• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Victor Risager

Udenrigsministeren reagerer på Qatar-sag

Foto: Getty Images

Jeppe Kofod svarer nu på et spørgsmål om Qatar, efter at to norske journalister i sidste uge blev anholdt og tilbageholdt i oliestaten.

Af Victor Risager

Det skabte overskrifter verden over, og det væltede ind med reaktioner, da to norske journalister i sidste uge blev anholdt og tilbageholdt i Qatar. Her var de to sålede på reportagetur forud for næste års verdensmesterskab i fodbold i oliestaten.

Nu kommenterer den danske udenrigsminister Jeppe Kofod også på situationen.

Det gør han, efter at folketingsmedlem Søren Søndergaard fra Enhedslisten i sidste uge stillede et såkaldt § 20-spørgsmål til udenrigsministeren. Spørgsmålet lød:

“Vil den danske regering kræve af myndighederne i Qatar, at de uforbeholdent undskylder tilbageholdelsen af to norske journalister, og vil regeringen samtidig meddele disse myndigheder, at Danmark vil arbejde for en international boykot af fodbold-VM, hvis diktaturstaten igen forgriber sig på udenlandske journalister, som passer deres arbejde?"

Og det spørgsmål har Jeppe Kofod nu besvaret. Det fremgår af Folketingets dokumentoversigt, hvor svaret lyder:

“Jeg er meget enig med min norske kollega, Anniken Huitfeldt, i, at journalister skal have mulighed for at udføre deres arbejde uden indblanding fra myndighederne – det gælder også i Qatar. Pressefrihed er en grundlæggende værdi, som vi skal værne om.”

“DBU har fra start været imod beslutningen om at placere VM i Qatar. Den holdning deler regeringen. Vi respekterer samtidig fuldt ud DBU’s beslutning om ikke at boykotte VM."

“Jeg og regeringen vil uanset fortsætte arbejdet for styrkelse af menneskerettighederne i Qatar.”

“Hvor går grænsen?”
I sidste uge talte tipsbladet.dk med Søren Søndergaard om, hvorfor han havde stillet § 20-spørgsmålet. Det skyldtes ikke mindst, at han ville vide, hvor grænsen går for Qatar.

- Hvis journalister kan blive anholdt, og VM stadig skal spilles der, hvad er så det næste? At de bortfører nogle spillere eller skyder en dommer? Hvis det bliver forhindret, at man kan dække landet, og man accepterer det, hvor er grænsen så?

- Det er lidt en test på, om regeringens holdning er, at uanset hvor mange Qatar slår ihjel, og hvor mange journalister de anholder, så skal det mesterskab gennemføres, sagde folketingsmedlemmet.

Læs hele interviewet med Søren Søndergaard her.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020