• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

TRANSFER-FOKUS: I en stor transferanalyse af Superliga-klubbernes handler mellem 2008 og 2011 får SønderjyskE højeste karakter af alle, mens FCK's forfølgere FCM, OB og BIF er i knibe.

Af Troels Bager Thøgersen

Siden champagne-propperne sprang og branderterne for alvor tog fart natten mellem lørdag og søndag i sidste uge, har transfermarkedet i Danmark været åbent.

Men hvor gode er de 12 nuværende Superliga-klubber egentlig til at købe ind?

For at få et seriøst vurderingsgrundlag og for at se, hvordan klubbernes indkøb faktisk har klaret sig, har Tipsbladet analyseret de 288 gange, de 12 Superliga-klubber har hentet en spiller til deres klub siden sommeren 2008.

Resultatet kan du se i dagens udgave af Tipsbladet og på tipsbladet.dk, og det er ingen hemmelighed, at der er meget store forskelle i, hvor godt Superliga-klubberne har handlet ind.

Læs Tipsbladets store transfer-analyse af hver af de 12 Superliga-klubber her

SønderjyskE topper med adskillige flotte handler og meget få forbiere, mens FC København har vist sig at være de klart dygtigste til at handle ind blandt de seks rigeste klubber i Danmark, også når der er taget hensyn til mesterholdets meget store budget.

Til gengæld er der problemer blandt de hold, der i de seneste år har forsøgt at indhente FC København, og klubber som FC Midtjylland, OB og Brøndby IF lider ifølge en ekspert direkte under, at de fik ekstra penge mellem hænderne i 2008 og 2009 og brugte pengene på dyre, floppende spillere.

- På transfermarkedet er ekstremt vigtigt, at en klub ved, hvilken spillestil, man vil føre, og hvordan den finder de spillere, der vil passe ind. Hvis du kører frem og tilbage med strategi og spillestil, ender du med en kæmpe trup, hvor mange spillere ikke passer ind. Det er både dyrt og begrænser dine fremtidige muligheder på markedet, fordi du først skal have ryddet ud i truppen, hvilket tager et par år, siger partner og sportsøkonom ved Deloitte Jesper Jørgensen til Tipsbladet.

- Det er meget vigtigt at have ro på i klubben. Og der er Brøndby måske det bedste eksempel på, hvad der sker, når der ikke er ro på. De har hentet utrolig mange forskellige typer spillere. De har haft mange forskellige trænere igennem (fire i den periode, Tipsbladet har analyseret, Red.), og de har hver især haft deres ønsker til spillere. Det betyder, at de har fået et overskud af dygtige navne, uden at der på noget tidspunkt har været en overordnet strategi, siger DR's ekspertkommentator, tidligere Superliga-træner Jan Kalborg.

- Reelt er det kun Michael Krohn-Dehli og Mikkel Thygesen, der i den periode, I har kigget på, har gjort en positiv forskel, siger Jan Kalborg.

Tilpasser strategi
En af de klubber, der har sadlet om undervejs mellem 2008 og 2011, i hvert fald ifølge sig selv, er OB. I Tipsbladets analyse fremstår det tydeligt, at OB mellem 2008 og 2010 (og også før det) satsede benhårdt på erfaring og store individuelle kvaliteter.

Med ansættelsen af Poul Hansen som sportsdirektør ser det ud til, i hvert fald på udmeldingerne fra Hansen i de første to måneder, at der sker et tydeligt skifte mod billigere spillere, hvor man vil gøre mere ud af, hvilke typer mennesker, det er man henter til klubben.

- Vi vil se mulige nye spillere mindst tre-fire gange, det skal være forskellige personer, der ser spilleren. Vi skal være sikre på, at spilleren passer ind i den kultur og de værdier, vi vil have i OB. Fodbold er ikke så forskelligt fra resten af samfundet. Vi vil se meget på, hvilken personlighed og type menneske, vi har med at gøre, og hvad han vil kunne yde i forhold til hvad han vil fylde i truppen, siger Poul Hansen.

Du kan læse hele historien og se den detaljerede analyse af de 12 Superliga-klubbers aktioner på transfermarkedet i dagens udgave af Tipsbladet.

Du kan også få adgang til Tipsbladets fredagsavis, (og tidligere udgaver af bladet) via Tipsbladets E-avis, som du finder her, eller via Tipsbladets Ipad-løsning.

Ud over den ni sider lange transferanalyse har vi også fokus på weekendens brag i Manchester mellem United og City, ligesom vi har et fedt portræt af Atletico Madrids nye barske argentinske træner Diego Simeone og et større interview med den unge Superliga-dommer Kenn Hansen.

Tjek også yderligere reaktioner på Tipsbladets eksklusive Superliga-transferanalyse og tipsbladet.dk's øvrige nyheder i Tipsbladets Nyheds-app, som du finder her.

Følg Tipsbladets Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavnet 'TroelsBagerT'.