• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Stig Tøfting

Tøffe om Sørensen: Hvad fanden havde I forventet!

Foto: Getty Images

Tipsbladets kommentator, Stig Tøfting, kan godt se, at Brøndby har flyttet sig. Det skriver han i sin ugentlige klumme, hvor han denne gang tager Brøndby under luppen.

Af Stig Tøfting

LADER VI BLIKKET glide ned over Superligastillingen, så burde alt vel ånde fred og ro i de danske klubber. FCN, FCK, FCM, AGF, Brøndby og Viborg i top-seks er vel noget de fleste kan affinde sig med.
En del utilfredshed i OB og lidt mindre i Randers, selvfølgelig, men ellers ikke de store ulykker.
Alligevel kan jeg høre utilfredsheden med Jesper Sørensens indsats i Brøndby, og nej, jeg er da heller ikke blæst bagover af Sørensens indtog i Brøndby, men helt ærligt: Hvad fanden havde man forventet?

JEG SYNES I HVERTFALD, at det er unuanceret at give ham skylden ene mand for, at Brøndby ikke er sprintet afsted med samme fart som FCN og FCK i Superligaen. De to hold virker i en klasse for sig selv i øjeblikket. FCN på en fasttømret spillestil med et fast flow af store talenter nu også tilført noget rutine og erfaring i Marcus Ingvartsen, der blev dobbelt målscorer i torsdagens Europa Cup-kamp, og Jeppe Tverskov, mens FCK’s mandskab er dyrt sammensat.

Ellers ser jeg egentlig ingen andre hold, der har spillet bedre end Brøndby i de første fire kampe. Nederlaget til FCN var forventet, men det er værd at huske på, at Brøndby faktisk spillede fremragende i første halvleg - og hvem ved, hvordan opgøret havde udviklet sig, hvis Henrik Heggheim havde gidet at hoppe på FCN’s frisparksmål.
Det samme med nederlaget mod OB. Her slog Simon Hedlund op i banen og undlod at bremse OB-kontraen.

JEG SIGER IKKE - og jeg gentager - jeg siger IKKE, at det kun er på grund af de individuelle fejl, at Brøndby ikke har hentet flere point, men at spillerne ikke overholder simple aftaler eller ofrer sig, er jo ikke Jesper Sørensens fejl.
Det er jo ikke fordi, at jeg ikke vil klappe til Jesper Sørensen, men det kræver at grundlaget er til stede.
Man hører jo næsten, at alt er håbløst i Brøndby, og jeg ved godt, at overskrifter med Brøndby som regel bliver læst og set, men det kan også hurtigt blive en letkøbt omgang uden nuancerne.

DA NIELS FREDERIKSEN blev fyret, tænkte jeg da også, at NU hentede de et stort og rutineret trænernavn, men sådan en type var måske også kommet med en liste på fire-fem spillere, han gerne ville ha’.
Det har Carsten V. Jensen ikke ønsket og nu kan han i ro og mag hente de spillere, han synes - og han kommer ikke til at høre noget brok fra Jesper Sørensen, der er en firmaets mand.
Derfor skal Carsten V. Jensens handler - eller mangel på samme - også med i billedet omkring Jesper Sørensens indsats.

DER ER INGEN tvivl om, at CV har åbnet pungen i jagten på midterforsvarere. 40 millioner kroner er brugt på Rasmus Lauritsen og Jacob Rasmussen, hvor den sidstenævnte virker som det klart bedste køb. Mange penge - og selvfølgelig skal Jesper Sørensen have dem til at fungere sammen.
Der blev også brugt en pæn sum på Nicolai Vallys og Ohi Omoijuanfo ligesom man var parat til bruge i omegnen af 20-22 millioner kroner på Elias Achouri. Han valgte så FCK, men det er jo ikke fordi, at CV og Brøndby hverken vil eller kan. Klubben er bare ikke den magnet på spillere, som den har været tidligere.

I STEDET HAR Brøndby hentet polske 19-årige Mateusz Kowalczyk og 21-årige Yuito Suzuki, og jeg er da helt med på, at det næppe tilfredsstiller fansenes forstilling om forstærkninger. Der er også andre, der brokker sig over, at det vil gå ud over Masterclass-spillerne, at man henter unge udlændinge.

Men hvad nu hvis Kowalczyk og Suzuki viser sig at være spillere, der kan sælges for 50 millioner kroner eller mere om nogle år til forskel fra de måske 20-30 millioner man kan få for nogle af Masterclass-spillerne. I bedste fald.
Kowalczyk havde interesse fra Serie A og Suzuki er med omkring det japanske U21-landshold.

JEG KAN SAGTENS forstå det valg. Det er jo ikke et enten-eller, men et både-og, altså både Masterclass og udenlandske talenter med videresalgspotentiale. De frugter skal også høstes.
Jeg tænker ikke, at det er spillere, der bare lige træder ind og brænder Superligaen af, og det viser jo, at Jesper Sørensen virkelig skal smøge ærmerne op for at få de spillere, som han har til rådighed, til at funkle.

HVAD ER KRITIKPUNKTERNE så? Ja, jeg hører noget i retning af, at Brøndby spiller kedeligt og at man ikke kan se noget udvikling.
Jamen, hvad er kedeligt? Brøndby blev under Niels Frederiksen mestre på IKKE at have bolden ret meget, men der hørte jeg ikke noget om kedelig fodbold.
Spiller de langsommere? Ja, måske, men når man har boldfaste midtbanespillere med Wass, Vallys, Greve og Evjen, så vil man jo have flere berøringer i forsøget på at kontrollere kampene.
Udvikling? Altså, jeg ser da et Brøndby-hold være langt mere på boldene end tidligere. Faktisk er de det hold i Superligaen, der er fjerdemest på bolden, hvilket også var et af ønskerne til Jesper Sørensen.

JEG SER OGSÅ et hold uden håndbremsen trukket, et hold, der gerne går i genpres for at generobre bolden hurtigt og som gerne vil de hurtige sideskift. De vil også gerne finde Nicolai Vallys i mellemrummene eller slå den op på en angriber. Masser af variation og frihed til spillerne, synes jeg.
Så bliver der også sagt, at Brøndby ikke skaber chancer, men der er de altså også fjerdebedst i Superlligaen, hvor de snitter cirka 10 chancer per kamp.

HAR JESPER SØRENSEN ikke også fået Mathias Kvistgaarden op på et højere niveau? Og Nicolai Vallys? I en grad, så kun Victor Claesson er bedre på den plads i Superligaen. Men altså man kan jo ikke lave en Mazda om til en Maserati. Jeg tænker da heller ikke, at Pep Guardiola ville kunne lave Blas Riveros om til Alphonso Davis.
Bare for at sige, at den trup Jesper Sørensen har til rådighed har nogle begrænsninger.

Sørensen har heller ikke haft meget at skyde med fra bænken, men måske bliver det bedre med ankomsten af Kowalczyk og Suzuki. Selvom de med garanti skal bruge noget tid på a finde sig til rette.

Der er sgu’ også for meget dødvægt i Brøndby-truppen. Carl Björk er dog netop lejet ud i 18 måneder, men jeg tænker også på spillere som Rasmus Wikström, Joe Bell, Christian Cappis. Yousef Salech virker også oplagt at vinke farvel til eller ud på en lejeaftale, mens Simon Hedlund - trods en relativ ny kontrakt - også ser ud til at have udspillet sin rolle.

Sæt bare i gang, CV! Og så ville jeg hente en, der kan noget på egen hånd.

SÅ NÅR SLAGENE hagler ned over Jesper Sørensen, så husk også på, hvad han har at arbejde med.
Jeg anerkender også - som jeg har skrevet før - at en Brøndby-træner, der taber flere kampe end han vinder, ikke er Brøndby-træner ret længe.
Så jeg er bestemt ikke ude på at frede Jesper Sørensen, men fordi Brøndby er så nemme at falde over og fordi deres historie og ambitioner er så store, så skal vi lige have det hele med.