Video : Tipsbladet
Superliga

Anfører har udløb: Hælder mod at fortsætte

I et stort interview med Tipsbladet fortæller Vejles Raúl Albentosa om slutspurten og vejen til at overleve i Superligaen, og tankerne om en fodboldkarriere, der under alle omstændigheder ikke er slut.

VEJLE (Tipsbladet): Lige så højtråbende og dominerende, han er på banen, lige så smilende og rolig er Raúl Albentosa i Vejles træningscenter to dage før kampen mod Hvidovre.

- Han er et forbillede med den måde, han går til hvert et træningspas med et vanvittigt engagement, lyder et af skudsmålene fra cheftræner Ivan Prelec, der er næsten jævnaldrende med den spanske forsvarsspiller.

Der er også blevet brugt andre tillægsord om spanieren i tiden i Vejle, og med en ekstremt tæt overlevelseskamp bliver der brug for al den kraft og vildskab, den erfarne spanier har med sig.

To gange, én med Vejle for to år siden og med Deportivo La Coruña i 2019, er Raúl Albentosa rykket ned, og det skal ikke blive til en tredje gang nu, hvis midtstopperen kan få sin vilje.

- Det handler om det mentale. Et rødt gult, et gult kort og en karantæne, en nem bold, der bare skal cleares, men man tager en chance i stedet. Nu skal vi spille pragmatisk og simpelt. Hvis bolden skal sparkes ud, så spark den ud, siger Raúl Albentosa til Tipsbladet.

- Vi er nødt til at spille den samme kamp alle mand. Vi skal forstå, hvad opgaven er. Se Real Madrid i Champions League. De vidste, at alle mand skulle forsvare sig. Så fik de én chance, og så scorede de. De forstod, at de skulle spille pragmatisk. Også hvis man hedder Jude Bellingham. Alle vidste, det handler om at hjælpe hinanden, snakke og støtte.

- Jeg vil hellere spillere foran 50.000 tilskuere end 50. Andre spiller bedre, når der ikke er nogen, der ser dem. Jeg synes ikke, det er pres. Pres er, når man ikke har penge til at putte mad på bordet til familien. En alvorlig skade, alvorlig sygdom, det er hårdt. Der skal vi huske, at det her bare er fodbold. Det er passion, vi skal, så at sige, være villige til at slå ihjel for at vinde. Men vi skal også nyde det. Give alt til træning, være klar i morgen, men også nyde det. Det hjælper ikke at være bange, siger spanieren.

Kan spille videre
Som alle andre bliver midtstopperen ældre, og aftalen i Vejle udløber til sommer.

Hvad der sker med den bekymrer ikke Raúl Albentosa nu, men han og fodbold er ikke færdige med hinanden, uanset hvad.

- Nu handler det om syv kampe. Derefter er det tid til at tale med klubben, og så tager vi en beslutning.

- Jeg lavede en toårig kontrakt, fordi der var et godt projekt her. Vi skulle tilbage i Superligaen, og så skulle vi blive i Superligaen. Nu skal vi se, hvad næste mål er. Det skal give mening både for mig og for klubben. Hvis ikke, skal jeg måske hjem til Spanien. Eller noget andet. Det vigtige er, at der er en målsætning. Jeg plejer at sige, at jeg skal have en bjergtop at sigte efter. 'Der skal jeg op'. Det er godt, at træneren har været her længe, jeg har prøvet, at der bliver skiftet meget, at der kommer en ny sportsdirektør. Den slags er jeg ikke interesseret i, siger Raúl Albentosa, der godt kunne se sig selv som træner, uden at være sikker på, hvor det skulle være.

- Jeg har taget trænerkurser. Det er svært præcist at forudse fremtiden, men kunne godt se for mig, at jeg er et-to-tre-fire år i en klub med dygtige trænere, jeg kan lære af. Og så kan jeg starte min karriere som cheftræner.

Da Vejle rykkede ned for snart to år siden, var der rygter om interesse for forsvarsspilleren fra klubber i Superligaen.

Raúl Albentosa har stadig mod på topfodbold, og gerne som spiller. Foto: Alamy

Og det er rigtigt nok, fortæller stopperen.

- Min kone har faktisk sagt, at hun synes, det er mærkeligt, jeg ikke har fået tilbud fra nogle af de store klubber her i Danmark. Altså dem, der spiller om titler. Men det har jeg faktisk ikke haft, og jeg har heller ikke nogle danske tilbud nu her i foråret, siger Raúl Albentosa.

- Da vi rykkede ned for to år siden, der var der to danske klubber, sagde min agent. Han ringede til mig og sagde, hvordan situationen så ud. Og så sagde jeg, at skulle jeg spille i Danmark, ville det være i Vejle. Vejle havde givet mig en chance, så ville jeg også hjælpe klubben tilbage i Superligaen.

- Men ja, det er sjovt. Min kone forstår det ikke. Men altså, det er jo nærmest kun Martin Spelmann ovre i Hvidovre og Jesper Hansen oppe i AGF, der er ældre end mig. Klubberne i Danmark spiller ofte med unge spillere, der skal udvikle sig og så blive solgt. Men altså, jeg vil også helst være i Vejle, jeg har kæmpe respekt for den her klub. Men, altså, som spiller er man da også glad, når store klubber er interesserede, siger Raúl Albentosa med et smil.

- Jeg har klubber, der har kontaktet mig i forhold til næste sæson. Men det er i andre lande, ikke i Danmark.

Og fodbold er stadig sjovt – det bliver ikke det, der bremser den snart 36-årige profil.

- Min plan er at spille de sidste kampe og så se, om jeg skal fortsætte. Det kan jo være, jeg bliver skadet, at familien siger nej. Jamen så slutter jeg måske karrieren. Men jeg spiller godt, jeg har det godt, og jeg hælder helt klart mod at fortsætte karrieren, fortæller den spanske forsvarsspiller.

- Folk tænker måske: 'Han er 36, han slutter karrieren.' Men jeg præsterer godt, og jeg har passionen for spillet. Hvis jeg ikke havde passionen, gik jeg til ledelsen og sagde, at det var slut, og at jeg skulle hjem og ikke skulle spille mere. Men sådan er det slet ikke. Når jeg skal spille kamp, er det den bedste følelse. Det kan være surt at træne i det dårlige ejr. Men kamp, det er bare det fedeste. Så er der intet andet i verden.

Om det så er som spiller eller træner vil tiden vise, men fodbold lader Raúl Albentosa ikke til at være færdig med. 

Vejle har en god statistik mod søndagens modstander Hvidovre og mod Lyngby i denne sæson. Hør mere om det her, og hvorfor VB-folkene tror på overlevelse.