Video : Tipsbladet
Superliga

Superligaens jernforsvar: Rækker ud efter guldet

Forsvaret har spillet en afgørende rolle, de tre gange FC Midtjylland er blevet mester, og nu forsøger midtjyderne igen.

Ikast (Tipsbladet): I 2015 var det Erik Sviatchenko, Kristian Bach Bak, Patrick Banggaard, Jesper Lauridsen og Jim Larsen, der kæmpede mesterskabet i land.

I 2018 og 2020 var Erik Sviatchenko også en nøgle i forsvaret, i 2018 med Kian Hansen og Bubacarr Sanneh, da FC Midtjylland snød Brøndby for mesterskabet, mens Alexander Scholz havde sluttet sig til midterforsvaret i 2020 sammen med de nuværende backs Paulinho og Joel Andersson.

I 2015 indkasserede man 16 mål i 16 kampe, i 2018 var det 16 mål på 17 kampe, mens det i 2020 igen var 16 mål i 16 kampe.

FC Midtjylland åbner 2024 med en kamp i Brøndby søndag klokken 18.

Denne gang er det ikke Erik Sviatchenko og Alexander Scholz men Mads Bech Sørensen og Sverrir Ingi Ingason, der spiller i midterforsvaret, og FCM's gode resultater i de tre efterårsmåneder og december giver tro i det midtjyske på et nyt guldattentat, selv om FCK er favorit til guldet.

Jeg synes, det ser solidt ud i forsvaret, især til sidst i efteråret. Det blev måske ikke til så mange clean sheets, men vi har ikke lukket særlig mange mål ind, siger Mads Bech Sørensen til Tipsbladet.

- Jeg tror, vi har lukket ni ind i de 10 kampe, jeg har spillet med i, og det er ok stats. Når man lukker færre mål ind, end man spiller, giver det som regel mange point, og det har jo også gjort for os. Vi har en solid base, og så håber jeg, vi kan bygge endnu mere på i foråret, siger Mads Bech Sørensen.

Mere tid sammen er en hjælp
Ligesom Mads Bech Sørensen er Sverrir Ingi Ingason fortsat relativt ny i klubben efter et skifte fra PAOK i juli.

Månederne sammen har hjulpet, mener islændingen.

- Her i de ti sidste kampe har vi mere eller mindre spillet med de samme spillere, fordi vi ikke var i Europa og ikke roterede lige så meget i startopstillingen, som vi ellers ville have gjort. Når vi spiller de samme uge efter uge, lærer vi hinanden bedre at kende, og vi har konstant udviklet os, siger Sverrir Ingi Ingason.

Vi valgte, at kampen mod Legia var vigtig nok til, at jeg skulle spille og tage risikoen, og så var jeg ude i tre uger.

Sverrir Ingi Ingason
Midtstopper i FC Midtjylland

- Det synes jeg, vi kunne se på banen i efteråret, hvor vi blev bedre og bedre, som tiden skred frem. Mine relationer til Paulinho, Ingason og de andre omkring mig er blevet stadigt bedre, og det håber jeg da også, folk kan se, siger Mads Bech Sørensen, der ikke har tabt i ligaen siden ankomsten 1. september og med Ingason som forsvarsmakker.

- Jeg synes, vi supplerer hinanden godt. Vi har prøvet nogle forskellige ting. Jeg har været i England og Holland. Ingi har haft mange år i Grækenland og spillet i Rusland. Så på den måde synes jeg, vi supplerer hinanden ret godt. Med de forskellige erfaringer, vi har, siger Sverrir Ingi Ingason.

Fit for fight
August måned var ikke god for midtjyderne, der tabte til søndagens modstander Brøndby, og også til Lyngby og FC Nordsjælland, mens man røg ud af Conference League efter straffesparkskonkurrence mod Legia Warszawa.

Sverrir Ingi Ingason blev den dyreste forsvarsspiller nogensinde købt til FC Midtjylland men fik ikke den begyndelse, han havde håbet.

- Vi var ikke så stabile i begyndelsen af sæsonen og fik nogle mærkelige resultater, men det er ikke så mærkeligt, når vi er en ny gruppe, der lærer hinanden at kende, og træneren kun havde været der i få måneder, siger Sverrir Ingi Ingason.

- Jeg kom 12 dage før første kamp, og så spillede vi to gange om ugen i seks uger, så der var ikke så meget tid til at restituere. Og for runde blev kampene vigtigere.

- Vi valgte, at kampen mod Legia var vigtig nok til, at jeg skulle spille og tage risikoen, og så var jeg ude i tre uger. I min alder ved jeg, hvor vigtigt det er at træne og vedligeholde kroppen. Nu har jeg haft seks ugers opstart, hvor alt føles godt, siger den islandske forsvarsspiller.

FC Midtjylland ser ud til at have en idealopstilling med Jonas Lössl i målet, Ingason og Bech-Sørensen i midterforsvaret, Paulinho på venstre back, og så en tæt konkurrence på højre back med Henrik Dalsgaard, Adam Gabriel og Joel Andersson.