• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Lars Gram-Hanssen

Powerranking: FCK er bedst - ingen bedring i AGF

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Tipsbladet bringer her en rangering af Superliga-klubbernes aktuelle styrkeforhold.

Af Lars Gram-Hanssen

Den kommende Superliga-sæson nærmer sig med hastige skridt, og der er mange spørgsmål, vi venter på at få besvaret i sæsonens første uger. 

Eksempelvis bliver det spændende at se, hvem der kommer bedst fra start af FC København og FC Midtjylland, efter at hovedstadsklubben endte sidste sæson med tre point ned til ulvene, der måtte nøjes med sølv. 

Kan Silkeborg fortsætte de imponerende takter fra sidste sæson, og kan Brøndby og AGF kæmpe sig tilbage efter sidste sæsons skuffelser? Vi tager her temperaturen på de 12 Superliga-klubbers aktuelle styrkeforhold. 

1. FC København
Det var ikke på fuldstændig overlegen vis, at hovedstadsklubben sikrede sig guldet i sidste sæson, men det var en imponerende defensiv statistik, man havde i hele foråret. Her lukkede man sølle seks mål ind, og det er jo et meget godt udgangspunkt, når man skal vinde fodboldkampe. Man råder over en fantastisk målmand, en god bagkæde og en stærk midtbane.

I angrebet er der dog en udfordring, idet ingen af de angribere, man hentede i januar, for alvor har slået til. FC København vil klart stå bedre rustet, hvis mestrene kan hente en ny angriber ind denne sommer. Ellers kan Jess Thorup blive nødt til at forsøge sig med mere alternative løsninger ved at bruge en midtbanespiller som en falsk nier. Bredden er dog god i truppen og det bliver vigtigt i løbet af en lang sæson, hvor FC København skal spille europæisk gruppespil.  

2. FC Midtjylland
I Herning krydser man fingre for, at man kan få en ny aftale på plads med Anders Dreyer, der i den grad løftede ulvene efter sin retur fra Rusland i marts. Uden Dreyer kan det blive meget vanskeligt for FC Midtjylland at blive mestre, selvom at en spiller som Edward Chilufya også kom godt i gang i foråret, mens Gustav Isaksen også fik kæmpet sig tilbage på holdet. Pione Sistos situation er stadig et uafklaret spørgsmål, og FC Midtjylland kan også komme til at stå i en helt ny situation, hvis Evander eksempelvis bliver solgt. 

Det er dog især defensivt, at FC Midtjylland halter efter FC København, hvilket Bo Henriksen også selv har påpeget. Midtjyderne indkasserede 33 mål i sidste sæson, mens københavnerne blot lukkede 19 mål ind, og dermed er det altså forsvarsspillet, der er Bo Henriksens største opgave lige nu.

3. Silkeborg IF
Det blev til sensationelle bronzemedaljer for oprykkerne i sidste sæson, og det kan blive vanskeligt for Kent Nielsens tropper at leve op til den imponerende bedrift i næste sæson. Omvendt er truppen fra sidste sæson dog stadig helt intakt, og derfor er det svært at argumentere for, at Silkeborg ikke er Superligaens bedste hold efter FC København og FC Midtjylland. Silkeborg har besejret FC København i en træningskamp her i sæsonoptakten, hvilket lover godt for den kommende sæson. 

4. AaB
Nordjyderne havde håbet på bronzemedaljer i sidste sæson, men luften gik af ballonen i slutfasen, hvor de sidste otte kampe ikke medførte én eneste sejr. Foråret bød ellers på flere stærke præstationer fra AaB, der besejrede både FC Midtjylland og Brøndby på udebane.

Lars Friis har varslet, at AaB skifter fra 3-5-2 til 4-3-3 for at få det bedste ud af folk som Lucas Andersen, Kasper Kusk og nyindkøbet Allan Sousa. Derudover har man hentet en del nye til defensiven, hvor man til gengæld har sagt farvel til Rasmus Thelander og Jacob Rinne. Det bliver interessant at se, om den nye formation kan resultere i medaljer til aalborgenserne.

5. Brøndby IF
Mesterskabet i 2021 blev fulgt op af en skuffende fjerdeplads i sidste sæson. Især foråret var en smertefuld omgang for Brøndby, der røg ind i en stime på syv tabte kampe i træk. Mikael Uhres exit har skabt et problem oppe foran, hvor Brøndby har manglet en pålidelig målscorer, omend Mathias Kvistgaarden sluttede foråret stærkt af.

Derudover er der også et uafklaret spørgsmål i defensiven, idet anfører Andreas Maxsø formentlig skal sælges. Det vil selvsagt være lidt af en svækkelse for vestegnsklubben, der generelt mangler den fornødne kvalitet i spillermaterialet til at kæmpe med om guldet. 

6. Viborg FF
Silkeborg løb med det meste af opmærksomheden, men Viborg leverede bestemt også en god sæson som oprykker, hvor man sluttede på 7. pladsen. Kronen på værket var sejren over AaB, som nu giver Viborg muligheden for at kvalificere sig til Conference League-gruppespillet. 

Viborg var ikke frygteligt langt fra at ende i mesterskabsspillet i sidste sæson, og det er bestemt ikke utænkeligt, at det lykkes i den kommende sæson. Man har i hvert fald sikret sig schweiziske Nicolas Bürgy på en permanent transfer, hvilket ligner en god transfer for Jacob Friis og kompagni. 

7. Randers FC
Sidste sæson endte med en sjetteplads for Randers, der efterfølgende har sagt farvel til en af holdets største profiler, idet Vito Hammershøy-Mistrati er rykket til rumænsk fodbold. Det er lidt af en svækkelse, selvom man har hentet Edgar Babayan i Vejle på en fri transfer. 

Randers har vist stor kontinuitet i Superligaen i en del år, og der er tale om et bundsolidt mandskab, der har haft den samme stamme på holdet i en del sæsoner. Afslutningsvist er det også et stort plus for Thomas Thomasberg, at Alhaji Kamara er tilbage træningsbanen, efter at angriberen fra Sierre Leone sad ude med en skade i hele foråret. 

8. OB
Sidste sæson var ikke den bedste for fynboerne, der efter grundspillet lå på 9. pladsen i Superligaen, blot fem point over nedrykningsstregen. Andreas Alms tropper endte på 8. pladsen i sidste sæson, som også fik en bitter afslutning, da man tabte pokalfinalen til FC Midtjylland efter straffesparkskonkurrence. 

Umiddelbart tegner det heller ikke til, at OB kan se frem mod en sprudlende sæsonstart. Den odenseanske klub har i hvert fald tabt 3-1 til AC Horsens i en træningskamp, og derudover må man indlede sæsonen uden Emmanuel Sabbi, Mads Frøkjær-Jensen og Mihajlo Ivancevic, der alle tre er skadede. 

9. FC Nordsjælland
Talentfabrikken i Farum havde det svært i sidste sæson, hvor man endte på en skuffende 9. plads i Superligaen. Det var reelt først i de sidste spillerunder, at nedrykningstruslen blev elimineret. Efterfølgende er Flemming Pedersens trup så tilmed blevet svækket betragteligt, idet Simon Adingra er blevet solgt til Brighton, mens Magnus Kofod Andersen er rykket til Venezia. Til gengæld har man fået forlænget Mads Bidstrups lejeaftale, hvilket giver noget ballast til den centrale midtbane. 

Med Adingras exit er spørgsmålet dog, om FC Nordsjælland kan finde et nyt offensivt omdrejningspunkt. Adingra stod således for ni af de 38 mål, som FC Nordsjælland scorede i Superligaen i sidste sæson. Dermed er udfordringen nu at få forløst et af de offensive talenter, eksempelvis Mads Kristian Hansen, som man i januar hentede i FC Midtjylland for et stort beløb. 

10. AGF
Der er ikke meget godt at sige om det, AGF leverede i sidste sæson, hvor århusianerne endte på en 10. plads, efter at man i de to forudgående sæsoner var blevet nummer tre og fire. Spillet hang ikke sammen, og den skuffende sæson fik den konsekvens, at David Nielsens ellers succesfulde tid som cheftræner i AGF blev bragt til ende.  

Uwe Rösler er blevet ansat som ny cheftræner, og der venter nu tyskeren en stor opgave med at få bragt AGF tilbage på rette kurs. Rösler har valgt at ryste posen ved at skifte til en 3-5-2-formation, og det bliver interessant at se, om det kan hjælpe på tingene. 

Jon Dagur Thorsteinssons exit er en svækkelse, men AGF har hentet nogle interessante forstærkninger i Mads Emil Madsen og Tobias Mølgaard, mens sportschef Stig Inge Bjørnebye angiveligt også er på udkig efter en ny angriber. 

11. AC Horsens
Ligesom Lyngby har AC Horsens kæmpet sig tilbage i Superligaen efter en enkelt sæson i den næstbedste række. Efter grundspillet lå man på fjerdepladsen i NordicBet Ligaen, men efter en stærk slutspurt i foråret endte Jens Berthel Askous tropper faktisk med at slutte på førstepladsen.

AC Horsens gik ubesejret igennem oprykningsspillet, hvor man vandt syv ud af 10 kampe, og de mange sejre må give oprykkerne selvtillid frem mod den kommende sæson, hvor der dog venter en svær udekamp mod FC København i første runde. 

12. Lyngby
Lyngby rykkede ud af Superligaen i 2021, men efter en enkelt sæson i NordicBet Ligaen er man nu tilbage i landets bedste række, hvor man nu skal forsøge at etablere sig. Lyngby har været lidt af et elevatorhold i de senere år, idet man nu for tredje gang på syv år er rykket op i Superligaen. Lyngby sluttede i sidste sæson på andenpladsen i NordicBet Ligaen. 

Denne sommer har Lyngby haft et godt øje til Nykøbing FC, hvor man har hentet to spillere i Mathias Kristensen og Mikkel Juhl Andersen. Derudover har man sikret sig forsvarsgeneralen Andreas Bjelland på en permanent aftale, efter man i sidste sæson lejede den tidligere landsholdsspiller i FC København. 

Har du styr på de danske hold og Europa? Hvis ikke, så tjek overblikket her

Sommerpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Her får du et overblik over alle sommerens til- og afgange i Superligaen.