• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

Nye tal overrasker: Så mange er døde i Qatar

Foto: Getty Images

Nye tal viser, at et hidtil uventet højt antal arbejdere er døde i Qatar, siden landet fik tildelt VM-slutrunden.

Af Anders Dehn

Den britiske avis The Guardian bringer tirsdag et overraskende højt tal. Den har opgjort, hvor mange arbejdere der er døde i Qatar, siden FIFA tildelte det lille Golf-land VM-slutrunden for over 10 år siden.

Tallet viser, at blandt gæstearbejdere fra bare fem forskellige lande er 6.750 døde. Det svarer ifølge The Guardian til 12 nye dødsfald hver uge.

Med i beregningen er "kun" arbejdere fra Indien, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka og Pakistan. Det reelle tal er dermed endnu højere, da lande som Filippinerne og Kenya, som sender mange gæstearbejdere til Qatar, ikke er talt med.

Tallet omfatter alle døde fra de respektive lande og altså ikke kun dem, der arbejder med at bygge eksempelvis VM-stadioner. Det ligger dog samtidig fast, at Qatar bygger masser af veje, hoteller, offentlig transport og sågar en ny by for at gøre klar til VM. Derfor hænger slutrunden uløseligt sammen med de tusindvis af døde.

- En meget stor andel af de migrantarbejdere, som er døde siden 2011, var kun i landet, fordi Qatar vandt retten til at afholde VM, konkluderer Nicholas McGeehan, som står i spidsen for NGO'en FairSquare Projects, der beskæftiger sig med arbejderrettigheder i Golfen, til The Guardian.

Qatars regering anfægter ikke tallet, men hævder, at det er proportionalt med antallet af gæstearbejdere i landet.

De 6.750 døde er langt over det tal, der typisk er blevet anvendt. Det var på 4.000 døde frem mod slutrunden. Derfor kommer dagens tal, som den britiske avis har fra de enkelte landes regeringer, som en ubehagelig overraskelse.

Tipsbladet satte i efteråret fokus på netop arbejdernes slavelignende og livsfarlige forhold. Læs om en af dem, der frygter for sit liv, her.