• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Thomas Pyndt

Leder: FC Københavns guldhåb kommer fra skadeslisten

Foto: Lars Rønbøg / Getty Images

Forvent ikke de store indkøb hos FC København, når næste sæsons guldkamp skydes i gang.

Af Thomas Pyndt

Køb Tipsbladet fredag og få reportagen fra det midtjyske mesterskab samt et interview med Jesper Rask før sæsonens sidste kamp. Derudover er der en stille fodboldsnak med "Jøden", og så er der del to af stor serie om de danske Superliga-klubbens transferstrategi. Køb Tipsbladet hver fredag sammen med Ekstra Bladet.

---

I torsdags blev mesterskabet som ventet sat på plads, da FC Midtjylland stormede over de forsvarende mestre fra FCK efter pausen trods en fin indsats af gæsterne i de første 45 minutter, og søndag var FC København så for anden gang i slutspillet en smule heldige med at spille uafgjort mod ærkerivalerne fra Brøndby, hvis man måler på spil og chancer.

Efter de 0-0 i Parken er der aktuelt 16 point mellem nummer ét fra Midtjylland og nummer to fra København, og mesterskabsspillet har været sjældent skidt for Ståle Solbakkens mandskab, der kun har vundet én af foreløbig syv kampe.

Alt i alt har det været en skuffende sæson for Superligaens dyreste mandskab, der også røg ud af pokalturneringen i kvartfinalen mod AaB, og selv om en sejr over Istanbul Basaksehir og en efterfølgende og meget imponerende Europa League-kvartfinale mod Manchester United vil løfte noget, så bliver det ikke til en tilskuerfest i Parken, men en kamp for lukkede tribuner et sted i Tyskland.

Sådan er tiderne desværre stadig væk, omend det går den rigtige vej med tilskuere på lægterne, og nu er det store FCK-spørgsmål så, om Ståle Solbakken som så mange gange før kan få tingene til igen at gå den rigtige vej for den klub, han som cheftræner har gjort til mester otte gange.

I 2017/18-sæsonen endte FCK helt nede på fjerdepladsen hele 27 point fra FC Midtjylland og med både Brøndby og FC Nordsjælland imellem, hvilket lignede en ganske håbløs situation, som man dog fik vendt på en sæson, så man i 18/19 blev mestre igen med et forspring på 11 point til midtjyderne.

Og svinget på hele 38 point blev ikke sikret af københavnernes dominerende økonomi – i hvert fald ikke i sommeren 2018 omend den frie transfer af Dame N'Doye var kraftigt medvirkende.

De afgørende handler gjorde man i stedet sommeren før, for Viktor Fischer blæste Superligaen af banen i efteråret 18 med syv mål og otte assists i sæsonens første 13 ligakampe, mens Robert Skov kørte på hele sæsonen og endte med at slå scoringsrekorden for en topscorer med 29 mål

Læs også:Bendtner vil være træner i Superligaen

. På den centrale midtbane holdt Zeca kadencen gennem en hel sæson, og så udviklede Denis Vavro sig til en klippe i centerforsvaret ved siden af Andreas Bjelland, der var kommet til på en fri men løntung transfer i sommeren 2018.

Skov, Zeca, Fischer og Vavro var nogle af nøglespillerne i mesterskabet, men selv om man ved, at det tager tid for nye spillere at finde ind i Ståle Solbakkens system, så har man svært ved at finde fire tilsvarende indkøb, der kom til i sommeren 2019 og nu er klar til for alvor at vokse sig ind i systemet som afgørende brikker på et mesterhold.

På trods af handler for i alt 113,5 millioner kroner (finansieret af supersalgene af henholdsvis Skov og Vavro) er det kun centerforsvareren Victor Nelsson og målmanden Kalle Johnson, der for alvor har leveret en godkendt sæson i deres første møde med FCK, og så kunne tilhængerne måske håbe på et skridt frem for energiske Jens Stage og unge Mikkel Kaufmann, men rekorddyre Pep Biel, Michael Santos, Karlo Bartolec og Bryan Oviedo har foreløbig ikke vist noget, der giver en stor tro på en FCK-gennembrud i den kommende sæson.

Samtidig bliver der næppe heller råd til nye store investeringer i FCK, for på et coronaramt marked er der ikke de store salgsobjekter i truppen udover måske den unge Daramy, der dog utvivlsomt bliver både bedre og mere værdifuld af at blive i København, og der er næppe heller store transfersummer at trække ud af en koncern, der økonomisk har været ramt af Lalandia-lukning og manglende arrangementer i Parken i et forår i coronaens tegn.

Så forbedringerne skal komme indefra, og det kan de også sagtens, for trods de foreløbig skuffende resultater af indkøbene fra 2018/19-sæsonen har FCK stærke spillere på vej fra skadeslisten.

Jonas Wind er allerede tilbage fra sin korsbåndsskade og selv om han i de fire første kampe naturligt nok har været rusten, så har den unge angriber stadig en teknik, fysik og placeringsevne, der lover for store ting i fremtiden.

Viktor Fischer har allerede vist, hvor god han kan være for FC København, og efter halvandet skadesplaget og formsvingende år kan han være den helt store joker at få tilbage på venstrekanten, mens han også selv jagter en stor gulerod i form af en plads i EM-truppen, der nu først skal spille slutrunde til næste sommer.

Læs også:Superliga-spørgsmål: Er det farvel til Hobro eller Lyngby?

Nicolai Boilesen fik de sidste minutter mod Brøndby efter at have været ude med en korsbåndsskade fra sidste sommers træningslejr i Østrig, men hvis han genfinder topformen, så har FCK en Ajax-inspireret venstreside, som man næsten har glemt, hvor god den egentlig var.

Endelig er der den 23-årige kroat Robert Mudrazija, der også har været hårdt ramt af skader i sine halvandet år i København, men i glimt har vist tegningen til meget mere og måske kan løfte kreativiteten på den centrale midtbane, hvor meget hidtil har hængt på Rasmus Falk.

Hvis tre af de fire rammer et topniveau, ser fremtiden pludselig helt anderledes ud for detroniserede FCK – og så vil fast spilletid til 35-årige Dame N'Doye (hvis han bliver forlænget) og 32-årige Andreas Bjelland bare være en bonus.

På den anden side er der brug for Bjelland, for hvor angreb begejstrer tilhængere og vinder kampe, så er det forsvar, der vinder mesterskaber, hvilket FC Midtjylland i den grad har bevist i denne sæson med en defensiv, der har lukket 14 mål færre ind en FCK (17 hvis vi fratrækker den festramte 0-3 i Århus i søndags).

Og det (center-)forsvar har FCK ikke umiddelbart, for selv om Nelsson har været god, så har Bjelland ikke været det, når han har været klar, mens svenske Sotirios Papagiannopoulos stadig ikke har fået bidt sig fast, og islandske Ragnar Sigurdsson har været for skadet til for alvor at kunne tage det halve års chance for et stort comeback, som han fik i vinter.

Så selvfølgelig er der spørgsmål at håndtere for manager Solbakken, selv om de skadede nøglespillere vender tilbage, men helt så problematisk, som det har virket torsdag og søndag, behøver det heller ikke at være.

Og da slet ikke hvis det lykkes at holde AGF under sig i tabellen, så man ikke skal i gang med de europæiske kvalifikationskampe tre uger efter kampen mod Basaksehir – hvis man vel at mærke vinder playoffkampen mod Superligaens nummer syv, der kunne blive AC Horsens...

På den måde kan den nuværende sæson stadig bekymre, men næste omgang ser trods alt ikke så slem ud endda, hvis skaderne heler, som de skal for de potentielle nøglespillere i FCK-truppen.

Læs også:Optakt: Brøndby IF - AaB

Læs også:Optakt: FC København - AGF

Læs også:Amini udelukker at fortsætte i Danmark: Drømmer om Bundesligaen

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020