Video : Tipsbladet
Superliga

TV 2-kommentator: En kæmpe drøm er opfyldt for mig

Thomas Kristensen er gået fra at arbejde med håndbold og cykling på TV 2 til at blive fast fodboldkommentator, og det er en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse for den rutinerede skærmtrold.

Mange ved, hvordan Thomas Kristensen ser ud. Endnu flere ved, hvordan han lyder.

I mere end 20 år har han kommenteret håndbold på TV 2, så hans stemme har guidet danskerne igennem talrige slutrunder og finaler. De store håndboldkampe trækker nemt mere end en million seere til skærmen, så Thomas Kristensens stemme er en af de mest velkendte i den danske sportsdækning. Især når man også lige smider mange års Tour de France-dækning oven i hatten.

Nu vil Thomas Kristensen være lyden af fodbold. Håndbolden droppede han for længe siden, og TV 2-kommentatoren har også meldt ud, at han er færdig med at dække Tour de France. Fremover gælder det kun fodbolden, og det er en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse for den rutinerede skærmtrold.

- Siden jeg begyndte at lave lokalradio som 14-årig, har min drøm altid været at blive fodboldkommentator. Hvad mange måske ikke ved er, at jeg rent faktisk var fodboldmand, da jeg begyndte på TV 2 i 1999, men nu er det sådan i TV-branchen, at meget er rettighedsbestemt, og TV 2 havde ikke hulens mange fodboldrettigheder, og dem, vi havde, tog Flemming Toft sig af. Da Flemming så stoppede med at kommentere i 2014, mistede vi rettighederne til landsholdsfodbolden, så vi kun havde slutrunderne.

- Så at det i en periode blev så meget håndbold og cykling, vil jeg betragte som en tilfældighed. Det kunne sagtens have været fodbold hele vejen. Jeg har i alle de årlige samtaler, jeg har haft med min chef, gjort opmærksom på, at jeg gerne ville lave fodbold, hvis vi fik rettighederne tilbage, siger Thomas Kristensen til Tipsbladet.


Foto: Mads Frahm, TV 2 Danmark

Dermed levede kommentatoren også op til et mantra, som han personligt holder meget af – at alt godt kommer til den, der venter.

- Ventetid belønner sig ofte. Jeg har set masser af kollegaer, der mister tålmodigheden og begynder at hoppe rundt. Jeg har altid haft en fantastisk base på TV 2, så det gør mig ekstremt glad, at jeg har kunnet lave det her interne skifte på en arbejdsplads, hvor jeg næste år kan fejre 25 års jubilæum.

- Jeg føler på mange måder, at jeg har fået et nyt arbejde. Jeg har bare været så heldig, at det foregår på min gamle arbejdsplads. Min nærmeste chef Kristian Hyldgaard sagde på et tidspunkt til mig, at jeg skulle være opmærksom på, at der nu startede en helt ny tilværelse, og det skulle jeg lige reflektere lidt over. Men han havde ret, fastslår Thomas Kristensen. 

Et blødende EfB-hjerte
51-årige Thomas Kristensen har altid elsket fodbold, og særligt to hold kan få TV 2-kommentatorens puls til at stige - Esbjerg fB og det danske landshold. At sidstnævnte har fået en særlig plads i Thomas Kristensens hjerte forstår man godt - der var nemlig tale om kærlighed ved første blik.

Thomas Kristensens første landskamp på stadion var således den 5. juni 1985, og allerede nu vil mange fodboldelskere vide, hvilken kamp der er tale om. Der er naturligvis det legendariske opgør mellem Danmark og Sovjetunionen i Parken, hvor Michael Laudrup og co. vandt 4-2. 

- Fodbold var mit et og alt, fra jeg var en meget lille dreng. Jeg elskede at spille fodbold. Jeg er født og opvokset i Esbjerg, og da jeg er 70'er-dreng, fik jeg en meget stor tid med, så mine barndomsidoler var Ole Kjær, Jens Jørn Bertelsen og John Lauridsen. Jeg gik rundt og legede, at jeg var en EfB-stjerne, fortæller kommentatoren, der holder fast i sit tilhørsforhold til Esbjerg fB, selv om klubben har haft nogle katastrofale år.

- Det er en lidelseshistorie, men nu har vi tidligere talt om tålmodighed, og at tålmodighed ofte belønner sig. Jeg kapper ikke mit bånd til en klub, jeg har fulgt så tæt, fordi det går skidt. Men det har gjort sindssygt ondt at se på. 

Ser op til Werge, Gehrs og Toft
Thomas Kristensen har tilbragt en stor del af sit arbejdsliv i diverse håndboldhaller, og hvad end han vil det eller ej, er det spillet med den harpiksindsmurte bold, som de fleste forbinder ham med. 

Men nu taler han til et andet publikum, og det er han meget bevidst om.

- Fodboldpublikummet er langt mere kræsen end håndboldpublikummet. Det betyder også, at den her totale omstilling har medført nogle lange arbejdsdage, fordi jeg altid har gjort en dyd ud af at være godt forberedt. Min forberedelsestid er i hvert fald blevet fordoblet i forhold til, da jeg lavede håndbold, siger TV 2-journalisten.

Skulle Thomas Kristensen være i tvivl om, hvordan noget hænger sammen i fodboldens verden, kan han spørge kapaciteter som Carsten Werge, Morten Bruun og Peter Graulund, der alle er hans kollegaer på Kvægtorvet i Odense. Carsten Werge nævner Thomas Kristensen som et forbillede, når det gælder disciplinen at kommentere fodboldkampe, men der er også andre, han gerne vil fremhæve.

- Jeg kan umuligt komme uden om Svend Gehrs, som er den første store danske kommentator, jeg kan huske. Men jeg kan på ingen måde heller komme uden om Carsten Werge og Flemming Toft - sidstnævnte har været min kollega på hele TV 2-rejsen og en kæmpe inspiration hele vejen. Jeg har også to, som jeg har meget at takke for, fordi de opdragede mig, da jeg var på radiosporten i slutningen af 90'erne, og det er Peter Piil og Jens Jørgen Brinch, som var store forbilleder for mig, siger han.

Peter Piil er i dag kommentator hos Discovery Networks, mens Jens Jørgen Brinch desværre døde i en alt for tidlig alder i 2016. 


Foto: Mads Frahm, TV 2 Danmark

Har aldrig forstået behovet
Den mangeårige Superliga-træner Troels Bech omtalte engang håndbold som en polterabendbegivenhed på linje med paintball, og man skal ikke lede længe i fodboldmiljøet efter folk, der ikke har ret meget pænt at sige om sporten, hvor Danmark på herresiden er forsvarende verdensmestre.

Derfor var der også mange spydige kommentarer, da det kom frem, at "håndbold-Thomas" pludselig skulle kommentere fodbold. De preller dog af på hovedpersonen hver og en.

- Jeg har aldrig nogensinde forstået det behov, fodboldfolket havde for at nedgøre andre sportsgrene. Og jeg har slet ikke forstået andre fodboldkollegaers behov. Det går langt over min forstand, at man skal pege fingre ad andre ting. I min verden kan det kun være for at få opmærksomhed.

- Hvis man opholder sig på sociale medier, er der nogle, der mener, at ytringsfrihed også er lig med ytringspligt, og de er jo alle steder. Selvfølgelig er der blevet kastet noget efter mig engang imellem, men jeg synes ikke, det har været voldsomt. Jeg har måske også nået en alder, hvor jeg kan trække på skuldrene, men jeg kan godt blive irriteret, for jeg synes, det er for nemt at sige, at jeg bare skulle have holdt mig til noget andet end fodbold.

- Når jeg laver fejl – og dem laver vi alle – har det jo intet at gøre med, at jeg tidligere har dækket håndbold. Men på sociale medier er det så nemt at lave den kobling. Jeg er helt på det rene med, at jeg ikke kan gøre alle tilfredse.

- Jeg lever fint med min fortid, og jeg ved, at jeg gør mit bedste for at kunne performe i min fremtid, slutter den populære fodboldkommentator.

Thomas Kristensen kommenterede torsdag aften Europa League-kvartfinalen mellem Sevilla og Manchester United, og søndag er han bag mikrofonen, når der er storkamp i La Liga mellem FC Barcelona og Atletico Madrid.