Video : Tipsbladet
VM

- Hvad bliver det næste? At de skyder en dommer?

Folketingspolitiker vil have udenrigsministeren på banen over for Qatar, efter to norske journalister blev anholdt. Han frygter for, hvad det næste bliver.

Den danske regering bliver nu tvunget til at give sin mening til kende i sagen om de to norske journalister, som blev anholdt i Qatar forleden. Søren Søndergaard, medlem af Folketinget for Enhedslisten, har nemlig stillet et såkaldt § 20-spørgsmål til udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Spørgsmålet lyder:

"Vil den danske regering kræve af myndighederne i Qatar, at de uforbeholdent undskylder tilbageholdelsen af to norske journalister, og vil regeringen samtidig meddele disse myndigheder, at Danmark vil arbejde for en international boykot af fodbold-VM, hvis diktaturstaten igen forgriber sig på udenlandske journalister, som passer deres arbejde?"

Søndergaard er stærkt kritisk over for Qatars anholdelse af de to NRK-journalister, der i 32 timer sad fængslet uden mulighed for at kontakte hverken arbejdsgiver, pårørende eller en advokat. De fik også beslaglagt kameraer, pc'er og mobiltelefoner.

- Man kan diskutere, hvor meget fremgang der har været i Qatar, men påstanden er jo, at der er sket lidt i rigtige retning. Men hvis vi får en situation, hvor journalister bliver arresteret og deres materiale beslaglagt, hvordan får verden så oplysninger om, hvorvidt det går i den rigtige eller forkerte retning, spørger Søren Søndergaard retorisk.

- At anholde journalister er et markant skridt i den forkerte retning. Det skal udenrigsministeren selvfølgelig benytte lejligheden til at sige til Qatar meget tydelig.

"Hvor går grænsen?"
Enhedslisten har længe været det eneste parti i Folketinget, der går ind for boykot af VM i Qatar. Søndergaard frygter med egne ord, at regeringen "bliver ved med at træde vande" over for den del af hans spørgsmål, der netop angår boykot.

Om ikke andet håber han, at udenrigsministeren forklarer, hvor grænsen går for, hvad man vil acceptere.

- Min pointe er bare, at man har sagt, at man skulle vægle en taktik med at deltage og presse på, fordi så ville forholdene blive bedre. Hvis det viser sig, at kritiske journalister ikke kan arbejde i Qatar uden at blive anholdt, bliver man nødt til at sige: "Fortsætter I den linje, er det slut", mener Søren Søndergaard.

- Hvis journalister kan blive anholdt, og VM stadig skal spilles der, hvad er så det næste? At de bortfører nogle spillere eller skyder en dommer? Hvis det bliver forhindret, at man kan dække landet, og man accepterer det, hvor er grænsen så?

- Det er lidt en test på, om regeringens holdning er, at uanset hvor mange Qatar slår ihjel, og hvor mange journalister de anholder, så skal det mesterskab gennemføres.

Søren Søndergaard tilføjer, at det i hans øjne er politikerne, der skal beslutte en boykot, ikke landsholdsspillerne eller DBU. Danske Fodboldfans anbefalede tidligere på dagen, at ingen tager til VM i Qatar.

"Qatar har ingen troværdighed"
Så sent som i oktober lovede Qatars VM-komité DBU og de andre nordiske forbund, at der ville være fuld pressefrihed før og under slutrunden. Bare et par uger senere truede selvsamme komité så det norske fodboldmagasin Josimar med søgsmål, hvis ikke mediet trak en artikel tilbage. Nu kommer så sagen med de anholdte journalister.

De to angreb på pressefriheden slider på Qatars i forvejen tyndslidte troværdighed, lyder det fra Søren Søndergaard.

- Jeg mener ikke, Qatar har nogen troværdighed. Jeg var selv i Qatar for nogle år siden med Den Interparlamentariske Union, hvor vi insisterede på at holde nogle møder. Da kunne jeg konstatere, at den store gulvviolin blev fundet frem og spillet på. Der var jo ingen nogen problemer, siger han.

Søndergaard påpeger desuden, at situationen ikke kun er alvorlig for de to norske journalister, der er kommet hjem i god behold. Det er den i høj grad også for de kilder, de har talt med i Qatar.

- Jeg har læst, at de får deres udstyr igen, når det er set igennem - og eventuelt når de migrantarbejdere, der er på billederne, er forsvundet, siger han.

Dansk Journalistforbund påpegede samme problemstilling tidligere på dagen.