kan gå, hvis man arbejder hårdt og har marginalerne med sig.”
”Men vi får en konkurrent, og hvis nogen finder Malmö attraktiv, også på grund af noget historisk, så må vi leve med det. Så må vi bare bevise, at vi selv kan komme tilbage,” siger Ståle Solbakken, der endnu ikke har tabt en transferkamp om en spiller med Malmö FF. Men det er også to forskellige filosofier, der er bag opbygningen af de to hold.
”De har jo hentet etablerede spillere med international erfaring. De har hentet Wiland, Arnarson, Rosenberg, Berget, Magnus Wolff Eikrem, Rasmus Bengtsson, spillere der har været ude i udlandet, mens vi mere har lagt det i forhold til at hente spillere, som vi mener er fremtidsspillere, så der er lidt forskel på strategien. Agenterne lægger jo også spillere ud, så vi har kendt til de fleste af de spillere, som Malmö har købt,” siger FCK-manageren, der godt har noteret, at Sverige nu er gået forbi Danmark på UEFA-ranglisten, og at Norge sikkert også rykker forbi i løbet af efteråret.
”Der har været for få danske hold, der har været stabile, og det bliver opgaven for os. Vi har det største ansvar i FCK, men ansvaret hviler også på Brøndby, på FCM og de andre der kvalificerer sig. Man kan ikke bare snakke om held og uheld, men Randers var meget bedre end Elfsborg i den første kamp, hvor det skulle være afgjort, og selv om vi var 10 mand i Parken mod Jablonec, var vi også det bedste hold der, så det er lidt det samme tema.
”Og så går det jo lidt i cyklusser. Norsk fodbold har længe været nede. Rosenborg har ikke været i Europa meget længe, men nu investerer de i stedet for at sælge. Malmö er kommet tilbage, og der har været et generelt publikumsboom i svensk fodbold, der løfter. Det går lidt i bølger, og allerede næste år kan det være, at der er to danske hold, et svensk og ingen norske i gruppespillet. Det kan ske hurtigt,” siger Ståle Solbakken.
Og imens planlægger Malmö FF ikke de store investeringer i spillere. Man har en gang brændt nallerne på ”Real Malmö”-projektet for 11-12 år siden, og selv om man tjente mange Champions League-millioner sidste år, solgte man også spillere for 78,5 millioner kroner. Det betyder, at kun Rosenberg, Adu og Tinnerholm er tilbage fra sidste års Champions League-opstilling, mens det kun er Lewicki, der er udtaget til det svenske landshold op til EM-kvalifikationskampene mod Rusland og Østrig, mens sidste sæsons helte som Robin Olsen (PAOK), Erik Johansson (Gent), Emil Forsberg (Leipzig) og Isaac Thelin (Bordeaux) også er med.
Malmö FF har i stedet brugt pengene til økonomisk etablering og til at tænke langsigtet i forhold til organisation og ungdomsarbejde, og det tæller også i denne omgang. Men der skal også forstærkes, selv om det først kan blive til vinter, nu hvor det svenske transfervindue er lukket. For cheftræner Hareide er frustreret over den dårlige placering i Allsvenskan, der betyder, at de dobbelte mestre nok må satse på tredjepladsen eller pokalturneringen som vej ud i Europa League. Og så skal der handles, helst i form af yngre, svenske spillere. Men som Hareide også sagde efter sejren over Celtic:
”Fremtiden ser god ud for os.”