Blog: Tyveriet på Heden
Generelle

Blog: Tyveriet på Heden

Den engelske grådighed er kommet til Herning. Og det er hjemmeholdet selv, der udviser den. FC Midtjylland burde skamme siger over priserne til kampen mod Manchester United, mener blogger. Søren Højlund Carlsen.

Jeg er glad for, at jeg er født i Danmark. Bevares, de senere år har det været lidt anstrengt, når vores naturlige medfølelse og empati er blevet presset af stemmejagtende politikere og paranoide medborgere. Men for det meste er Danmark et dejligt land at blive født og vokse op i.
 
Især er jeg glad for, jeg ikke er født i England. For eksempel i Manchester eller i Liverpool, hvor jeg så måske ville vokse op i en familie, der fulgte det lokale fodboldhold og, hvor ens identitet var farvet af en klub. For det er hårde år for de engelske fodboldtilhængere, der i stigende grad må se deres klub frarøve dem muligheden for at følge dem ved hjælp af højere og højere billetpriser. Flere og flere ganske almindelige familier må således nu se deres plads på stadion blive indtaget af en dansker på fodboldrejse eller en rig inder, der ellers kun har set fodbold på fjernsynet. På den måde er fodbolden i England ved at forandre sig på grund af grådige klubejere, der ikke har øje for, at fodboldens største aktiv er tilhængerne. Uden dem - ingen klub. Ja, de er sådan set klubben.
 
Heldigvis er den udvikling endnu ikke kommet til Danmark. Her koster et sæsonkort ikke over 10.000 kr. eller en billet til en Superligakamp 500 kr. I Danmark kan du stadig komme til fodbold for lidt over en hundredkroneseddel og du kan stadig købe dig et sæsonkort, uden du så må undvære en vaskemaskine eller en bil. Den tendens er der grund til at glæde sig over og selv om meget naturligvis ville se anderledes ud, hvis alle danske stadions var udsolgt hver eneste weekend, så er det stadig værd at rose de danske klubledere for at modstå fristelsen til at justere priserne.
 
Grådigheden kom til Herning
Indtil nu i hvert fald. For i Herning skal FC Midtjylland som bekendt torsdag spille mod Manchester United i Europa League, og paradoksalt nok har det engelske holds besøg i Herning fået FC Midtjylland til at kaste alt skam overbord og indført engelske tilstande på billetkontoret. Således skal de gæstende Manchester United-tilhængere betale 71 pund for en billet. Det er omkring 700 kr. Oven i kommer så fly og andre rejseomkostninger. 
 
Forestil dig, at dit hold skulle spille mod et obskurt finsk hold i Europa League og hjemmeholdet, så vil have 700 kr. for, at du kunne komme ind og se kampen. Til sammenligning kostede det United-tilhængerne næsten det samme - til sammen - at se klubbens tre udekampe i Champions League. 
 
De høje priser har da også vakt opsigt i England, hvor dem, der så har råd til at rejse med, allerede nu har flaget med et banner med teksten ”Welcome til Scamdinavia”. Velkommen til fuplandet. 
 

På dansk burde der måske stå ”Skamdinavien”, for FC Midtjylland burde skamme sig over priserne til deres kamp mod Manchester United. Nu forstår man bedre, hvorfor der stod dollartegn i øjnene på klubbens ledelse, da de i sin tid trak United, og ikke tårer over de nu dårlige udsigter til avancement i turneringen. Det ville ellers være den normale reaktion, hvis man som fodboldklub trak en så bedre modstander. Men ledelsen i Herning planlagde åbenbart allerede den gang at udbytte både modstanderens tilhængere og sine egne, der også må slå sparegrisen i stykker, hvis de vil ind og se deres hold. Således kan man som sæsonkortholder (selv om man altså er indehaver af et sæsonkort) købe sig en billet til mindst 400 kr., mens andre må betale det samme som de engelske gæster, nemlig 700 kr. 
 
Tilhængere er ikke kunder 
FC Midtjylland har forsvaret de høje priser med, at det er ”markedskræfterne”. Således sagde direktør Claus Steinlein ifølge sn,dk, at de måske oven i købet skulle være dyrere. ”Vi kunne have solgt over 50.000 billetter. Så i forhold til udbud og efterspørgsel skulle prisen måske have været endnu højere”, sagde Steinlein og afslørede dermed en grådighed på højde med ejerne af Liverpool FC’s, der fornylig måtte æde en prisstigning i sig igen, da tilhængerne heldigvis fik held med en protestaktion.
 
Nu vil mange nok sige, at direktøren jo har ret og at det bare er markedskræfterne, der er på spil. Og jeg er også bare naiv og gammeldags i min forargelse over Midtjyllands grådighed og udviklingen i England. For i et moderne samfund er det vel udbud og efterspørgsel, der gælder? 
 
Muligvis, men jeg vil til min dødsdag fastholde, fodbold er ikke som resten af samfundet. Fodbold er en verden for sig selv, hvor der gælder andre regler end i Elgiganten. Her vokser vores børn op med et hold og her bliver en bestemt klub en del af ens identitet og stolthed på en måde, så man til sidst nærmest ikke har noget valg. Man skal simpelthen følge ens hold og man skal på stadion for at være med i familien og i det fællesskab, der beriger dit liv med glæde og sorger, sammehold og fællesskab, sejre og nederlag. At holde med et fodboldhold er altså ikke det samme som at købe en blender eller gå i biografen.
 
Fodboldtilhængere er med andre ord ikke kunder i en butik. De er en del af en klub - en del af noget større. Fodbold er familie, og ens familie skal ikke udbytte en og grådigt tage dine sidste penge. For vi afleverer jo gladelig vores penge til klubben, hvis vi kan se fornuften i det. For når de penge går til holdets succes og til vores fodboldfamilie, så er det helt i orden med os. Men der må være grænser for grådigheden - og den har man for længst overskredet i England og nu altså også i Herning, hvor man udviser en eklatant mangel på forståelse for selve ånden og sjælen i fodbolden. Det burde måske ikke overraske fra en fusionsklub, der har den samme alder som en teenager. Men det kunne nu være klædeligt, hvis man i det mindste ikke opførte sig som en grådig konfirmand.