• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Troels Bager Thøgersen

- De tager pis på os og landsholdet

Foto: Getty Images

LEDER: Det holder overhovedet ikke med 24 hold til EM, mener Tipsbladets redaktør, der ikke er det mindste formildet efter at have set modellen ved EM i 2016 og 2021.

Af Troels Bager Thøgersen

Selv om det har været en skidt optakt til landskampene i et skidt landsholdsår, bør Kasper Hjulmands landshold trods alt kvalificere sig til EM i de to kampe mod Slovenien og Nordirland.

Tre point i aften i Parken er nok, og det skal kunne lade sig gøre, selv uden Rasmus Højlund og veteranerne Christian Eriksen og Simon Kjær.

For tredje gang kvalificerer 24 hold sig til slutrunden.

Da Danmark vandt EM for 31 år siden, var der otte hold, og da man ramte 16 hold fire år senere, var det perfekt til min smag.

Der var overraskelser med som Slovenien og Letland, men i sin kerne var EM koncentrationen af de bedste spillere ved den bedste landsholds-turnering i verden, langt bedre end FIFA’s VM.

Nu har vi så haft to EM-slutrunder med 24 hold. Så må jeg da have vænnet mig til det?

Ja, det har jeg. Men som med Superligaens latterlige playoffkamp om den sidste Europa-billet, har jeg ikke tænkt mig at knytte sylten, før det EM er lavet om.

Det er naturligvis de 24 hold og den elendige turnering, det giver i gruppefasen og ottendedelsfinalerne, jeg er tosset på.

Ved seneste EM gik Schweiz, Portugal, Tjekkiet og Ukraine videre som treere. Sådan var reglerne, selvfølgelig skal de række ud efter chancen, men hvor er det bare træls, at man kan spekulere i resultater og andres ulykke allerede fra anden runde i grupperne.

Det giver en slap gruppefase, som måske er spændende nok som intriger, men som belønner lodtrækningsheld og spekulation i resultater, der gavner begge hold i en afsluttende kamp.

Løsningen er nem. Gå tilbage til 16 hold.

Det sker selvfølgelig ikke.

Så det realistiske er 32 hold.

Gå op på det gamle VM-format med otte grupper og fire hold i hver, hvor de to bedste går videre.

Rent sportsligt kan man for min skyld invitere de bedste fra Sydamerika, som man har truet med før i slagsmålene med FIFA, ellers er det jo bare et spørgsmål om, at hold som Sverige, Norge og Island også kommer med.

Og lad os da gøre det samme med VM. Helt seriøst. Man gik væk fra den totalt katastrofale gruppe-model i 2026 med tre hold i 16 puljer, hvor de to bedste gik videre, men det bliver jo stadig noget rod med otte af 12 treere, der går videre til 1/16-finaler.

I fulde alvor: Så vil jeg hellere have et VM med 64 deltagere, og så lever vi med, at der er kagehold i gruppefasen, som der alligevel har været i årtier.

Det er et idiotisk format, det vi igen skal se til EM i Tyskland.

Det handler ikke spor om sport: Det handler om, at UEFA-præsident Aleksandar Ceferin fik foræret formatet fra sin forgænger Michel Platini, og at sloveneren såvel som den franske levemand kunne få en masse ekstra stemmer fra de mindre nationer, der nu fik chancen for at komme til en slutrunde.

Det er at tage pis på os som fans og på de spillere og trænere, der knokler år efter år og sætter helbreddet på spil, i EM-sammenhæng for at præsidenten og hans mænd lettere kan blive genvalgt.

Vi og spillerne fortjener bedre, så lad os da udvide det EM - det er jo alligevel højeste mode i de her år at gøre turneringer større, så alle kan være med.