• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Andreas Arp

Talent dropper Lyngby og topfodbold: Mangel på respekt

Talent dropper Lyngby og topfodbold: Mangel på respekt
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

20-årige Simon Vollesen fik i sidste sæson 10 kampe for Lyngby BK i Superligaen. I denne sæson spiller han for Birkerød i Danmarksserien. Tipsbladet.dk har talt med det tidligere Lyngby-talent om det foreløbige farvel til dansk topfodbold, drømme og løfter, der angiveligt ikke blev overholdt.

Af Andreas Arp

Efter år på år i ungdomsrækkerne er det det første store skridt mod drengedrømmen - udtagelsen til førsteholdet og chancen for at vise sig frem for trænerteamet. For Simon Vollesen kom muligheden for første gang i Superligaen den 12. august 2017 i en hjemmekamp mod SønderjyskE.

Den unge offensivsspiller, der havde imponeret for Lyngby BK's ungdomshold og reservehold, fik allerede sin debut for klubben som 18-årig tilbage i efteråret 2016, da han i slutminutterne blev sendt på banen i DBU Pokalens tredje runde mod Kjellerup IF - en kamp, som Lyngby endte med at tabe i forlænget spilletid. Men det var først den 11. august sidste år, at det unge talent for første gang kunne se sit navn på holdkortet til en Superliga-kamp.

I lørdags - præcis ét år efter sin første udtagelse i Superligaen - spillede 20-årige Simon Vollesen så sin første kamp og scorede sit første mål for IF Skjold Birkerød i Danmarksserien.

Bruddet med "De Kongeblå"

Han fik ikke sin Superliga-debut den dag i august mod SønderjyskE sidste år, men i returmødet i Haderslev tre måneder senere blev Vollesen sendt på banen og fik otte minutter. Det blev i alt til 10 Superliga-optrædener i sidste sæson for unge Vollesen, som efter at have imponeret på midten og kanten for ungdomsholdene primært fik chancen på højre back på førsteholdet - flere gange fra start.

Så hvad skete der? Hvorfor render Simon Vollesen, et fremadstormende ungt talent i en tidligere Superliga-klub, pludselig rundt i Danmarksserien?

Spørger man den 20-årige midtbanespiller er der flere forklaringer - og en af dem er Lyngby BK, som han havde kontraktudløb med tidligere på sommeren:

- Jeg fik tilbudt en aftale, men der var blevet givet udtryk for flere gange, og jeg havde fået at vide flere gange, at det skulle det være en fuldtidsaftale. Men det, der blev tilbudt, var så kun en deltidsaftale, og det havde jeg ikke lyst til. Det er jo ikke, fordi jeg har spillet så meget, men jeg vil sige, at der er bare nogle ting i den der branche, hvor der bliver sagt og lovet meget, som ikke bliver overholdt.

- Jeg konfronterede dem med det, men svaret var bare, at sådan var branchen. Derfor kunne jeg ikke rigtig se, hvorfor de skulle kunne love mig en masse nye ting, som de så skulle holde. Det gav ikke rigtig mening i mit hoved.

- Deres svar var så, at det var op til mig, hvor meget jeg var villig til at satse. Og jeg synes, at jeg havde satset nok, for jeg havde spillet på en amatøraftale i et helt år, så jeg havde allerede vist, at det var ikke på grund af pengene, at jeg spillede. Det var en mangel på respekt, og det gad jeg ikke finde mig i, fortæller Simon Vollesen til tipsbladet.dk.

Han sætter yderligere også et par ord på, hvilken begrundelse han fik for, at det kun kunne blive til en deltidsaftale, og hvem det mere specifikt var, som skuffede ham hos "De Kongeblå":

- Den nye træner, Mark Strudal, synes ikke, at han havde set mig nok til, at jeg kunne få en fuldtidsaftale, og det forstod jeg ikke helt. Der var jo også andre i klubben, der havde set mig, men det mente han ikke, var tilstrækkeligt. Derfor skulle jeg kæmpe og gøre mig fortjent til en fuldtidsaftale, og det synes jeg egentlig allerede, at jeg havde gjort. Det var også derfor, at jeg ikke gad fortsætte.

- Jeg havde flere telefonsamtaler med Birger (Jørgensen, sportdirektør i Lyngby BK red.) i ferien, hvor han ringede og fortalte om, hvordan jeg skulle være en del af det hele i år, og skulle have en kontrakt, som jeg havde fortjent i foråret og så videre.

- Derudover er jeg ikke stor fan af Christian Nielsen, der også var der sidste år som A+ træner, og nu er blevet rykket op som assistenttræner. Han kender mig godt og vidste udemærket, hvad jeg stod for som spiller og person, men da vi var til møde, virkede det nærmest som om, at han ikke kendte mig overhovedet.

- Det eneste, han snakkede om, var de negative ting om mig, og jeg ved ikke hvad. Der, synes jeg, det var mærkeligt, at de to ikke fortalte Mark, at jeg havde gjort mig fortjent til en fuldtidskontrakt, når jeg havde bevist det overfor dem og andre i klubben, siger Simon Vollesen.

I Lyngby BK bekræfter man, at den 20-årige Vollesen blev tilbudt en deltidsaftale i klubben tidligere på sommeren. Sportsdirektør Birger Jørgensen afviser dog, at klubben havde lovet ham en kontrakt på fuld tid:

- Vi havde meget gerne set Simon (Vollesen red.) fortsætte i klubben, men vi har ikke lovet ham en fuldtidsaftale. Da vi havde dialogen med Simon, havde vi ikke engang ansat Mark (Strudal red.) endnu, så det ville være useriøst at love kontraktforlængelser, uanset om det var deltid eller fuld tid. Mark og teamet skulle selv ind og danne sig et overblik. Det var da vores håb at økonomien og spillerkabalen faldt ud, så vi kunne tilknytte flest mulige af vores unge på fuld tid, men oven på en nedrykning har det ikke være casen.

- Vi så klart Simon som en del af projektet, og tilbød Simon at komme med på en deltidsaftale, akkurat som vi har gjort med to af hans holdkammerater. Men det takkede Simon selv nej til, så vi nåede ikke engang til lønforhandlingen. Det er fra vores side helt fair at sige fra, hvis man ikke kan gå med til en aftale, så der er 'no hard feelings', svarer Birger Jørgensen i en mail til tipsbladet.dk.

"Sådan er fodbold"

Lyngby BK valgte tidligere på sommeren at skifte ud på samtlige trænerposter. Thomas Nørgaard blev i juni afskediget med resten af sit team, mens der i stedet blev gjort plads til klubbens nye cheftræner, Mark Strudal.

Cheftræneren har ikke noget kendskab til, hvad der er - eller ikke er - blevet lovet før hans ankomst denne sommer, men han understreger ligesom Lyngby-direktøren, at Simon Vollesen var med i planerne for den nye sæson:

- Vi har i trænerteamet ikke lovet noget. Tværtimod tilbød vi Simon Vollesen en aftale, fordi vi kunne se, at han var en af de unge, som vi rigtig gerne ville fortsætte samarbejdet med, men i det nye setup skal vi også have en økonomisk ansvarlighed, og vi ved, hvad vi har, og hvad vi ikke har. Og vi har bare ikke muligheden for at kunne gå ud og tilbyde nogle af de unge en fuldtidsaftale.

- Nu er vi ikke i Superligaen, og det vil sige, at der er 12 millioner, der er skåret fra. Det tror jeg, alle spillere i hele truppen og alle trænere i hele trænerstaben mærker. Alle er klar over, at man må sætte tæring efter næring og træde ned på et helt andet lønniveau for at tilpasse sig 1. division og de indtægter, der er efter manglende tv-rettigheder og lignende.

- Men vi villle rigtig gerne have Simon, og det sagde vi også til ham. Vi kunne se, at der var et spændende potentiale, som vi rigtig gerne vil arbejde videre med, og vi tilbød ham en aftale efter det, som vi økonomisk kunne stå inde for. Det synes jeg er ansvarligt i stedet for at love guld og grønne skove og så efter et halvt år gå konkurs - det er ikke vores plan, siger Mark Strudal til tipsbladet.dk og tilføjer, at han kan godt kan forstå Vollesens frustration:

- Det kan jeg sagtens, men man skal også vende den om, og det er her, at det går galt, og at Simon måske ikke har sat sig ind i den nye ansvarlighed, vi har fået i klubben. En ting er, at han føler, han har haft en god sidste sæson, men alle er stillet på nul med det nye setup, og alle skal vise sig frem.

- Så jeg kan godt forstå, at han er ærgerlig og føler, at han har bevist sig overfor det gamle trænerteam og dermed er irriteret over, at han skal bevise sig igen, men sådan er det jo i fodbold. Man er aldrig bedre end den sidste træning og den sidste kamp, og vi skal bevise vores værd hele tiden, siger Strudal.

Økonomi på Københavns Universitet og et foreløbigt farvel til dansk topfodbold

Simon Vollesen har dog allerede lagt Lyngby-tiden bag sig, og det var heller ikke kun "De Kongeblå", som var skyld i, at han tog turen ned til Danmarksserien. For selvom det udefra kan virke himmelråbende at opgive en mulig karriere som professionel fodboldspiller, så tog den tidligere Lyngby-spiller en beslutning om, at den verden måske bare ikke var noget for ham:

- Måske var den der branche bare ikke noget for mig. Jeg synes, det var helt vildt fedt at spille, men der er også en masse ting ud over det hele, som man giver afkald på, og når man så ikke får det, som man føler, man har fortjent, så er det bare ikke så sjovt mere. Jeg kunne selvfølgelig godt have valgt noget på et endnu højere niveau, end det jeg har valgt, men så tror jeg bare, at jeg ville havne lidt i det samme igen, og det var jeg ikke rigtig interesseret i.

Simon Vollesen vil ikke misforstås. Han har altid drømt om at blive fodboldspiller, men han er nået til en tidlig erkendelse af, at der også er andre ting i livet. I første omgang en bachelor i økonomi på Københavns Universitet:

- Nu synes jeg selv, at jeg har et meget godt hoved, og det vil jeg også gerne udnytte. Og så var det nok også en eller anden erkendelse af, at jeg godt kunne nå til et vidst punkt i fodboldkarrieren, men jeg tror heller ikke, at jeg ville komme vanvittigt langt - så langt, som jeg gerne ville. Det skal ikke misforstås, fordi jeg er mega stolt af at have spillet Superliga, og det har jeg da altid drømt om.

- Jeg stod bare i en situation, hvor jeg godt vidste, at jeg under alle omstændigheder skulle have en uddannelse og et arbejde efter fodbold. Der var jeg måske bange for at satse det hele og give afkald på en masse andre ting, og jeg havde måske heller ikke den sult, som jeg ved det kræver for at spille topfodbold.

- Så tror jeg, at jeg gjorde op med mig selv, om jeg havde lyst til at bruge lige så meget tid på det, som jeg havde gjort før. Og der kunne jeg måske mærke, at det havde jeg ikke, og så vidste jeg bare, at jeg ville ende med at køre træt i det. Derfor valgte jeg at gå i gang med en uddannelse nu, da jeg nok heller ikke turde satse det hele og give afkald på andre ting, som jeg også havde lyst til - heriblandt starte på studie, siger Simon Vollesen.

Den nye tilværelse i Birkerød er ikke ukendt for den tidligere Superliga-spiller. Simon Vollesen spillede fem år i FC Nordsjælland, inden at turen gik til Lyngby BK, men i de helt tidlige ungdomsår tørnede han ud for Birkerød - og nu er han vendt tilbage til barndomsklubben.

Foreløbigt bliver det dermed et farvel til den unge midtbanespiller, der ikke kan forestille sig, at han vender tilbage i Danmarks bedste fodboldselskab:

- Ikke lige nu i hvert fald. Man skal jo aldrig sige aldrig, og det kan jo også godt være, at studie overhovedet heller ikke er noget for mig.

- Men det regner jeg ikke med, nej, siger Vollesen afslutningsvist efter en længere tænkepause.

Tipsbladet.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Lyngby-assistenttræner Christian Nielsen, som dog står bag udtalelserne fra sportsdirektør Birger Jørgensen. Sidstnævnte ønskede kun at besvare tipsbladet.dk's spørgsmål på mail.

Superliga

Mere Superliga

Fokus