Video : Tipsbladet
Superliga

Opgivende Tøfting: Jesper Sørensen er jo ikke dum

- Det ser kulsort ud for Brøndby, men jeg gav mig selv den opgave, at finde nogle lyspunkter, skriver Tipsbladets kommentator, Stig Tøfting i sin ugentlige klumme

NÅR JEG KIGGER på Brøndby, så er der et virkelig stort spørgsmål, der presser sig på: Kan det overhovedet blive værre end det er lige nu?

Jo, man kan selvfølgelig tænke sig alle mulige ulykker som nedrykning og konkurs, men siden Brøndby reddede sin Superliga-status i 2013 med en sidste kamps gyser mod Horsens, så har jeg ikke set Brøndby stå et lige så elendigt sted som nu.

  • Ja, man fik reddet sig en slutspilsplads, men sjettepladsen bliver ikke forvandlet til andet end det. Med mindre et regulært mirakel indtræder - og den slags tror jeg ikke på. 
  • Der er en fankrise, der stadig ikke er løst, og som torsdag blev endnu værre.
  • Salgsemnerne i truppen er små - og der er ikke tegn på store succeshistorier fra Masterclass-spillerne.
  • Spillet på banen er langt under niveau, og nedsmeltningen i 4-0-nederlaget på hjemmebane mod Randers var decideret pinlig!

SÅ NEJ, DET ser i mine øjne kulsort ud for Brøndby og Jesper Sørensen, der har været mesterskabsspillet helt store skuffelse.

Det gode ved fodbold er som regel, at der venter en ny kamp rundt om hjørnet, hvor man kan tage revanche for en dårlig indsats. Det gælder også for Brøndby, men uheldigvis så er det FC København, der venter på den anden side af kridtstregerne. I Parken endda.

I min verden er der ikke meget der taler for, at Brøndby kan få point på tavlen i derbyet på søndag, men man kan i det mindste give alt for klublogoet, trække i arbejdstøjet - og på den måde vise, at man VIL det!

MAN KAN SELVFØLGELIG også vende det om og spørge, hvor lyspunkterne er for Brøndby i en mørk tid? Jeg indrømmer gerne, at de var svære at finde og fantasien fik frit spil, men her er nogle stykker:

  • Som sagt kan placeringen i slutspillet ikke bliver værre. Der har man ramt bunden og det kan kun gå fremad.
  • Brøndby-fansene kan ikke udvandre som de gjorde på Brøndby Stadion i søndags. Der kommer nemlig ingen blå-gule fans…
  • FCK har aldrig vundet fem hjemmekampe i træk mod Brøndby - og de står på fire i træk nu.
  • Brøndby har trods alt tre spillere, der kan blive værdifulde i et derby, nemlig Nicolai Vallys, Mads Hermansen og Ohi Omoijuanfo. Det er de tre spillere, der over sæsonen, har leveret en godkendt indsats.
  • Københavner-derbyer lever deres eget liv og ingen træner skal bruge lang tid på at motivere sine spillere.
  • Der er forholdsvis meget ro om økonomien.

Jeg lytter gerne til flere forslag!

DET ER HÆVET over enhver tvivl, at Jesper Sørensen ikke har løftet Brøndby som både han, fansene, spillerne og han selv havde håbet på.
Han har stået i spidsen for Brøndby i ni kampe med et pointgennemsnit på beskedne 1,33 per kamp, hvilket gør ham til den næstdårligste Brøndby-træner. Kun Auri Skarbalius var ringere med 1,29.

Så både Sørensen og truppen er naturligvis hårdt ramt på selvtilliden, og det er ikke den bedste ballast at gå ind til et derby med. Det betyder også, at man må kigge hinanden dybt i øjnene - og være enige om, at man i hvertfald ikke må tabe på manglende vilje, gnist eller arbejdsindsats. Her skal alle løbe de sidste meter.

NU TROR JEG ikke, at man kan bruge fiaskoen mod Randers som målestok for, hvor Brøndby befinder sig. Det var en sjælden nedsmeltning - og Randers er et godt hold, ja faktisk det mest formstærke hold målt på de seneste fem kampe.
Det ændrer dog ikke på, at Brøndby har flere problemer i mine øjne. For det første fremstår holdet for letbenet på midtbanen.

Jeg ved godt, at vi alle sammen brokkede os, når Radosevic ikke kunne ramme en elefant i røven fra tre meters afstand, men han var altså garant for, at ærmerne blev smøget op og noget power i nærkampene, så hvorfor ikke bruge ham i den her situation?

DET ANDET ER, at Brøndby stadig lukker for mange mål ind. Alligevel holder Jesper Sørensen stædigt fast i et firmandsforsvar, der ikke fungerer. De har alt for store problemer med at spille sig ud nedefra.

Kig på Frederik Winther og Rasmus Lauritsen. Det klarer de ikke. Jeg savner en forsvarsgeneral, som man indtil sidste sommer havde i Andreas Maxsø. Den type findes ikke hos Brøndby i øjeblikket, så det vil i mine øjne give mening, at spille med tre mand i et centralt forsvar.
I Kevin Mensah har man en oplagt wingback i venstre - og både Sebastian Sebulonsen og Daniel Wass kan vel klare den i højre.

TRE-MANDSFORSVARET VIL vil samtidig gøre det muligt at spille med to centrale angribere, hvis wingbackerne kommer frem og slår nogle indlæg. Samtidig får Brøndby endnu en angriber at spille den op på og noget mere pondus i feltet.

Jeg siger ikke, at det er den store forkromede løsning på alle Brøndbys problemer, men der skal jo ske noget andet nu.

Jesper Sørensen kan jo ikke bare læne sig tilbage og forvente, at tingene lige pludselig flasker sig. Selv hans eksamensopgave til Pro-licensen handlede om tre-mandsforsvar, så han kunne jo passende genlæse den - og jeg skal nok fortælle ham, hvor han kan finde den, hvis han har smidt den ud….

JEG SAVNER I DEN grad også noget lederskab og udtryk på Brøndby-holdet. Det er alt for pænt og poleret - og allerværst, så var det et passivt Brøndby-hold, vi så mod Randers. Det er så langt fra klubbens DNA, som man overhovedet kan forestille sig.

Jeg må også sige, at hvis tilgangen og indstillingen er den samme mod FCK som den var mod Randers, så kan det jo gå fuldstændig galt for Brøndby, hvis FCK rammer dagen. Så taler vi tenniscifre, selvom det faktisk aldrig er sket i de 101 tidligere opgør.

Faktisk er det kun sket 10 gange at vinderholdet har scoret fire mål eller flere i en derby-kamp. Det har FCK gjort seks gange, mens Brøndby har prøvet det fire gange.

PÅ DEN BAGGRUND løber Brøndby måske ikke ind i en gigantisk røvfuld, og FCK er måske heller på deres topniveau lige nu, men et hold, der har nappet 2,44 point i gennemsnit per kamp i foråret og scoret 21 mål er jo ikke lige sådan at lægge arm med.

Jacob Neestrups mandskab kommer dog ikke let til sejrene i øjeblikket - og tabte senest pokalkampen i Farum med 3-2. De har nu kun vundet en ud af de seneste fire kampe, hvilket vi ikke har set før under Neestrup.

Jeg har stadigvæk FCK som tårnhøj favorit i søndagens opgør, og Brøndby kan jo næsten kun overraske. Det gør det dog langt fra til en gratis kamp for Brøndby.
Lad os nu sige, at de som forventet taber til FCK i Parken, så handler det jo om cifrene, men ikke mindst måden det er sket på. Om udtrykket.

FOR JA, EN Brøndby-træner, der taber flere kampe end han vinder er selvfølgelig fyringstruet. Det ved han også godt, for Jesper Sørensen er jo ikke dum, men faktisk en intelligent fyr. Det var han som spiller og er som menneske.

Jeg begyndte denne klumme med at sige, at tingene dårligt kunne blive værre for Brøndby, men lad os lige tales ved søndag aften…