• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Europa League Troels Bager Thøgersen

Blog: FC Midtjyllands barske Østeuropa-tur er selvforskyldt

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

En liste af dumme europæiske exit er oveni coronakaos forklaringen på, at FC Midtjylland skal på en benhård tur til bulgarske provinsby Razgrad i klubbens første Champions League-kvalkamp.

Af Troels Bager Thøgersen

Jeg forstår til fulde, at FC Midtjyllands ledere og trænere fredag aften sad foran tv og holdt med Juventus.

For var Champions League-turneringen spillet færdig, med Olympique Lyon og Napoli sorteret fra længe før finalen, havde midtjyderne været seedet i anden kvalifikationsrunde til Champions League.

Men da Lyon højst overraskende slog Juventus ud fredag aften af Champions League, og franskmændene som det eneste ikke-kvalificerede hold via ligaen til 2020/21-udgaven af Champions League dermed stadig har mulighed for at vinde turneringen i denne måned og tage en billet, betød det altså en useedet tur i kvalifikationen for FC Midtjylland.

Det er surt show for FCM, men ud over coronakaosset og det, FCM-bosserne nok vil kalde en tynd omgang af Juventus (der da også tog konsekvensen og kylede cheftræner Maurizio Sarri ud dagen efter til fordel for Andrea Pirlo), er miséren altså også i udstrakt grad selvforskyldt.

Fire trælse nederlag
Bare tænk tilbage.
Osmanlispor.
Apollon Limassol.
FK Astana.
Malmö FF.

Det er fair nok, FC Midtjylland tabte til Rangers FC sidste august, for det er et klassehold med et budget mange gange større end FCM's.

Men de førnævnte nederlag - tre gange på det sidste trin før Europa League og i Astana-tilfældet en meget, meget skuffende exit til et jævnt kasakhstansk hold uden samme slagkraft som i årene før og efter - er direkte årsag til, at FC Midtjylland ikke som en selvfølge var seedet i det mindste i anden runde af Champions League-kvalifikationen.

Læs også:Lodtrækningen er klaret: FC Midtjylland skal til Montenegro eller Bulgarien

Hvis Ludogorets ellers slår Buducnost fra Montenegro i første kvalifikationsrunde, skal FC Midtjylland nu til Razgrad i det nordøstlige Bulgarien, hvor forretningsmanden Kiril Domuschiev har skabt et af Europas stærkeste monopoler med ni mesterskaber på stribe.

Seks europæiske gruppespil, to af dem Champions League, har Ludogorets været i siden 2013, og man gør det ikke på kildevand og ukendte bulgarere men med et højt spillerbudget, gode faciliteter og en indgående viden om at spille europæisk.

16 udlændinge er der i Ludogorets' førsteholdstrup, der i øvrigt er godt sammenspillet og slet ikke en 'agentklub' som mange andre østeuropæiske topklubber er med flittig udskiftning blandt spillerne.

For et par år siden beskrev en kilde klubben for mig som et ”mini-Shakhtar”, med henvisning til succesrige Shakhtar Donetsk i Ukraine, og FC Midtjylland får hænderne fulde.

Man slap for Celtic og Dinamo Zagreb, men der er verden til forskel på Ludogorets og så klubber som Dundalk eller NK Celje, som FC Midtjylland som seedet eksempelvis kunne have trukket i stedet.

Defensiv til eksamen
Man kan ikke måle et fodboldholds defensive styrke på 90 minutter i en helt usædvanlig Champions League-kvalifikation med kun ét opgør per runde i stedet for de normale kampe ude og hjemme, men uretfærdigt eller ej er FC Midtjyllands defensiv og Brian Priskes første år som FCM-træner til eksamen i Razgrad om lidt over to uger.

FCM-cheftræneren og ledelsen i klubben er nået frem til, at det defensive arbejde, farten på midtbanen og åbenheden i FCM's europæiske kampe har været for stor, og derfor har man i meget høj grad vægtet det defensive i Superligaen, selvom det strengt taget ikke var nødvendigt for at vinde rækken.

Læs også:FCM-sportschef om lodtrækning: Ikke hvad vi håbede på

Den defensive udvikling bliver testet maksimalt i Bulgarien, og det er her, kvarteten med Erik Sviatchenko, Alexander Scholz, målmand Jesper Hansen og midtbane-ankeret Frank Onyeka skal vise deres værd sammen med de dygtige backer Joel Andersson og Paulinho.

At FC Midtjylland lukkede relativt mange mål ind til sidst i sæsonen betyder ikke meget – midtjyderne sparede klogelig på deres folk og gav forsmag på sommerferien, hvilket kan lønne sig nu.

Men de tidligere sæsoners Europa-kampe har også vist, at man ikke har samme fysiske overskud i de afgørende kvalifikationskampe mod jævnbyrdige eller dygtigere klubber.

Selvom tilfældigheder kommer til at spillede voldsomt meget ind i en enkelt kvalifikationskamp med alt på spil, kommer FCM-folkene ikke uden om, at det er i de 90 minutter, de skal modbevise Ståle Solbakken, Niels-Christian Holmstrøm, og hvem der nu ellers har været efter dem for deres europæiske præstationer gennem årene.

Er FC Midtjylland først videre fra den kamp, er man langt på vejen mod et gruppespil, da man bliver seedet i den afsluttende Europa League-playoffrunde før gruppespillet, hvis man ryger ud af 3. runde af Champions League-kvalifikationen, et sandsynligt scenarie, da modstanderen der statistisk set er endnu hårdere.

Er det rimeligt at forvente, FCM går videre, og at kalde et Ludogorets-exit en skuffelse?
Næ, men vil FC Midtjylland leve op til egne forventninger, er der ikke nogen vej udenom end at vippe Ludogorets ud med alle forhåndenværende midler, koste hvad det vil.

Læs også:Brian Priske efter lodtrækning: Skal fortsætte god udebaneform

Læs også:Vilde tal: FCK har hentet næsten 9 ud af 10 ranglistepoint til Danmark

Læs også:Man United vs. DK: Brøndbys røvfuld, "bank" til kæresten og det gri...

---------------------------

Se masser af fede Europa League-kampe med Tottenham, Arsenal, Leicester og Napoli på Dplay - spotpris til tipsbladet.dk-læsere. SE MERE HER.

Superliga

Mere Superliga

Fokus