C/N: Endestation Sverige
Illustration: DBU
Generelle

C/N: Endestation Sverige

Danmark trak Sverige. Og det kan meget vel blive de sidste kampe med Morten Olsen som dansk landstræner. Finally.

I dag var der lodtrækning til EM-slutrunden. Heldigvis trak Danmark Sverige, så risikerer man i det mindste ikke en eventuel ydmygelse af endnu et fodboldtilbagestående land som Ungarn. Og når det er Zlatan Ibrahimovic, så har man i princippet altid en legitim undskyldning. Og det er en sikker billetsælger. Parken bliver fuld, og kommer til at syde af enten national skadefryd eller had, der kun kan udfordres af Christian Poulsens knytnæver.

Men det er et historisk modløst, uinspireret dansk landshold, der skal prøve at sikre sig en plads til EM-slutrunden, der har så mange kvalificerede lande, at selv Færøerne, Island og Bornholm er bedre end Danmark. Uanset hvordan kampen ender, så har det igen været smertefuldt at følge Danmarks vej til en slutrunde. 

Man kan dele spillerne op i tre kasser. De spillere, der rent faktisk er i form Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli og Daniel Wass trives tydeligvis ikke det danske system. Så har man gjort sig afhængig af spillere hvis kampform er for dårlig. Nicklas Bendtner, Pierre Emile Højbjerg, William Kvist, Thomas Kahlenberg. Og endelig så er der de spillere, hvor der ikke er gode nok. Især en spiller som den danske David Odonkor, Martin Braithwaite, er ikke en spiller der skræmmer et modstanderhold. Der er naturligvis også dem, der har haft en acceptabel kvalifikation Kasper Schmeichel, Lars Jacobsen, Riza Durmisi og til dels Simon Kjær. Men det er ikke nok, slet ikke når holdets mest formstærke spillere ikke trives, så bliver det uundgåeligt dårligt.

Det bliver snart bedre med landsholdet. Det siger alle de kloge, der følger U-landetsholdene. Meget bedre. De er moderne fodboldspillere. På nærværende klumme er vi lidt mere interesseret i om folk kan tackle, drible og tyre på mål. Det er ikke alle, der kan det. Yussuf Poulsen er sikkert en spændende spiller. Men han er mere en sprinter end en fodboldspiller. Pione Sisto er også spændende. Men han fylder ikke meget når modstanderne har bolden. Kigger man video fra sommerens slutrunde, så løber folk lige igennem ham. Det er ikke så heldigt. 

Hvis der er et hold, der har en ENDNU lysere fremtid end Danmark, så er det Sverige, der vandt føromtalte U21 EM. Derudover har Malmö FF for andet år i træk en CL-deltagelse på samvittigheden. Erik Hamren har stille og roligt fået seks år som landstræner, og han har holdt lidt for længe fast i sine gamle spillere. Mere Oscar Hiljemark, mindre Kim Källström. Sverige er et dejligt simpelt hold. 4-4-2 som de har gjort de sidste 30 år. Velorganiserede og så losser de bolden op til deres to angribere. Sverige har - modsat Danmark - altid nogle anstændige angribere. Zlatan Ibrahimovic kræver ingen præsentation. Så er der Marcus Berg. Ham kender de godt i Herning. Så er der den selvglade John Guidetti, der sagtens kan blive den næste Nicklas Bendtner. Eller det der er bedre. 

Selvom Danmark tidligere har haft nogenlunde snor i Sverige og Zlatan Ibrahimovic, så er der en god grund til at tage pessimist-hatten på. Danmark er ligesom Brøndby. Det bliver nok godt. Om 3 år. Og Nicolai Jørgensen er Danmarks egen Elbasan Rashani. Det er Sverige, der er favorit.