• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Sebastian Stanbury

Skal Norge boykotte VM? Her er Solbakkens holdning

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Norges landstræner Ståle Solbakken kalder det for moralsk og principielt fair at argumentere for et boykot af VM i Qatar, men spørger også, hvad det vil betyde for de undertrykte arbejdere og befolkningsgrupper i fremtiden.

Af Sebastian Stanbury

Debatten om VM i Qatar er på fuldt blus i Norge, efter både Tromsø IL og Strømsgodset har opfordret det norske fodboldforbund til at boykotte turneringen i 2022.

Det sker på baggrund af, at The Guardian i denne uge bragte nyheden om, at mindst 6.750 migrantarbejdere er døde, siden Qatar fik tildelt værtskabet for VM-slutrunden. Den norske landstræner Ståle Solbakken forstår argumenterne for et boykot, men er ikke sikker på, at det er den bedste løsning for fremtiden i golfstaten.

- Moralsk og principielt kan man retfærdiggøre et boykot. Beviseligt har 6.750 mennesker mistet livet, så på den måde er der ingen grund til at diskutere, at et boykot kan være på sin plads, siger Ståle Solbakken til tipsbladet.dk.

- Men jeg ser også på, hvordan fodbolden som verdens største idræt kan påvirke, at de udsatte arbejdere og de andre udsatte befolkningsgrupper i Qatar kan få et bedre liv. Kan fodbolden påvirke det? Så fodbold-VM i Qatar ikke bare bliver præget af skandaler, men så arbejderne og andre udsatte befolkningsgrupper får et bedre liv.

- Kan fodbolden bidrage til det? Kan FIFA bidrage til det? Kan myndighederne i de store lande bidrage til det? Kan fodbolden forenes om sammen at bidrage til, at der kommer noget konstruktivt ud af det? 

- Et boykot ville være et stort statement: Det her finder man sig ikke i. Men så er spørgsmålet, hvad der sker, når boykottet har fundet sted. Hvad sker der så med arbejderne i Qatar? Er det den bedste måde at hjælpe dem på? Den diskussion, synes jeg er, værd at tage, før man siger, at boykot er den eneste løsning.

- Moralsk og principielt er det enkelt. Men jeg synes, at fodboldens myndigheder og de politiske myndigheder skylder sammen at kigge på, hvad der kan gøres, siger den norske landstræner.

Nu er næste skridt, at debatten i endnu højere grad spreder sig, som den har gjort i Norden.

- Vi er der vel i Norge. Vi er der vel i Danmark. Det er et tema i Norge og Danmark, og det kommer det også til at blive i Tyskland, Frankrig, England. Hvis de nationer begynder at røre på sig, hvad så? Hvis formanden for det tyske forbund og Angela Merkel sætter sig sammen, hvad sker der så?

- Hvis FA og Boris Johnson sætter sig sammen, hvad så? Jeg synes ikke, det er så sort-hvidt at sige, at boykot er løsningen.

- Det kan være et flot statement moralsk og principielt, det kan jeg 100 procent følge, men hvad med fremtiden for dem, som er undertrykte, og som ikke har rettigheder? Kan der komme noget godt ud af skandalerne? Hvor meget mere vil FIFA acceptere? Skal de politiske myndigheder presse FIFA? Skal FIFA og de politiske myndigheder i de forskellige lande presse Qatar? Jeg synes, der er spørgsmål, som er værd at stille, siger Ståle Solbakken.

Norge indleder kvalifikationen til VM i Qatar med en udekamp mod Malta den 24. marts.

Læs mere om ønsket om boykot her.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020

Superliga

Mere Superliga

Fokus