Foto: Getty Images
Landshold

Tosset Tøffe: Nu vil jeg fandme SE noget fodbold

- Nu gider jeg ikke høre mere om Qatar og menneskerettigheder, når det handler om landsholdet. Nu gælder det fodbolden, skriver Stig Tøfting i sin ugentlige klumme, hvor han også giver Hjulmand en røffel for en tynd sportslig evaluering af et katastrofe-VM.

UDSOLGT I PARKEN, fed landsholdstrøje på gaden og EM-kvalifikation. Jo, jeg giver da gerne landsholdet et kæmpe like!

Jeg glæder mig faktisk til de to landskampe, der er undervejs. Først den specielle kamp mod Finland, der jo netop var modstanderen da Eriksen faldt om, men denne gang er det heldigvis kun en skade, der holder ham ude.

Derefter mod Kasakhstan på udebane på søndag.

Og det er FODBOLDEN jeg ser frem til.
Nu gider jeg simpelthen ikke høre mere om menneskerettigheder, regnbuearmbind og Qatar, når det handler om landsholdet.
Vi har ævlet rigeligt om det emne, der kom til at fylde alt for meget under VM, fordi DBU-toppen klokkede rundt i det.

Helt grundlæggende må vi jo finde ud af, om vi kan holde ud at spille steder som Qatar - eller andre steder, der ikke lige flugter med vores opfattelse af, hvordan samfund skal skrues sammen. Hvis vi ikke kan det, jamen så bliv dog væk!

SKAL VI LIGE gøre VM færdig, så synes jeg det var en tyndbenet evaluering Kasper Hjulmand kom med.

Hvor var snakken om, at han begik samme fejl som andre landstrænere før ham, nemlig at undtage alt for mange spillere ude af form eller med små-skavanker.

Det har ALDRIG gjort noget godt for et landshold, men det lyder på Kasper Hjulmand som om, at han stadig mener, han udtog de helt rigtige spillere. Også selvom det gik ud over træningen, at alle ikke var i fulde omdrejninger.

PÅ BANEN SÅ vi jo alle resultatet, men selvom Hjulmand ikke indrømmer, at han ikke ramte truppen perfekt, så har han alligevel draget nogle konsekvenser dennegang og sakset Thomas Delaney, Yussuf Poulsen og hvem ved, om Kasper Dolberg var kommet med, hvis ikke han havde haft en hjernerystelse.

Jeg synes det fint - også som signal om, at man skal være i topform for at komme på landsholdet.

KASPER HJULMAND HAR stadig masser af fremragende spillere at vælge imellem. Oven i købet fra en trup, der har en perfekt gennemsnitsalder 25,2 år.

Hvis landstræneren læser med, så kan han jo lige få den opstilling han bør gå med:

Kasper Schmeichel - Alexander Bah, Simon Kjær, Andreas Christensen, Joakim Mæhle - Pierre Emile Højbjerg, Mathias Jensen, Christian Nørgaard - Martin Braithwaite, Rasmus Højlund, Mikkel Damsgaard.

Med Joachim Andersens skade, så slipper Hjulmand for at tage stilling til, om Simon Kjær skal bænkes, men den diskussion kommer bare på et andet tidspunkt.

Det klart mest spændende er selvfølgelig Rasmus Højlund, der måske er løsningen på det angriberproblem landsholdet render rundt med. Det håber jeg. For vi mangler virkelig en klasseangriber, der skaber ravage og frygt hos modstanderne.

Men ellers et hold med masser af gode boldspillere. Så må vi se om Parkens ‘stressede’ græstæppe kan yde dem retfærdighed…

KIGGER VI PÅ den kommende EM-kvalifikation, så skal vi cykle direkte gennem gruppen uden at se os tilbage.
Finland, Kasakhstan, Nordirland, Slovenien og San Marino, jamen det skal jo få Kasper Hjulmands landsholdsstatistik til at blive endnu flottere. Det er bestemt ikke skræmmende modstand.

Det er i øvrigt ret sjovt at kigge på Kasper Hjulmands stats i sammenligning med Åge Hareides.
De har ikke helt samme kampantal, da Hjulmand har 36 kampe, mens Hareide sluttede på 40.

Alligevel er det ret vildt, at de har præcis samme pointgennemsnit, nemlig 1,92!

Nu burde Hjulmand i min bog også have fået sejren med over Sverige i november 2020, hvor han sad på et hotelværelse med corona - og så havde tallet været 1,95 for Hjulmand, men alligevel snublende tæt på hinanden.

De to landstrænere er dog kommet derhen på vidt forskellig måde:

  • Hareide: 40 kampe, 20 sejre, 17 uafgjorte, 3 nederlag
  • Hjulmand: 36 kampe, 22 sejre, 3 uafgjorte, 11 nederlag.

JEG VED SGU’ godt, hvilken af vejene til pointene jeg helst vil se, og det har været en befrielse at gå fra Hareides defensive fodbold til den langt mere tekniske og boldbesiddende under Hjulmand.

Hareides ellers flotte rekordliste kræver også et skarpt blik bag tallene.
Som en boksers rekordliste er den primært opbygget mod langt svagere modstandere - og det er vist ingen hemmelighed, at Hareide virkelig gerne ville møde nationer som Luxemburg og Færøerne til sidst i perioden…
Jo, jo - sejre over Sverige, Tyskland, Frankrig, Kroatien og Polen trækker den rigtige vej, men stadig masser af blød mellemvare blandt de øvrige modstandere.

KASPER HJULMAND HAR mødt langt stærkere nationer, og har da også et par flotte sejre over blandt andet Frankrig i bæltet, men for Hjulmand gælder det, at der har været mange nederlag, når modstanderne har en vis kaliber.

Kig bare på EM, hvor Danmark - efter nederlaget til Finland - taber til Belgien i gruppen, men derefter slår svagere nationer som Rusland, Wales og Tjekkiet inden England så er en klassemodstander, derf slår Danmark i semifinalen.

Hjulmands nederlag er faldet mod Belgien (3), Kroatien (2) England, Frankrig, Holland, Finland og Australien, så fraset de sidste, så skal han have brudt den barriere. Den mulighed for han dog tidligst i 2024, men vi venter gerne…

HOLDER DANSKERNE lige så meget af landsholdet som under EM 2020?

Tjae, det er i hvertfald et landshold, der undgik at blive ristet efter den katastrofale indsats i Qatar.

Formentlig fordi folk var lidt ligeglade med det VM - og måske fordi man var blevet skreget ørerne fulde med, at man endelig ikke måtte se VM fordi det foregik i Qatar.

Havde de præsteret sÅ jammerligt under en mere normal slutrunde, som den der kommer i Tyskland næste år, så var de forhåbentlig ikke sluppet så billigt.

Så de fik en gratis omgang, men den går ikke igen!