• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Anders Dehn

Vil have EU på banen: Vi skal stoppe galskaben

Foto: Getty Images

Den frie verden med EU i spidsen bør blande sig og sørge for, at Qatar bliver frataget VM-værtskabet, mener Europabevægelsen.

Af Anders Dehn

For hver dag der går, stiger presset på FIFA og Qatars VM-værter. Senest har Europabevægelsen nu blandet sig i debatten med en klar opfordring til EU: Qatar bør fratages værtskabet for VM.

Sådan siger næstformand for Europabevægelsen Jens-Kristian Lütken i en pressemeddelelse. Han mener, at der er brug for en hårdere kurs over for Qatar.

- Hvis ikke VM-slutrunder og OL skal ende med udelukkende at blive en tumleplads for verdens despoter, så er vi nødt til at sige fra. Den frie verden bør slå i bordet og melde klart ud, at Qatar godt kan glemme at afholde VM i fodbold, siger han.

- For amerikanerne er fodbold en temmelig perifer sportsgren, så det bliver nok ikke Det Hvide Hus, der kaster sig ind i det værdipolitiske spørgsmål, så undskyld udtrykket: Bolden ligger hos EU. Det er vores opgave at sætte en stopper for galskaben.

Tidligere på året afslørede The Guardian, at mindst 6.750 gæstearbejdere var døde i Qatar, siden landet fik tildelt slutrunden. Det tal dækkede kun arbejdere fra fem forskellige lande, hvorfor det egentlige tal er langt større.

Netop de mange tragedier blandt de mennesker, der bygger stadioner og infrastruktur til slutrunden, hæfter Jens-Kristian Lütken sig ved.

- De mange døde migrantarbejdere siger noget om, at myndighederne i Qatar er fuldstændig ligeglade med de forhold, de hundredtusindvis af migrantarbejdere bliver budt. Det nærmer sig moderne slaveri og er fuldstændig uforeneligt med en glædelig begivenhed som VM i fodbold.

- Fodboldfans over hele verden er ikke i tvivl om, at Qatar ikke bør afholde slutrunden, men de kan ikke påvirke beslutningerne. Derfor er der behov for et stærkt signal fra EU om, at Qatar bør fratages værtskabet for VM.

Det bliver dog næppe statsminister Mette Frederiksen, der tager VM-slutrunden op med sine europæiske kollegaer. Det afviste hun så sent som tirsdag i folketingssalen.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020