• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Troels Bager Thøgersen

Fyringer og Danmark-sabotage: Så vild er FIFA-boss

Foto: Getty Images

Af Troels Bager Thøgersen

”Racister”.

FIFA's præsident Gianni Infantino holdt ikke igen, da han dagen før VM-start gik til hårdt angreb på især de europæiske medier, der havde dækket Qatars VM-værters indkøbte fans, der havde stukket en trøje i hånden og blev filmet ved havnefronten i Doha i dagene op til VM-start.

At danske og udenlandske medier kunne fortælle, at der var tale om arbejdere, der var betalt for at tage til fodbold, og at Qatar havde tilbudt et væld af fodboldinteresserede fra de 32 VM-deltagende lande på ture til VM, herunder danskere, var ikke noget, FIFA-præsidenten bed mærke i.

Men Infantinos vilde pressemøde lørdag 19. november og den kalkulerede afvisning af OneLove-anførerbindene ved VM på selve kampdagen er langt fra første gang, Gianni Infantino er involveret i kontroversielle sager.

Tipsbladet har set nærmere på FIFA-bossens generalieblad, og hvorfor han siger de ofte vilde ting, han gør.

Hvorfor er det, vi taler så meget om Infantino, nu hvor der er VM i fodbold?

Det skyldes især to optrædener. Først holdt FIFA-præsidenten pressekonference lørdag formiddag, dagen før åbningskampen, hvor schweizeren indledte med 45 minutters enetale.

Der var nærmest ikke det, der ikke var galt med den kritik, der har været af VM-slutrunden i Qatar, af værterne og af FIFA.

FIFA-præsidenten mente, der var tale om forskelsbehandling, om fordomme, ja endda om racisme, og det var Europa, der stod for skud i præsidentens til tider rablende indlæg.

Søndag sad Infantino så til åbningskampen med Qatars emir på sin højre side og Saudi-Arabiens regent Mohammed Bin Salman til venstre, hvilket fik mange til at gisne om, at nu måtte det VM 2030 da ende i Saudi-Arabien, og i løbet af søndagen og mandag formiddag var FIFA-bossen så manden bad anførerbind-sagen.

Det sidste vil Infantino og hans støtter naturligvis opponere mod, men en beslutning, der rammer syv VM-deltagere på selve dagen eller i dagene før, de skal spille åbningskamp ved VM, er naturligvis sket med Infantinos godkendelse.

Det bragte Infantino i overskrifterne, men det er jo ikke første gang, han laver rav i den.

Hvorfor har det gjort så mange så vrede?

Infantino var jo tæt på at kalde fodboldforbund som DBU for racister, og selv om han også fremførte nogle af Qatars forbeholdne, halve indrømmelser om kompensation (for ubetalte lønninger) og at alle var velkomne (det var man så ikke med regnbue-udstyr på i de første dage af slutrunden), var der ikke mange i Europa, der tog godt imod budskabet.

Anførerbind-gate skabte yderligere vrede hos nogle af de allerstærkeste og mest magtfulde fodboldforbund i Europa, og så var det også noget af en våd, verbal klud i hovedet på DBU, at FIFA-præsidenten var så grov og udiplomatisk, når nu DBU og andre forbund har stået på tæer og fået massiv kritik på hjemmefronten for ikke at gå hårdere til FIFA og Qatar.

Hvilken rolle spillede Qatar i det her?

Ja mange kendere sidder tilbage med fornemmelsen af, at FIFA som aldrig nogensinde før er blevet presset og sat på plads af en VM-vært. Forbuddet mod alkoholsalg på stadion var måske i småtingsafdelingen, men det gik altså direkte mod FIFA's store sponsoraftale med Budweiser, en mangeårig partner, og flere års løfter om, at man kunne købe en kold fad på stadion til VM.

FIFA-præsidenten er flyttet til Doha og har boet der relativt længe, Qatars VM-komité har overtaget usædvanligt mange opgaver, FIFA selv plejer at klare, og i branchen går der snak om, at flere af FIFA og Infantinos påfaldende beslutninger er meget kraftigt påvirket, for ikke at sige dikteret, helt fra toppen i emirens familie.

Vent. Stod der lige, at Infantino er flyttet til Qatar?

Ja det er han.

Hvorfor er han det?

Ja. FIFA's hovedkvarter ligger jo i Schweiz, men ifølge den schweiziske avis Blick var det allerede i oktober sidste år, at Infantino flyttede til Qatar. FIFA meddelte, at Gianni Infantino fortsat havde bopæl i Schweiz og betalte alle skatter og afgifter i hjemlandet, og at det blot var af praktiske hensyn, præsidenten opholdt sig i Doha.

Er det ikke lidt mærkeligt alligevel?

Igen, det er noget, der bliver lagt mærke til i international sportspolitik og i fodbold- og mediebranchen. Det er vist aldrig set før, og mange i fodboldverdenen har især uden for referat bemærket, hvor tæt FIFA-præsidenten politisk nu ligger på Qatars VM-værter, noget der langt fra kun begrænser sig til at sige, at det udskældte VM bliver det bedste nogensinde.

Hvorfor siger han noget, der gør så mange vrede?

Nok fordi der er endnu flere, der gerne vil høre det, Infantino siger. Blandt mange fodboldforbund og politikere uden for Europa er det ren fløde at høre Europa beskyldt for racisme og fordomme. Det kan både fungere fint i det politiske spil og forsøget på at trække magt væk fra de gamle stormagter Europa og Sydamerika, og så er der jo også en grum europæisk koloni-fortid, som ganske vist ikke har meget, eller noget, med fodboldpolitik at gøre, men som der er politiske point i at spille på for Infantino.

Infantino bliver til marts genvalgt som FIFA-præsident på kongressen i Rwanda, hvor han er den eneste kandidat, og disse budskaber, sammen med et løfte om en forøgelse af de årlige overførsler til nationale fodboldforbund på 33 procent, er effektiv valgflæsk.

Man kunne næsten fornemme, at det ikke var første gang, Infantino rodede sig ud i en kontrovers?

Nej, det ville være synd at sige. Lad os tage det fra en ende af i hans tid som præsident i pixibogs-format.

Han har haft en sag om privatfly. Som blev efterforsket af hans egen FIFA-komité. Som kort tid efter blev fyret. Også fordi nogle af de samme folk havde udelukket Ruslands magtfulde sportsminister fra at blive genvalgt til FIFA's øverste råd. Og så har han haft en sag om ulovlig indblanding i det afrikanske forbund CAF's valg af præsident. Han har også været i kikkerten hos den schweiziske anklagemyndighed, hvor han holdt hemmelige møder med en anklager, der siden måtte træde tilbage. Og så har hans FIFA været meget langsom til at reagere på en række modbydelige sager om seksuelle overgreb i nationale fodboldforbund – da en leder fra Benin, der er anklaget for at have dækket over overgreb mod kvindelige spillere, blev endda lukket ud af fængsel lige før VM, så han kunne komme på fodboldtur til Qatar og blive fotograferet sammen med Gianni Infantino.

Og så har han kastet sig i favnen på diktaturstater, på tvivlsomme sponsorer, foreslået at lave en lukket Super League i Afrika og med al sandsynlighed støttet Super League-oprøret her i Europa i 2021, foreslået at indføre VM hvert andet år og et kæmpestort klub-VM, ingen gider have, og meget mere.

Det var ikke så lidt. Privatfly?

Ja. Blandt andre Ekstra Bladet dækkede det i 2020. Lige efter Infantino trådte til i 2016, var han med privatfly på en tur i Sydamerika. EB fik fingre i korrespondance mellem Infantinos assistent og FIFA-basen hjemme i Schweiz, hvor man kunne forstå, at Infantino var meget fornærmet over det lille, larmende og adskillige hundrede tusinder kroner dyre fly, staben havde chartret til ham. Det kan man grine af, men Infantino var faktisk så glad for privatfly, at både FIFA's etiske komité og schweiziske myndigheder har set nærmere på, om præsidenten brød FIFA's egne regler for, hvad man må bruge på privatfly, og i hvilke tilfælde, man må bruge den service i stedet for at flyve rutefly.

Og så gik det skidt for dem, der efterforskede ham?

Det gjorde det. Infantino blev præsident i slutningen af februar 2016, efter Blatter havde været tvunget til at trække sig i oktober 2015. Privatflyene var allerede en sag i 2016, og i begyndelsen af 2017 havde vi to sager.

Den ene var Infantino og hans nærmeste rådgivere meget direkte indblanding i valget en ny præsident i Afrikas kontinentalforbund CAF, hvor den ny FIFA-præsident fik valgt den ukendte men meget loyale Ahmad Ahmad fra Madagaskar. På den måde fik Infantino total kontrol over CAF, og det må FIFA-præsidenten jo ikke blande sig i, selvom forgængerne i embedet har gjort præcist det samme. Og så var det i foråret 2017, at den etiske komité med portugiseren Miguel Maduro i front sagde nej til, at Ruslands sportsminister Vitalij Mutko måtte blive genvalgt til FIFA's øverste råd, FIFA Council. Maduro henviste til reglerne om ikke at acceptere indblanding fra det politiske niveau i fodboldforbundenes hjemlande, og uformelt det helt åbenlyst problematiske i, at russernes minister, som var dybt involveret i en gigantisk skandale om statsstyret doping af russiske sportsudøvere, skulle have en stor rolle i FIFA.

Infantino og hans folk spillede en sang om, at det var nødvendigt med udskiftning fra Blatter-æraen, men alle kunne se, det var hævn over folk, der efterforskede og gik mod præsidenten. Og det har da heller ikke gentaget sig siden i nær samme omfang, det med at gå mod præsidenten.

Hvad var det med anklageren, hvorfor gik han ind i det?

Ingen ved det med sikkerhed. Infantino selv siger, at han holdt diskrete møder med den schweiziske anklagemyndighed for at vise og understrege, hvor alvorligt hans FIFA tog års korruptionskultur, og at man samarbejdede meget aktivt med myndighederne og så meget alvorligt på sagerne. Mange andre mistænker ham for at have tjekket, eller sørget for, at der ikke var noget, der pegede tilbage på ham i det mylder af korruptionssager, vidneudsagn og mistanker, schweizerne og deres partnere i USA kunne tænkes at efterforske nærmere.

Vi ved, at en af Infantinos venner tjekkede tingenes tilstand med anklagemyndigheden, og at Infantino selv mødtes med statsanklageren Michael Lauber tre gange hen over 2016 og 2017. Lauber måtte trække sig fra posten i 2020 med meget skarpe anklager fra den schweiziske føderale domstol om, at han havde forhalet efterforskninger, løjet for efterforskere og handlet på en måde, der skadede den schweiziske stat, i håndteringen af FIFA-sager og, ganske interessant, i forbindelse med de hemmelige møder med Infantino. Så vidt vi ved, er de schweiziske myndigheder stadig i gang med at se på, om der kan føres en sag mod Lauber, Infantino og FIFA.

Det lyder ret alvorligt?

Det ville være et problem for mange premierministre og præsidenter i demokratiske lande. Men det er det ikke for Gianni Infantino. Han har FIFA og de nationale fodboldforbund i sin hule hånd, i hvert fald indtil den dag schweizerne faktisk bestemmer sig for at gøre noget ved sagen. Og det er ikke sikkert, den dag kommer foreløbigt, eller overhovedet kommer.

Og seksuelle misbrugssager? Men de er vel ikke Infantinos skyld?

Altså. Nej. Men der er alligevel nogle ting, der er virkelig, virkelig bekymrende, og som også i mange andre organisationer og sammenhænge havde fået den øverste chef ud i stormvejr.

Det drejer sig bland andet om Afghanistan, Haiti, Benin, Colombia, Venezuela, USA og Canada, hvor der har været sager de seneste år. Det virkelig bekymrende er, at det har taget FIFA så lang tid at reagere i flere af sagerne. Da Infantino holdt sit pressemøde for to uger siden, fremhævede han, hvordan Qatar havde hjulpet Afghanistans kvindelige fodboldspillere med at slippe væk efter Talibans magtovertagelse i 2021. Hvad Infantino glemte at fortælle var, hvordan hans forbund i lang, lang tid ikke reagerede mod den tidligere chef for Afghanistans fodboldforbund, der systematisk misbrugte kvindelige spillere seksuelt. Det samme skete i Haiti, og advokaterne for ofrene i Haiti-sagen har mistænkt et eller andet led i FIFA-systemet for at lække navnene for de forulempede unge kvinder til deres overgrebsmænd, som derefter truede kvinderne på livet.

Det ville være en stor skandale i mange andre organisationer, men i FIFA har det ingen konsekvenser haft, selvom man udefra set har slæbt fødderne i gentagne tilfælde.

I nævnte også Rusland? Eller en russisk minister?

Yes. Gianni Infantino er blevet latterliggjort for at kalde Qatars VM det bedste nogensinde, allerede før turneringen begyndte, men gæt, hvilket VM han også har kaldt det bedste? Ruslands. Endda på talerstolen ved FIFA-kongressen i Paris, da han blev genvalgt til præsident i 2019. Onde tunger vil sige, at det da også er belejligt, når Infantino har modtaget noget i Rusland, der cirka svarer til Elefantordenen i Danmark. Mange har gennem årene haft kig på Infantinos gode forhold til Rusland, vi skrev også om det i sidste uge i Tipsbladet, hvor Infantino arbejdede for Michel Platinis valg som UEFA-præsident helt tilbage i 2006 i samarbejde med Sepp Blatter og Rusland.

Ruslands fodboldforbund var til FIFA's kongres i Qatar i foråret, hvor Ukraines formand var med på en videoappel fra Kijev iført skudsikker vest, og det var påfaldende, hvordan Infantinos FIFA i de første døgn efter Ruslands invasion i februar forsøgte at holde Ruslands landshold inde i FIFA-turneringer med 'IOC-finten', hvor Rusland skulle stille op under neutralt flag og uden russiske flag eller markeringer på spilledragten.

FIFA og Infantino var ved at blive blæst omkuld og ombestemte sig efter kort tid, da først Polen og siden eller andre landshold i VM-kvalifikationen varslede, at de nægtede at spille mod Rusland, men i de døgn så man, at Infantino vil strække sig for at få Rusland med i fodbold igen. Så sent som en uge før VM stod Infantino på G20-mødet i Indonesien og sagde, at han meget gerne så en våbenhvile i Ukraine under VM, noget de fleste ikke-russisktilknyttede eksperter har vurderet gennem efteråret ville være en kæmpe fordel for Ruslands pressede militær.

Og Saudi-Arabien?

Ja, dem var vi også inde på. Hans nye, bedste venner. Eller rettere, det har jo stået på i flere år.

Hvordan det?

Saudi-Arabiens regent Mohammed Bin Salman og hans rådgivere har siden den reelle magtovertagelse i 2015 haft sigtekornet stillet ind på sport. Og det har man gjort i tæt samarbejde med Gianni Infantino. Infantino og Bin Salman havde fælles interesse i at få udvidet VM 2022 til 48 hold og at få indført VM hvert andet år, så det stillede det saudiarabiske fodboldforbund forslag om tilbage i 2018 og 2019. Selvfølgelig på ordre fra regenten. Det mislykkedes, ligesom det heller ikke lykkedes at indføre et voldsomt udvidet klub-VM, som ifølge rygterne i høj grad skulle finansieres med penge fra Saudi-Arabien.

Men de klør på, Infantino og Bin Salman. De har mødtes ofte, også i Saudi-Arabien, og man kan være forvisset om, at FIFA-præsidenten som minimum gerne vil give regenten i Saudi-Arabien det indtryk, at han 100 procent bakker op om Saudi-Arabiens bud på at blive VM-vært sammen med Grækenland og Egypten, et bud der fulgte efter mislykkede saudiarabiske forsøg på at blive partnere med Spanien eller Italien.

Hvorfor vil Infantino det efter al den kritik, der har været af Qatars VM? Det vil jo kun blive vildere med Saudi-Arabien?

Kort fortalt er der penge og stemmer i skidtet. Langt de fleste fodboldforbund i verden, som altså vælger Infantino som præsident, er næsten udelukkende interesserede i, hvor mange millioner, FIFA overfører til dem per år. Infantino laver ikke helt en Donald Trump og udsteder checks med sit billede og underskrift på, men det kunne han omvendt lige så godt gøre, for budskabet er det samme, som da Trump forsøgte at sweettalke amerikanerne med en statens penge før præsidentvalget i USA i 2020. Saudi-Arabien vil med garanti få det til at regne penge over VM-deltagerne og sikkert også dem, der ikke kvalificerer sig til et 2030-VM, og de millioner ville Infantino og Mohammed Bin Salman være afsender på sammen.

Så det kan godt være, vi vil være voldsomt kritiske i Europa og tale om dødsstraf og døde børn i Saudi-Arabiens krig i Yemen og nogle af de mest voldsomme overgreb på menneskerettighederne og mennesker generelt på denne planet. Det rager størstedelen af fodboldforbundene i verden en høstblomst, og derfor vil det være velkomment i flertallet af FIFA's medlemslande. Så kan det godt være, Europa sætter foden ned og forhindrer det, for man kan tvivle på, om europæerne kan og vil acceptere endnu et vinter-VM, det er nok for politisk uholdbart i baglandet.

Men Super League? Det var han da ikke med i?

Det tyder lækkede dokumenter på. Blandt andre norske Josimar har rapporteret om, at en ekstremt vigtig og magtfuld fodboldboss ifølge Super League-stifternes egne dokumenter var indforstået med planen, og det er svært at tolke dokumentet anderledes, end at der er tale om Gianni Infantino.

Allerede før Super League-udbrudsforsøget havde Infantino talt varmt for at indføre en lukket liga i Afrika og Nordamerika, som skulle levere deltagere til hans store, nye klub-VM. Infantino har kæmpet som en høg for at vriste klubfodbolden ud af UEFA's hænder, så brikkerne passer sammen. Og i Europa var der i timerne, hvor Super League-oprøret brød ud i april 2021, stor usikkerhed om, hvorvidt Infantino på talerstolen til UEFA's kongres ville tilslutte sig Super League og dermed tippe magtbalancen. Men det gjorde Infantino ikke, han læste i stedet den massive modvilje og opfordrede til sammenhold, som han oftest gør. Et kursskifte af Infantino kan forklare, hvorfor Super League-udbrudsforsøget kom til at se så amatøragtigt ud, om end FIFA-bossen dog har afvist, han var en hemmelig støtte af projektet.

Men DBU og andre forbund taler om Infantinos gode reformer i FIFA? Er det hele bare elendighed?

Tja. Nu er det hele FIFA's kongres, de over 200 medlemslande, der afgør VM-værtskabet, men det blev allerede bestemt under Sepp Blatter. Der er på papiret indført bedre kontroller med pengene og flere instanser, der skal sikre FIFA mod korruption, magtmisbrug og manipulation. Men bag kulissen bliver politikken og de store beslutninger reelt til på samme måde som tidligere, ved at stærke og rige aktører går sammen med FIFA-præsidenten, som hele tiden sikrer sig politisk flertal ved at dele flere og flere millioner ud til fodboldforbundene. Hvis Saudi-Arabien kan blive VM-vært, siger det jo nok også meget om, hvor alvorligt vi skal tage FIFA's nye kriterier om at tage menneskerettigheder alvorligt som del af vurderingen af kandidatlande. Det ser ud til, at FIFA også i de kommende år er til salg til højstbydende og dem, der vil gå længst i magtpolitikken.

Så. Lev med det?

Ha ha! Ja, Gianni Infantino kunne godt citere Mette Frederiksen her, hvis han ville. Han sidder sikkert på magten og ser ud til at gøre det til 2031, fordi han har overbevist alle i FIFA om, at hans første tre år på posten ikke tæller i de tre perioder, en FIFA-præsident må sidde. Det er svært at se mekanismerne ændre sig. Europæerne og sydamerikanerne truer med at skride og lave deres egne turneringer, det gjorde de senest, da VM hvert andet år var på menuen og truede EM og Copa América på livet. Men det er ekstremt tvivlsomt, at det overhovedet er realistisk, og man kan også spørge sig selv, hvor meget bedre, det til syvende og sidst ville blive, når UEFA og sydamerikanerne i CONMEBOL eksempelvis har vist sig at blive lige så store Qatar-støtter, som Infantino hurtigt blev.

Er der intet, der kan standse ham?

Der er stadig myndighedspersoner i Schweiz, der efterforsker Gianni Infantino for hans møder med Michael Lauber fra anklagemyndigheden. Hvis de eller andre pludselig finder noget på præsidenten og rejser tiltale, kan det ryste tilliden til FIFA-bossen. Men schweizerne har brugt meget lang tid om at forfølge det væld af sager, man kunne have forfulgt efter anholdelserne i 2015, så det ville være opsigtsvækkende, hvis man pludselig går benhårdt efter selveste FIFA-bossen i stedet for nogen længere nede i hierarkiet.