• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
VM Troels Bager Thøgersen

Vil have FIFA til at fordømme Danmark for racisme

Foto: Getty Images

En organisation har i et åbent brev bedt FIFA fordømme Danmark for racisme under VM. En ekspert kalder timingen interessant efter sidste uges polemik om Hummel og DBU's sorte protesttrøje mod Qatar.

Af Troels Bager Thøgersen

I sidste uge kom Danmarks landshold, DBU og sportstøj-producenten Hummel i dansk og internationalt fokus, efter Hummel meddelte, at Danmarks sorte tredjetrøje til VM i fodbold var en art 'omvandrende sørgebind' som kommentar til de mange arbejder-dødsfald i forbindelse med de storstilede byggeprojekter i Qatar.

Den udmelding vakte vrede hos VM-arrangørerne i Qatars Supreme Committee, der kaldte Hummels udmeldinger om tusinder af døde for totalt fejlagtige og samtidig bad DBU komme på banen og give nøjagtige informationer til trøjesponsoren.

Nu fortsætter de verbale slagudvekslinger mellem Qatar og Danmark på en ny front.

Medier i Qatar og med relation til den kommende VM-vært fik i weekenden adgang til et åbent brev sendt til FIFA fra en gruppe ved navn 'Denmark Uncensored'.

Her opfordrer gruppen FIFA til at udstyre dommerne under de 64 kampe ved VM i Qatar til at bære armbånd, der fordømmer Danmarks racisme.

- Først og fremmest vil vi hylde jeres ekstraordinære indsats for at organisere VM i Qatar. Og da vi tror, at sport er et universelt sprog, nationer fra hele kloden nyder og forstår, gentager vi vores opfordring til at bruge denne anledning til at fremme menneskerettigheder og til at standse alle tiltag, der undertrykker og ydmyger de sårbare verden over, især i lande, hvor medierne har fejlet i at kaste lys på krænkelserne.

- Amnesty International har rapporteret talrige menneskerets-krænkelser mod flygtninge, immiranter og asylsøgere, og har beskrevet dansk politik mod immigranter som nogle af de mest aggressive i den vestlige verden.

- Vi opfordrer de valgte dommere to at tage 'End Denmark Racism'-armbånd på under kampene ved VM 2022. Vi tror på, at dette vil være et magtfuldt budskab, der støtter de misbrugte og sårbare personer i Danmark. Vi tror også på, at det vil spille en essentiel rolle i at forhindre og afbøde menneskerets-krænkelser i forbindelser med en af verdens vigtigste sportsbegivenheder, lyder det i brevet, som medier i Qatar altså var de første til at rapportere om.

Læs hele skrivelsen til FIFA her

Kan hænge sammen med sidste uges Qatar-trøje
Ordlyden og diskursen i brevet lægger sig i flere afsnit tæt op ad udtalelser og holdninger, topfolk Qatar og FIFA tidligere har givet udtryk for.

Og medier som Doha News, der har dækket det åbne brev til Gianni Infantino, kobler sagen til sidste uges trøjesag i Danmark og til ni landsholds udmelding om, at deres anfører bærer regnbuearmbånd under VM som protest mod, at homoseksualitet er ulovligt i Qatar.

Ifølge en ekspert er det værd at bide mærke i timingen i brevet og dækningen i medier i Qatar.

- Sportsarenaen har altid været genstand for geopolitik og en værdimæssig kamp. VM i Qatar er i særdeleshed et eksempel på det, og er blevet centrum i den generelle værdipolitiske kamp i international politik: demokrati over for autokrati. Den kamp ser vi i fuldt flor i idrætsverdenen i øjeblikket, siger Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut, til Tipsbladet.

- Og vi har gentagne gange i forbindelse med store sportsbegivenheder set alverdens interesseorganisationer, ngo’er, politikere og statsledere bruge opmærksomheden, der følger med begivenheden, til at fremme egen agenda og synspunkter.

Kan timingen i dækningen i medier i Qatar have noget at gøre med Hummel og DBU's Qatar-kritiske sorte landsholdstrøje, der fik international opmærksomhed i sidste uge?

- Det tør jeg ikke gisne om, men opmærksomheden på Danmark er stor i øjeblikket i internationale medier, og derfor er timingen her også interessant.

Der er ikke nogen direkte kobling til sidste uges trøje-debat, men timingen virker påfaldende. Har vi før set kritik og kritikere af Qatars VM-slutrunde blive koblet til racisme?

- Ja, og det har vi endda også førhen hørt fra ledende figurer fra Qatar. Jeg kan blandt andre huske Khaled al-Attiyah, tidligere udenrigsminister og nuværende vicepremierminister og forsvarsminister i Qatar, der kaldte kritikken af tildelingen af VM til Qatar for fordomsfuld, anti-arabisk og racistisk. Det er Sepp Blatter i øvrigt også tidligere citeret for at sige.

Personen eller personerne bag gruppen har ikke kunnet identificeres af Tipsbladet. 

Et website, der tilsyneladende tilhører organisationen, står opført som værende registreret fra Island 21. januar i år, mens alle andre oplysninger er hemmeligholdt.

Screendump fra thetruedenmark.org

Danmark har fået hård kritik af flere menneskeretsorganisationer for beslutningen om, at det er sikkert at sende syriske flygtninge retur til store dele af Syrien.

Qatar bliver af samme menneskeretsorganisationer vurderet til at være en autoritær stat med begrænset ytringsfrihed, diskrimerende love mod kvinder og homoseksualitet, der er forbudt ved lov, samt for slet ikke at have implementeret ny lovgivning, der skulle forbedre stærkt kritisable, diskriminerende og til tider livsfarlige arbejdsforhold for migrantarbejdere.