Video : Tipsbladet
Premier League

Den beske eftersmag af blod i Newcastles transfers

MENING: Det er meget menneskeligt, at Newcastles fans glæder sig endelig at få nye spillere og være sluppet for Mike Ashley, men den menneskelige og moralske pris ved at være ejet af Saudi-Arabien er tårnhøj.

Der sker ting og sager i Newcastle United.

Der skal bygges et nyt træningsanlæg, stadion får med garanti også mere end en klat frisk maling, der skal uddannes local lads på akademiet, så de kan blive Premier League-stjerner om fem-ti år, og så er der endelig kommet gang i transfermarkedet og ikke kun i form af purunge spillere, Mike Ashley håber på at sælge med fortjeneste om et par år.

Mest markant er selvfølgelig købene af 30-årige Chris Wood fra Burnley og 31-årige Kieran Trippier fra Atlético Madrid til en samlet pris på 330 millioner kroner, et januar-transferudlæg der hurtigt kan blive cirka dobbelt så stort, hvis man som ventet køber den brasilianske landsholdsspiller Bruno Guimarães af Olympique Lyon som tiltrængt forstærkning til midtbanen.

Da jeg tilbage i efteråret interviewede menneskerets-eksperten og fodboldelskeren Nicholas McGeehan fra Fair Square, gættede han på, at der efter nogle ugers kras kritik af de nye ejere fra Saudi-Arabien ville falde ro på.

- På den ene side tror jeg, det her kommer til at fungere for Saudi-Arabien. Ja, spotlightet er på sports washing og menneskerettigheder lige nu, men hvad sker der om to uger, når nyhedscyklussen er videre? Kommer journalisterne også til at skrive og fortælle om, at Saudi-Arabien er ledet af et morderisk regime, samtidig med at man spekulerer i, om Kylian Mbappé skifter til Newcastle? Det er jo ikke sådan, tingene hænger sammen, man kommer kun til at fokusere på Mbappé og hvem der ellers sættes i forbindelse med transfers, sagde Nicholas McGeehan fra FairSquare i Tipsbladet 22. oktober.

Og McGeehan fik stort set ret.

Newcastle er ellers i Saudi-Arabien lige nu på en træningstur, som ikke ligefrem gør noget for at styrke den papirtynde forklaring om, at den saudiarabiske regering og statsoverhovedet Mohammed  Bin Salman overhovedet ikke har noget at gøre med den statslige investeringsfond PIF, hvor en række ministre sidder i bestyrelsen og alle større beslutninger kun træffes med MBS' accept.

Men ud over spredte bemærkninger på sociale medier og enkelte små artikler i britiske medier om den åbenlyse PR-tur, hvor Newcastles trup var til landskamp den anden dag, er der stort set tavst nu.

De store pengebeløb, Newcastle kaster efter nye spillere og forsøger at lokke potentielle forstærkninger med har totalt overtaget dagsordenen, og på den måde er Saudi-Arabiens sportswashing-projekt allerede ved at lykkes.

Bevares, der er stadig mere kritisk lys på Newcastle og Saudi-Arabiens køb af klubben, end der er i snart sagt alle brancher.

Saudi-Arabien købte for få dage siden et kæmpe Esports-firma til flere gange prisen på Newcastle, uden nogen nærmest løftede et øjenbryn, ja det skulle da lige være over de mulige for at tjene nogle fede penge, der følger i kølvandet på den handel.

Men i det store hele er missionen ved at lykkes for Saudi-Arabien.

Man kobler sit navn til en populær fodboldklub og topspillere, der viser søndag efter søndag, og måske også i midtugen om et par år i andet end de tidlige runder i Liga Cuppen.

Det bestialske mord på systemkritikeren Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, som Mohammed Bin Salman som absolut minimum kendte til på forhånd ifølge vestlige efterretningstjenester, skal langsomt vaskes væk, det samme skal tusinder af døde civile, herunder mange børn, i Yemen, hvor Saudi-Arabien i årevis har ført krig direkte eller via proxy-styrker mod ærkerivalen Irans favoritter i Houthi-militsen.

At Newcastle er på træningstur i storbyen Jeddah i Saudi-Arabien handler da også om, at ture dertil skal normaliseres og vi alle skal se, at man fint kan tage til et land under konstant økonomisk og social modernisering, præcis som da Justin Bieber afholdt koncert samme sted i december.

Til gengæld skal medier og fodboldfans helst ikke bryde deres små hoveder med, hvor mange systemkritikere, der sidder fængslet, hvor højt man ligger på verdensranglisten over årlige henrettelser, og hvorfor menneskeretsorganisationer ser Saudi-Arabiens styre som nogle af de værste menneskeretskrænkere på planeten.
https://www.hrw.org/world-report/2021/country-chapters/saudi-arabia

Newcastles træningstur og al hypen omkring deres transfers viser tydeligt, hvor effektivt det er at købe en fodboldklub, hvis man gerne vil have noget positiv opmærksomhed.

At der så følger en besk eftersmag af blod i Newcastles transfers, når Mohammed Bin Salman og hans styre skal vaske pletterne af efter Khashoggi og krigen i Yemen, er åbenbart der, hvor fodboldverdenen finansielt, kulturelt og i menneskelige værdier befinder sig anno 2022.

Læs også en dansk Newcastle-fans frustration over, at Premier League lod Saudi-Arabien købe Newcastle United, i denne artikel.