Video : Tipsbladet
Superliga

Vildt opgør med svindler: Klubben var i livsfare

Det var et Superliga-drama af rang, da Cagdas Senyürek i vinter forsøgte at købe Vejle. Direktør Henrik Tønder fortæller her, hvorfor han ganske usædvanligt valgte at kæmpe imod overtagelsen.

Når en ny ejer er ved at overtage en virksomhed, plejer medarbejderne at stå klar til at hjælpe og gøre overdragelsen så nem som mulig.

Men da forretningsmanden Cagdas Senyürek i december var ved at køre sig i position til at købe aktiemajoriteten i Vejle Boldklub af Andrej Zolotko, gik alarmer hos Henrik Tønder og flere af hans kolleger i organisationen i Vejle Boldklub.

Det viste sig, at den potentielle investor ikke havde fortalt sandheden om hverken sin uddannelse eller professionelle karriere, og der var også kraftig tvivl om den finansiering, forretningsmanden lovede at have med sig.

Divisionsforeningen indførte for et par år siden nye regler, der betyder, at nye ejere af danske fodboldklubber skal have en ny licens til at skrive professionelle kontrakter.

Og der var så mange problemer ved Cagdas Senyürek, at fodboldmyndigheden lod forstå, at Vejle ikke ville få licens med ham som ejer, ville de facto torperede overtagelsen, da en professionel klub er stort set værdiløs uden at kunne indgå kontrakter.

Det var nogle vilde uger, indtil Cagdas Senyürek 29. januar trak sig fra købet, og Henrik Tønder er glad for, han og andre ganske utraditionelt valgte at gå mod en overtagelse.

- Som i det normale liv finder man ofte ud af, hvor betydningsfuldt noget er, når man er ved at miste det, siger Henrik Tønder til Tipsbladet.

- I dette tilfælde var det klubben, der, i hvert fald i min optik, kunne blive smadret, hvis den blev overtaget af den her person. Og det tror jeg også, rigtig mange i omgivelserne og vores interessenter kunne fornemme.

Kold overfor at blive fyret
Undervejs i det dramatiske opgør fortalte Cagdas Senyürek i meget tydelige vendinger, at han havde tænkt sig at fyre Henrik Tønder, der efter Senyüreks mening modarbejdede handlen.

Og det var som sådan ikke forkert, for Tønder og kommunikationschefen Morten Pelch havde ifølge Tipsbladets oplysninger medvirket til, at oplysninger om Senyüreks usandheder kom frem, blandt andet i en rapport udarbejdet af et konsulentfirma, der blandt andet gik i dybden med den potentielle investors svindel med sit CV.

Foto: Alamy

Men faren for Vejle Boldklub var så stor, at Henrik Tønder og Morten Pelch blev enige om at handle deres instinkt og analyse, der bød dem at kæmpe imod Senyürek, fortæller Tønder.

- At kunne blive fyret er bare en præmis som ansat i en fodboldklub og helt regulært. Men det her var langt mere alvorligt. Endnu mere alvorligt end kun arbejdspladserne i klubben, for det var også en kulturinsititution på 133 år, der potentielt kunne blive ødelagt. Og det havde jeg ikke tænkt skulle ske på min vagt, siger Henrik Tønder.

- Det var en nem beslutning. Det handlede ikke om, hvorvidt jeg skulle finde mig et nyt job, fordi han syntes, jeg var en idiot. Det var et klubanliggende, noget der var meget større end en enkelt person. Der var en sandsynlighed for, at det kunne gå meget alvorligt galt for Vejle Boldklub. Og så bliver beslutningen let, fordi den bliver eksistentiel for klubben, siger Henrik Tønder.

Gav rygstød
Tønder har arbejdet i Vejle Boldklub i adskillige år og har tidligere også haft ophold i Sønderjyske og Esbjerg fB.

Dansk fodbold byder ofte på drama og voldsomme begivenheder, men for Henrik Tønder var opgøret med Senyürek noget, han aldrig har oplevet eller set magen til.

- Det er nok mest...nok mest...Altså, det var en surrealistisk oplevelse. Jeg ved simpelthen ikke, hvad for nogle andre ord, jeg skal sætte på det for at være helt ærlig, siger Henrik Tønder, da han bliver bedt om at beskrive oplevelsen.

- Det var en branche, der i det tilfælde viste sig fra sin grimme side. Om hvor meget penge kan styre. Det er jo ikke som sådan en overraskelse, men her blev det meget visuelt for os, hvor meget penge kan styre, siger Henrik Tønder, der igen vender tilbage til beslutningen om at stritte mod overtagelsen.

- På den måde var det en nem beslutning at sige, at det her skal ikke ske, fordi det simpelthen er for vanvittigt og sindssygt.

Læs også Henrik Tønders analyse af en voldsom 2023/24-sæson her

- Jeg har været i VB i mange år, og det er et prvilegium at være i sådan en klub. Jeg har været her i mange år, fordi jeg synes, det er et dejligt sted at være og en god klub. Uanset udfaldet her i foråret, var det uvæsentligt i sammenligning med det, der skete i vinter, fordi det var så vigtigt at beskytte klubben, siger Henrik Tønder.

Vejle-direktøren tror, at det boost, VB fik i foråret og i en intens slutspurt, hvor man gik fra klar nedrykningskurs til en ny sæson i bedste række, i nogen grad kom fra den voldsomme oplevelse, vinterens begivenheder var ikke bare i klubben men hele byen.

- Når det sker, kan det skabe en kraft, fordi man finder ud af, hvilken værdi klubben har. Og i det her tilfælde rykkede man endnu tættere sammen i byen, som hold, som fan og som sponsor. For vi var faktisk rigtig glade for det, vi havde, og vi opdagede, at det ikke var en selvfølge. Det kan måske have givet os den ekstra kraft, vi havde brug for, siger Henrik Tønder.

Læs sidste del af Tipsbladets store interview med Henrik Tønder i morgen.