Video : Tipsbladet
Superliga

Vejles nedtur udstiller dyrt paradoks i Danmark

Spillerbudgetter 2021/22: Vejle bruger mange penge af en klub, der for nylig rykkede op i Superligaen, og klubbens problemer understreger, hvor svært det er at rykke op i bedste række.

Fodboldkampe afgøres på banen, men klubbernes skæbne og resultater afhænger på sigt også af, hvor dygtige spillere, de formår at finde via transfermarkedet og siden fastholde eller sælge dyrt fra deres trup.

Tipsbladet ser i denne serie nærmere på de 12 Superliga-klubbers spillerbudgetter, der fortæller, hvor mange penge, klubben brug på løn og transfers. Vi ser på, hvor klubben står lige nu, hvordan den strategiske position i Superligaen og på transfermarkedet er, og hvad vi kan forvente i de kommende sæsoner.

Se også en analyse af og yderligere perspektiver på klubbens position i videoen, der ligger i toppen af denne artikel.

I dag ser vi nærmere på Vejle Boldklub, der har et af de største budgetter, vi har set hos en nyoprykket klub i Superliga-historien, men som også er et eksempel på, hvor hamrende svært det er at komme op og etablere sig i Superligaen.

Spillerbudget: 31 millioner kroner
Trend for spillerbudget: Stigende i fem år
Økonomisk styrke: 3 bolde
Bagland: 4 bolde
Ungdomsinvestering: 3 bolde
Bedste spiller lige nu: Denis Kolinger
Mest lovende unge spiller: Arbnor Mucolli
Største sportslige spørgsmål i truppen:
Har Vejle de offensive spillere til at få scoret de nødvendige mål? Og hvad i alverden sker der for defensiven i disse uger?

Hvem er de transferansvarlige: Teknik chef Johan Sandahl, administrerende direktør Henrik Tønder, hovedaktionær Andrej Zolotko

Næste skridt:
Som for flere andre Superliga-klubber må målet være at skrue op for budgettet og forbedre hitraten på transfermarkedet, så man kan mindske risikoen for nedrykning.

Seneste regnskab: -7 millioner kroner (2020)
Vejle taber penge de år, man ikke har større spillersalg.

Salg har VB i den grad haft her i 2021 med afskibningen af Wahid Faghir til VfB Stuttgart. Det bliver ikke pengene, Vejle går ned på.


Vurdering

Vejle er et helt andet sted, end da klubben blev købt af Andrew Zolotko.

Budgettet er i den grad til at spille Superliga-fodbold, og flere af de udenlandske navne, man har hentet til, er tydeligvis gode fodboldspillere.

Denis Kolinger er en klassespiller, og i hvert transfervindue er der mulighed for, at Vejle rammer sådanne gode spillere.

Men Vejle er også et eksempel på, at det er svært og dyrt at etablere sig i Superligaen. Selv med flere end snart sagt alle andre oprykkere i Superliga-historien er Vejle halvandet år efter oprykningen maksimalt presset i forsøget på at slippe væk fra nedrykningspladserne.

Vejles nedtur i begyndelsen af denne sæson udstiller det paradoks, de og så mange andre klubber i samme situatoin i dansk fodbold befinder sig i.

Selv et budget omkring 30 millioner kroner, hvilket er særdeles flot for en klub, der rykkede op for halvandet år siden, er på ingen måde en garanti for at overleve i Superligaen i dag, og det puster både til de barske realiteter og fornemmelsen af at leve i usikkerhed, som alle andre profklubber i Danmark end den absolutte top og de stærke klubber i de største provinsbyer lever med