Video : Tipsbladet
Generelle

Danske traditionsklubber er blevet rugekasser

De udenlandske ejere er rykket ind i dansk fodbold, og det har forvandlet flere danske klubber til regulære udviklingsklubber med en svingdør i høj aktivitet.

Man kan jo ikke helt kalde modellen med at eje to eller flere fodboldklubber på samme tid for ny, når Udinese-Watford og City Football Group har gjort det i et årti, når Chelsea har udvalgte venner på transfermarkedet, og når Juventus og flere andre italienske topklubber i endnu længere tid end City og Pozzo-familien i Udine og London har flyttet spillere til mindre italienske satellitklubber.

Men i Danmark er det stadig ret nyt, at ejere har indtil flere klubber, og at der flyttes spillere mellem disse klubber.

I løbet af det seneste års tid er SønderjyskE, Esbjerg og Vendsyssel kommet på udenlandske hænder i konstellationer med udenlandske klubber, hvor det er meningen, der skal udveksles spillere.

SønderjyskE har fået Emil Kornvig på leje fra Spezia, efter Spezia havde købt den unge offensivspiller i Lyngby, mens Vendsyssel FF allerede er tilbage på danske hænder efter et stormfuldt år, der bød på kraftig trafik på transfermarkedet.

Læg dertil, at Fremad Amager også er i et setup, hvor man via den russiske ejer har tætte forbindelser til bulgarske Botev Plovdiv og fodboldprojekter i Rusland og Vestafrika, og at FC Midtjylland og FC Nordsjælland også indgår i modeller med et tæt samarbejde med akademier i Vestafrika og for FCM's vedkommende med den nybagte Premier League-klub Brentford.

Sidstnævnte købte Frank Onyeka af FC Midtjylland denne sommer (Onyeka scorede i sidste weekends afsluttende finpudsning mod Valencia), og i SønderjyskE's tilfælde var der i sidste måned rygter om, at Emil Holm og unge Julius Beck skulle flyttes til Serie A-holdet Spezia, der også er sat i forbindelse med SønderjyskE's dygtige forsvarsboss Stefan Gartenmann.

Men der, hvor der indtil videre virkelig flyttes spillere, er i Esbjerg og Fremad Amager.

Esbjergs stormfulde uger og nu også afsked med Peter Hyballa som cheftræner er beskrevet grundigt, mens det er fløjet lidt mere under radaren, præcis hvor omfattende flytningen af spillere fra samarbejdsklubben Barnsley har været.

Esbjergs ejer, Pacific Media Group, har ud over Barnsley også kontrol med Nancy i Frankrigs Ligue 2, det belgiske subtop-hold Oostende, Den Bosch i Holland (købte for ganske nylig) og schweiziske FC Thun, og der rykkes virkelig spillere rundt i dette samarbejde.

I midten af denne uge havde Esbjerg hentet syv spillere fra Barnsley, overvejende på leje fra ungdomsafdelingen.

Barnsley havde også lejet mindst én spiller til Nancy, der ellers er begrænsninger på transferaktiviteterne fra fodboldmyndighedernes side grundet tidligere økonomiske problemer, og Nancy havde desuden lejet fire mand fra samarbejdsklubben Oostende i Belgien og er nu ved at få jurister fra de franske konkurrenter på nakken, fordi Nancy har fået transferkarantæne af de franske fodboldmyndigheder, mens belgierne har taget to spillere fra Nancy den modsatte vej.

Også i Fremad Amager er der flittig aktivitet. I vinter sendte man cheftræner Azrudin Valentic til Botev Plovdiv, som ejeren Anton Zingarevitj netop havde købt, og han fik fire spillere med sig fra Amager til Bulgarien.

Denne sommer har Fremad Amager indtil videre nøjedes med at leje en spiller til Plovdiv, mens to unge spillere, en fra Vestafrika og en fra Sydamerika, er kommet fra ejernes russiske fodboldakademi FDC Vista, der ligger nede ved Sortehavet nær Krasnodar.

Fra sommer næste år bliver der indført begrænsninger på antallet af spillere, der kan lejes ud fra klubber, et slet skjult forsøg på at begrænse effekten ved disse multiklubs-ejerskaber på tværs af landegrænser.

Indtil da er der frit slag inden for hver enkelt ligas nationale begrænsninger, og det skal da også blive spændende at se, om fodboldforbundene kan og vil bremse de permanente skifter, klubberne med samme ejer vel bare kan lave i stedet for klassiske lejeaftaler.

Én af de ting, der har lokket udenlandske investorer til, er det sunde talentudviklingsmiljø i Danmark.

I de sidste uger af det danske transfermarked skal det derfor også blive interessant at se, om der kommer flere nye spillere til Esbjerg og Fremad Amager i 1. division, og om der sker noget omkring SønderjyskE, FC Midtjylland, FC Nordsjælland og de andre klubber på udenlandske hænder.

Der er hård kamp om pladsen, og vi skal på Tipsbladet følge godt med i, hvem der kommer til at spille i denne sæson, og hvem der ryger på bænken.