Symbolsk for "AC" at blive vraget i FA Cup-finalen

Det vil på mange måder være symbolsk for Andreas Christensens tid i Chelsea, hvis Thomas Tuchel vejer og finder ham for let til lørdagens FA Cup-finale, skriver Tipsbladets Jacob Hansen.

Det startede alt sammen i 1872, da Wanderers besejrede Royal Engineers med 1-0. I eftermiddag fejrer verdens mest berømte pokalturnering sit 150-års jubilæum, når Liverpool og Chelsea brager sammen på Wembley Stadium.

En fantastisk milepæl for en turnering, der igennem årene har budt på fantastiske kampe, og der er også masser at se frem til i årets finale. Ikke mindst på baggrund af deres seneste duel imod hinanden. Den stod også på Wembley og i en pokalfinale, da The Reds og The Blues udkæmpede en formidabel Carabao Cup finale, der trods enorme chancer til begge hold alligevel sluttede 0-0 efter 120 minutters fodbold.

En efterfølgende episk straffesparkskonkurrence var en understregning af de to giganters jævnbyrdig. Deres to møder i Premier League i denne sæson sluttede 2-2 og 1-1 og det krævede 22 straffespark at få afgjort finalen i Liverpools favør.

Farvel til AC?
Chelsea vil have revanche, men det bliver desværre næppe med en dansker i en hovedrolle, hvis det sker. Andreas ”AC” Christensens tid i Chelsea lakker højst sandsynligt mod enden. Endnu er intet konfirmeret, men der har siden tidlig januar floreret adskillige rygter om, at han er at finde i Barcelona efter sommerpausen.

En interesse der fra cataloniernes side går helt tilbage til ACs Brøndby-dage og parterne skulle nu endelig have fundet hinanden. AC kan se tilbage på fem sæsoner i London, som bla. har budt på 92 ligakampe. De fleste af dem opnåede han i debutsæsonen, hvor det blev til 27 under Antonio Conte, siden har et blandet forhold til trænerne holdt antallet af ligakampe nede på det middelmådige.

Frank Lampard kunne ikke længere se fidusen i danskeren, da de gik ind til deres anden fælles sæson, og det krævede et skifte til den nuværende chef, Thomas Tuchel, før AC blev støvet af og blomstrede op igen. Tuchels interesse i at anvende AC er dog kølnet betragteligt efter nytår i takt med, at det blev mere og mere klart, at danskeren ikke var interesseret i at forlænge den kontrakt, som løber ud efter denne sæson.

Christensen er kun anvendt seks gange i Premier League efter årsskiftet, hvorfor han næppe er at finde i startopstillingen til eftermiddagens brag. Det vil der i så fald være en symbolik i, når AC kigger tilbage på sine fem sæsoner i Chelsea. Der var antydninger af, at det kunne have været formidabelt ophold, men det materialiserede sig aldrig helt på bundlinjen.

Lige ved og næsten
Kronen på værket er selvfølgelig sejren i Champions League i sidste sæson, men mesterskabet nåede klubben aldrig i danskerens tid på Stamford Bridge. De har til gengæld været i fire engelske cup-finaler mens AC har været i klubben.

Han var ikke en del af truppen til Carabao Cup-finalen i februar. Han sad på bænken i hele kampen i finalen i samme turnering i 2019. Han blev skiftet ind i finalen i FA Cuppen i 2020, men var ikke en del af truppen i finalen i samme turnering sidste år. Måske derfor tabte Chelsea alle fire finaler?

Han startede også på bænken i finalen i Champions League i sidste sæson og var med til at fighte 1-0 sejren i land, og forhåbentlig for AC kommer han også til at spille en rolle i lørdagens finale mod Liverpool. Og med en sejr vil et blandet ophold i Chelsea trods alt slutte med et højdepunkt.

Historisk finale
Hvis vi fjerner de danske briller, er der rigeligt at se frem til i forbindelse med eftermiddagens kamp. Det er kun anden gang, at de samme to klubber mødes i både Liga og FA Cup finalen i samme sæson. Det skete også i 1993, hvor Arsenal og Sheffield Wednesday duellerede i et par dramatiske kampe med John ”Faxe” Jensen i en hovedrolle. Arsenal endte dengang som vinder af begge turneringer.

Skulle Liverpool gentage kunststykket, holder de liv i drømmen om at vinde en historisk ”quardruple”. Om end Premier League-titlen hænger i en tynd tråd, eksisterer muligheden stadig teoretisk. Manager Jürgen Klopp erkender, at de begynder at føle presset.

”Indtil nu har det været en succesfuld sæson, men vinder vi ikke noget, vil det ikke være sæsonen”, har Kloppo udtalt til Liverpool Tv i optakten til kampen.

”Vi vandt Carabao Cup, men vi er Liverpool, vi har et verdensklasse-hold, men det er vanskeligt at definere en sæson som absolut succesfuld, hvis vi kun vinder dén, når vi også har været i de øvrige finaler. Det ved vi godt, den afgørende del af sæsonen kommer nu”, erkendte tyskeren, idet han insisterede på, at alle i klubben lever fint med presset.

Første tyske vinder
Uanset hvem der vinder dagens finale, vil det for første gang være en tysker, som fører sin klub til tops i FA Cuppen, og skulle det blive Chelsea, vil det være lidt oprejsning for de seneste års skuffelser. Det er femte gang på seks sæsoner, at de har spillet sig i finalen, men kun én af disse blev vundet.

I de seneste to sæsoner gik klubben ind til finaler mod henholdsvis Arsenal og Leicester som favorit til trofæet, kun for at lide knebne 2-1 og 1-0 nederlag. Med to nederlag i Carabao Cup-finaler samt et nederlag i Community Shield-finalen i 2018 har Chelsea tabt deres seneste fem besøg på Wembley.

Skulle klubben tabe dagens finale, bliver det første gang i historien, at samme klub taber finalen tre i træk. Newcastle har tabt tre finaler i træk, men spredt ud over 1974 samt 98-99. Chelsea kan i det mindste hente trøst i, at de besejrede Liverpool i klubbernes hidtil eneste møde i en FA Cup-finale.

Det var med Didier Drogba som matchvinder i en 2-1 kamp og Liverpools forhold til turneringen har været forbløffende resultatløst efter en ellers formidabel periode med fire trofæer mellem 1986 og 1992. Faktisk har klubben ikke vundet FA Cuppen på Wembley siden netop 1992 med Jan Mølby i startopstillingen.

De to mellemliggende sejre kom på Millenium Stadion i Cardiff under Wembleys ombygning og ikke siden 2006 har Liverpool vundet trofæet. Sidste gang de var i finalen i både Liga og FA Cup i samme sæson var i 2012. Her vandt de Liga Cup-finalen efter straffesparkskonkurrence og tabte efterfølgende FA Cup-finalen til…Chelsea!

En kort Chelsea-æra slutter snart for AC, en lang Chelsea-æra rinder ud for Roman Abramovich og 40.000 blåklædte Chelsea-tilhængere vil være klar til at fejre begivenheden med en titel. I vejen står det måske bedste Liverpool-hold i historien på jagt en historisk firling. Der er masser at glæde sig til i den 141. finale i FA Cuppen.