• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
 • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
  Tilmeld nyhedsbrev
 • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Stig Tøfting

Tøffe: Ja, gu' er Jesper Sørensen fyringstruet

Foto: Getty Images

- En Brøndby-træner, der taber flere kampe end han vinder, er ikke Brøndby-træner ret længe, skriver Stig Tøfting i sin ugentlige klumme på Tipsbladet

Af Stig Tøfting

ER DU SUNSHINE for en start, de tre flyvende F’er - FCN, FCK, FCM - har fået i Superligaen!
Det ser i hvertfald ud til, at de øvrige klubber skal have rystet sommerferien hurtigt af sig, hvis de skal følge med de tre Formel 1-racere, der har taget de to første sving med bravour.

 • FCK vinder godt nok kun knebent over Lyngby og Vejle, og holder lige lovlig meget åbent hus i defensiven, men sejrene er kommet i hus, hvilket er guld værd i en opstartsperiode. Nu er de også klar til Champions League-braget mod Sparta Prag.
 • FCM er også kommet resultatmæssigt flyvende ud af startblokken. Sejre over Hvidovre og Silkeborg er måske forventeligt, men midtjyderne har set skarpe og velforberedte ud, altså hvis vi lige ser bort fra Europa-kvalifikaitonskampen i Luxembourg, hvor kun Edward Chilufyas kongekasse i de døende minutter sendte FCM videre.
 • FCN er dog den helt store raket i forsamlingen. 4-1 over sidste års nummer fire, Viborg og 3-1 over sidste sæsons nummer tre, AGF, er vanvittigt overbevisende.

I DET SELSKAB må Brøndby stå noget misundelige tilbage. De skal i hvertfald have kridtet skoene, hvis de skal gøre sig gældende i toppen - og det må jo være Brøndbys klare ambition.
Jo, sejren i Silkeborg i første runde var godt gået, Brøndby skabte de nødvendige chancer, var pænt effektive og Thomas Mikkelsen leverede varen i kassen, mens det var fuldstændig unødvendigt at smide sejren mod OB.

I realiteten burde Brøndby have stået med fire point, men skal vi lige vende nederlaget til fynboerne, så må jeg gentage mig selv, og slå fast, at jeg havde revet hovedet af Simon Hedlund, hvis jeg havde været hans holdkammerat eller træner.
Hvad f…. Var det for en attitude! Hedlund havde to muligheder for at tackle, og der er så få sekunder tilbage. Det så ud som om, at han ikke ville have beskidte knæ…

DERFOR SYNES JEG, det var befriende, at Jesper Sørensen gik ud med en kritik af spillerne. Brøndby-træneren er en rolig og velovervejet type, men det var helt på sin plads at give en skideballe i medierne. Det er jo ikke lilleputspillere, han har rendende.
Så er der nogle, der mener, at det er et tegn på, at han har tabt omklædningsrummet. Slap lige af!
Selvfølgelig skal han da også kunne give kritik - og jeg er da helt med på, at det ikke er et trick man skal bruge alt for tit, men jeg håber da, at det har virket.

I DET HELE TAGET er der mange holdninger til Jesper Sørensen. Sådan er det at være Brøndby-træner, og sandheden er også den helt simple, at en Brøndby-træner, der taber flere kampe end han vinder ikke er Brøndby-træner ret længe.

Den situation kan Jesper Sørensen hurtigt havne i, hvis ikke han får vendt skuden i en ruf. For ja, gu' er han da fyringstruet.

Det kan dog vise sig mere end svært, hvis vi kigger på søndagens kamp. Her venter Superligaens bedst spillende mandskab, nemlig FCN - og bliver det også til et nederlag, så følger Brøndby den snorlige linje fra de to seneste sæsoner, hvor resultatet har været tre point efter tre kampe.
Ikke ligefrem nogen drømmestart eller noget, der formilder de kritiske Brøndby-fans.

LIGE NETOP MOD FCN står Jesper Sørensen med en vanvittig svær beslutning. Skal han holde fast i tre-mandsforsvaret eller går over til en firebackkæde.
Jeg har tidligere været fortaler for, at Brøndby skulle spille med tre-mandsforsvaret for at blive mere kompakte, men lige nu giver selv tre mand i midterforsvaret alt for mange chancer væk.
Rasmus Lauritsen har heller ikke løftet opgaven som forsvarsstyrmanden til at udstikke retningslinjerne som eksempelvis Andreas Maxsø gjorde, men man kan jo håbe for Brøndby, at Jacob Rasmussen kan klare den del.
Uanset hvad, så har Brøndby investeret rundt regnet 40 millioner kroner i de to midterforsvarer, så de burde sgu’ kunne klare sig selv i et firemandsforsvar.

PROBLEMET FOR Jesper Sørensen er dog, at skifter han forsvarsformation til kampen mod FCN - og det går ravruskende galt, hvad gør han så næste gang?
Chancen for at sådan et skifte går galt mod netop FCN er i hvertfald stor, og har han så fyret det våben af for tidligt og skabt endnu mere usikkerhed?
Riskoen er i hvertfald stor, og derfor hælder jeg til, at han skal vente med skiftet til hjemmekampen mod Lyngby i runden efter. For skiftet er nødvendigt for at give Brøndby noget mere dominans fra midten og frem.

ET ANDET STORT problem for Jesper Sørensen er, at han stort set ikke har noget at skyde med fra bænken. Sat på spidsen, så tænker jeg ikke, at der er nogle af de andre klubber med top-fire-ambitioner, der vil bytte deres bænk med Brøndbys.

Der er ikke spillere, der kommer ind og gør en forskel. Derfor mangler Brøndby både til toppen og bredden - og så hører jeg folk råbe på flere Masterclass-spillere og specielt Oscar Schwartau.

Ja, han fik da et brag en debut for Brøndby, men ro på. Ansvaret skal ikke ligge på en 17-årig knægt.
Jesper Sørensen er jo ikke dum, men en intelligent fyr - og han ser trods alt truppen hver dag, så hvis ikke han mener Oscar Schwartau er klar, så køber jeg den faktisk. Indhoppene fra den unge angriber har da heller ikke fortalt mig andet.

MEN DER ER da rigeligt at tage fat på for Jesper Sørensen.

 • Ohi Omoijuanfo og Mathias Kvistgaarden er ikke i sync. Specielt Ohi virker gumpetung. Både i tanke og handling - og det er helt skævt, at det er Ohi, der ender ude på kanten for at slå et indlæg til Kvistgaarden!
 • Brøndby giver alt for mange chancer væk.
 • Der mangler spillere, der kan noget på egen hånd. Tag Nicolai Vallys ud af ligningen og Brøndby er ufarlige.

Tilmed ser det ud til, at Carsten V. Jensen skal i gang med en ny målmandsjagt, når nu det forlyder, at Leopold Wahlstedt har valgt en større løncheck i Blackburn.
Sådan er gamet, men udefra set, så tror jeg Brøndby havde krydset den handel af og derfor er det et stort tilbageslag.
Thomas Mikkelsen har været en fuldgod erstatning for Mads Hermansen, men når man ser OB score på et frispark i målmandens side, så vil man som keeper altid blive kritiseret.

JAMEN, ER DET hele bare elendigt? Nej - jeg kan sagtens finde nogle positive aspekter ved Brøndbys start. Her er et par stykker:

 • Genpresset på modstandernes banehalvdel virker godt.
 • Nicolai Vallys er hjernen og fødderne i Brøndbys offensiv. Han er så vigtig for Brøndby-holdet.
 • Brøndby får skabt det nødvendig antal chancer. Kynismen afgjorde kampen mod Silkeborg, men mod OB var der faktisk endnu flere muligheder for at få tre point på kontoen.

Det ændrer ikke på, at Jesper Sørensen lynhurtigt kan komme under et gevaldigt pres. FCN er som sagt flyvende, Lyngby ser også ud til, at de har lært en masse af forårets nedrykningskampe og så længe Brøndby ikke har bedre greb om deres eget spil, så kan kritikken blive voldsom allerede efter fire kampe.

Den kommer selvfølgelig - og helt fair - også til at ramme Carsten V. Jensen for ikke at have hentet de nødvendige forstærkninger i tide. Igen igen…
Man kan dog roligt sige, at Brøndby ikke kan tillade sig at stå og kigge på perronen, mens konkurrenterne tordner afsted!