• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Superligaen er lige nu på vej mod sit dårligste europæiske år, siden FC København fik bøllebank af Gorica i Parken i august 2004.

Af Troels Bager Thøgersen

Det lyder barskt oven på et efteråret, hvor OB faktisk kun var en halvleg fra at ryge i Champions League-gruppespillet i udekampen mod Villarreal i august.

Men med mindre FC København og OB henter mindst en sejr og en uafgjort i næste uge i Europa League, vil Superligaen stå tilbage med sit dårligste år i de europæiske turneringer siden 2004/2005-sæsonen.

Læs også: Kun sort uheld kan bremse Superligaen

Lige nu har de fem europæiske deltagere fra Superligaen i denne sæson hentet 2,9 point på den rangliste, UEFA tildeler pladser i Champions League og Europa League efter, og vi skal altså helt tilbage til 2004/2005-sæsonen for at finde en sløjere præstation, da Superligaen det år kun hentede halvandet point.

Bryder flere års flotte resultater
Superliga-klubberne har ellers gjort det rigtig stærkt i Europa i de seneste sæsoner.

FC Københavns klassepræstation i Champions League i sidste sæson samt AaB's og FCK's fornemme arbejde i 2008/2009-sæsonen er hovedårsagerne til, at Superligaens mesterhold til næste sommer er direkte med i Champions League-gruppespillet.

Læs også: FCK og OB styrer Danmark mod triumf

Men man må sige, at Superligaens fem europæiske deltagere i denne sæson med deres resultater har gjort deres til, at Superligaen allerede fra næste år er under pres for at levere nye store resultater for at holde fast i den nyvundne status.

For 2011/2012 ender med at blive et mareridtsår i Europa, hvor Superligaen før OB's og FCK's afsluttende kampe (mod Fulham og Standard Liege) kun har høstet 2,9 ranglistepoint mod 8,2 i 08/09 og 6,7 sidste år.

FCK og OB kan hver hente 0,4 point med en sejr i næste uges Europa League-kampe, mens et uafgjort resultat vil give Superligaen 0,2 point ekstra oven i de 2,9 point, der står på kontoen nu.

Skulle begge klubber vinde deres opgør (FCK hjemme mod Standard Liege, OB ude mod Fulham), hiver de lige nøjagtig Superligaen over 2005/2006-sæsonen, hvor klubberne hentede 3,5 rangliste-point.

Danmarks rangliste-point fra den igangværende sæson vil tælle med i det samlede europæiske regnskab indtil 2017, hvor de 2,9 til 3,7 rangliste-point fra 2011/2012 vil glide ud, hvis ellers UEFA bevarer de nuværende regler.

Klik dig videre til næste side for at sammenligne Superliga-holdenes europæiske resultater i 2011/2012 med resultaterne fra sidste sæson.