Bundesliga

"Det bedste vi nordjyder ved, er vin ad libitum og transferfrie spillere"

Ordene kommer fra AaB's sportsdirektør Lynge Jakobsen, der har formået at skabe nordjysk succés med en hel række af transferfrie spillere. Fra AaB's formodede startformation mod FC Midtjylland på søndag har nordjyderne kun betalt transfersum for én spiller

AaB har kæmpet sig til bronzemedaljer i sidste sæson, en plads i gruppespillet i UEFA Cuppen og en aktuel andenplads i SAS Ligaen med et hold, hvor hovedparten af spillerne er hentet på frie transfers. Resten er fra klubbens egen ungdomsafdeling, og så er der Michael Jakobsen, som klubben hentede for et symbolsk beløb i PSV Eindhoven i 2005. Angiveligt under én million kroner. Nordjyderne kan lide de gratis glæder.

- Det bedste vi nordjyder ved, er vin ad libitum og transferfrie spillere, siger Lynge Jakobsen spøgefuldt og forklarer, hvorfor overvægten af transferfrie spillere i AaB er så markant.

- Vi forsøger selvfølgelig altid at gøre den bedste handel som muligt, men det er i høj grad også et spørgsmål om det muliges kunst. Hvis en Rade Prica f.eks. skulle være købt fri af Hansa Rostock sidste år, så havde han formentlig været for dyr for os. Og så må vi gøre op med os selv, om vi vil have en mindre god spiller eller vente, siger Lynge Jakobsen.

AaB tilbyder godt bytte
En række svenske og norske spillere er i tidernes løb kommet til AaB fra mere eller mindre mislykkede ophold i udlandet. Ståle Solbakken, Jozo Matovac og Frank Strandli var stammen på holdet, da AaB sikrede sig sit seneste mesterskab i 1999. Nu hedder de udenlandske profiler Andreas Johansson, Rade Prica og Danny Califf.

- Vi har noget meget attraktivt, som vi kan bytte med. Hvis vi tager de norske og svenske spillere, der har været og er i klubben, er de næsten altid kommet tilbage på deres respektive landshold. Spillere som Prica og Johansson kunne jo bare ringe til Matovac eller til Anders Andersson, og høre om deres erfaringer, og så tænker de, at AaB nok ikke er det værste sted. De var jo ikke kommet, hvis AaB var en lorteklub. Fri transfer eller ej, forklarer Lynge Jakobsen, der bruger det, som han ofte bliver kritiseret for til at lokke spillere til klubben.

- AaB og jeg i særdeleshed bliver ofte kritiseret for at sælge for mange spillere, men hvis erfaringerne var, at vi var en klub, som man blev forlovet med, når man satte sin underskrift, så ville ingen hertil. I den her sammenhæng betyder det utrolig meget, at vi kan få spillerne videre senere hen. Jeg ved godt, at der er mange der ikke kan lide det, men sådan er det, siger Jakobsen.

Heldet spiller ind
Lynge Jakobsen er heller ikke bleg for at indrømme, at det handler om mere end bare klubbens ry og rygte. En stor portion held spiller ind i processen, når AaB skal hente en ny spiller på en fri transfer.

- Jeg lapper det selvfølgelig i mig, når folk siger, at det er godt købmandskab, men det handler også i høj grad om held. Det er en kliche, men man skal være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og så er det selvfølgelig væsentligt, at jeg har været i gamet i mange år og har en masse kontakter rundt omkring, forklarer sportsdirektøren.

Held eller ej, så tørner AaB sammen med FC Midtjylland på søndag i en kamp mellem nummer to og tre i SAS Ligaen. En kamp der også er står mellem to helt forskellige indkøbsstrategier. FC Midtjylland betalte angiveligt CSKA Moskva omkring fire millioner for den moldaviske reserveangriber Sergej Dadu. Altså mere end fire gange så meget som den samlede pris for AaB's idealopstilling.

AaB satser altså på de transferfrie løsninger, hvilket ind imellem giver spillerne lempelige vilkår, når de skal forlade klubben igen. Det havde Fredrik Winsnes, der frit kunne forlade klubben i sommer, efter at have fuldført halvdelen af sin kontrakt med aalborggenserne. En spiller som Rade Prica kan være den næste, der bliver skudt af.

- Vores politik er helt klart, at vi ikke vil give frikøbsklausuler eller lignende i kontrakterne med spillerne, men nogle gange må man så også opveje plusser og minusser, så vi har da tilbudt det et par gange, men det er ikke noget vi har lyst til at praktisere, og i tilfældet Rade Prica er der ikke nogen frikøbsklausul, understreger han.